Tribalyoga till rytmer från Afrika och Indien
Ett yogapass där känslan är viktigare än tekniken. Och där utövaren rör sig till rytmer från Afrika och Indien. Att aldrig stå stilla, det är tribalyogans yttersta mening. Här berättar Anna Lennartsdotter Lindbom mer om konceptet.
Hitta massor av olika yogaformer i vår stora guide!
I Actic Hägerstens lokaler söder om Stockholm sjuder det av aktivitet. Gymträning i kombination med eller utöver gruppträningspass bjuds under veckans alla dagar. Tribalyoga är en av träningsformerna – en yoga som fembarnsmamman Anna Lennartsdotter Lindbom grundade och formligen älskar.
– Jag har yogat sedan år 2000 och har provat det mesta. Sedan tolv år jobbar jag som personlig tränare och är frälst i afrodans.
Kombinationen av yoga och rytmisk dans är det som kommit att kallas för tribalyoga, en form av yoga som Anna utvecklat i samarbete med Madeleine Lindmark.
– Några deltagare på mina vinyasapass uttryckte att det var för lugnt, att de hann tänka för mycket. Tillsammans med en kompis började jag därför spåna kring afrikanska rytmer och hur man kunde skapa ett yogapass som går mer på känsla än teknik.
Passet, som är 45 minuter långt, består både av stående och sittande rörelsesekvenser samt andningsteknik och solhälsningar. Precis som ett vanligt yogapass med andra ord, men med skillnaden att man aldrig står stilla.
– Det är yoga i konstant rörelse. Alla klasser ser olika ut men man upprepar sekvenserna många gånger och intensiteten ökar genom passet. På slutet har vi en kortare avslappning.
Vi har alla en inre rytm som vi måste följa
Intensitetsnivån beror helt och hållet på gruppen, säger Anna.
– Vi har alla en inre rytm som vi måste följa. Man rör sig på varje in- och utandning. Det blir individbaserat och alla kan vara med.
Musiken, menar Anna, är betydande för att upplevelsen av ett tribalyogapass ska bli optimal.
– Jag spelar rytmisk musik genom hela passet för att ge en närvarokänsla. Som hjärtslag.
Hon väljer musik utifrån rytm och som inte innehåller svensk eller engelsk text. Några exempel är Karunesch, Shiva Rea, Sacred Spirits.
Anna talar om att man inte behöver så mycket förkunskaper, hon upprepar serierna ofta och står kvar på sin matta och visar hela tiden hur rörelserna ska utföras.
– På det sättet kan deltagarna släppa på tekniken och hitta känslan.
Passet går ut på att hitta den inre unika känslan i musiken och rörelserna, att lyssna på kroppen mer än på tekniska instruktioner.
– Att inte fokusera på det tekniska är det centrala, vi använder oss av dynamisk rörlighet, det är raka motsatsen till yinyoga. Tribalyoga innebär att växla tempo och att få cirkulation och flöde genom vävnaderna och inte stå still.
Responsen är bra och lunchklasserna på tisdagarna är fullsatta. Anna har gått flera steg i poweryoga via Worldclass, är 3D-tränare, kostrådgivare och gruppträningsinstruktör.
– Genom 3D-funktionsträningen, som växer något helt enormt, får jag även in folk på tribalyoga som är yoga på 3D-vis. Jag älskar det jag gör. Det finns inget bättre än att hjälpa människor dit de vill.
Mer om tribalyoga
Utbildning: Anna Lennartsdotter Lindbom brukar köra utbildningar efter förfrågan. En dags utbildning räcker. Förkunskaper: Man bör ha en viss yogavana för att instruera i tribalyoga. Anna Lennartsdotter Lindbom vill att man ska ha varit yogainstruktör eller utövat yoga i minst ett år för att få ut så mycket som möjligt av utbildningen.
Certifikat: Den som genomgått utbildningen till tribalyogainstruktör får ett kursintyg om att man är godkänd att hålla klasser i tribalyoga.
Intensitet: Hög/medel.
Passar för: Alla som vill komma förbi tekniktänket i yoga.
Passar inte för: Skadedrabbade.
Tillbehör: Yogamatta.