Tantrayoga förenar passion och sinnen
Tantra och yoga har samma historiska ursprung, och fokus inom tantra ligger på passionen och sinnesupplevelserna, som anses transformera människan till befrielse. Ordet tantra betyder på sanskrit ”varp/grund” och kan tolkas på flera sätt, bland annat som ”expanderande väv”, eller ”expanderande medvetande”.
Carl Johan Rehbinder är kursledare och coach i ämnen som kärlek, sex och relationer, och tantra är en viktig del av hans arbete. Han berättar här om tantrayogans effekter och varför han själv valt att utöva tantra.
– Mitt första djupare möte med tantra var i en bokhandel i Mumbai 1990. Jag hade läst en hel del om sex och andlighet, som till exempel Wilhelm Reich, men det som inspirerat mig mest att utforska ämnet närmare var just tantra. Jag är en nyfiken person, vilket är en del av min resa. Det skänker en stor tillfredsställelse och är essensen i mitt liv.
Carl Johan beskriver också att han träffade sin fru Jennie 2001, och att de båda spontant gick in i extatiska möten med varandra.
– Vi var vad jag lite skämtsamt brukar beskriva som ”spontantantriker” till en början, men så småningom blev vi nyfikna på att lära oss hur man rent praktiskt och konkret kan öka kärleken och intensiteten i livet. I tantra finns det bra verktyg för detta.
Med tiden började de också hålla egna kärlekskurser.
– Vi upptäckte fort att det var fler än vi som ville prata om sex och relationer.
Livet blir så mycket roligare om man bejakar alla sina delar av sin existens
Men de ser inte sig själva som huvudsakligen tantriker utan mer som ”kärleksapostlar”, som en tidigare kursdeltagare har beskrivit dem.
– För oss är målet viktigare än medlet. Kärlek är det viktigaste av allt, och vi använder allt som fungerar för att komma rätt. Vi är varken dogmatiker eller evangelister, vi förklarar så ofta vi kan utifrån vetenskapliga teorier. Om exempelvis en civilingenjör deltar i gruppen måste vi ju kunna förklara energiströmningar på ett vettigt sätt, som livsenergi och medveten närvaro, inte något man nödvändigtvis kan registrera med en amperemätare.
Till skillnad från vad de allra flesta tror, handlar tantra inte främst om sex. Tantra handlar om ökad närvaro och andlighet genom sinnliga upplevelser. Tantrayogan finns alltjämt med i vardagen genom olika sensationer som exempelvis känslan av vatten mot huden när man diskar – eller ljudet av fåglars kvitter på väg till tunnelbanan.
– Egentligen är den mer gymnastiska aspekten av yoga en förberedelse inför de mer avancerade formerna av yoga, eller det andliga arbetet. Tantra är en holistisk världsbild i vilket det världsliga och det gudomliga är förenade med varandra, ett och detsamma, och tantra innehåller tekniker för att expandera medvetandet. Historiskt sett har väldigt många kulturer erotiska inslag i det andliga livet, det är inte tantra ensam om.
Tantra finns i en mängd olika varianter – tibetansk buddhistisk tantra, hinduisk tantra och flera andra förgreningar i olika former. En klassisk indelning är ”vänsterhandstantra” (vama marga), ibland omnämnd som röd tantra, och ”högerhandstantra” (dakshina marga), ibland omnämnd som vit tantra. Vit tantra är mer individuell, meditativ och asketisk medan röd tantra är mer sinnlig och upplevelseinriktad, med sexuella ceremonier och brytande av ens egna regler och föreställningar som några av metoderna.
– Vitsen är att spränga sina egna gränser eller föreställningar. Man omfamnar det sexuella mötet som en viktig del i den andliga processen. Livet blir så mycket roligare om man bejakar alla sina delar av sin existens.
På de kurser som Carl Johan och Jennie håller i, ligger fokus bland annat på att växla energier med sin partner och att hitta meditationen i kärleksmötet; ett lekfullt utforskande av den egna livsessensen.
– När man breddar det sexuella mötet till något större och mer innerligt, kan det bli en oerhört intensiv upplevelse, full av kärleksextas. Vi skapar ett varmt och tillåtande rum och allt bygger på samtycke och fri vilja.
Många är rädda innan de kommer till kursen, men de upptäcker snabbt att det faktiskt inte finns något att vara rädd för. Av över 300 par som kommit på kurs dessa nio år som vi har hållit på, har bara två par lämnat kursen innan avslut, för att det har varit för mycket, för starkt. Det känns som en rätt bra statistik.
För Carl Johan Rehbinder har resan fram till tantra varit en lång och slingrig väg, via Hare Krishna i början av 1980-talet, via en mängd olika former av personlig och andlig utveckling, såsom shamanism och nordisk hedendom.
– Jag är inte så intresserad av gud och religion, annat än på rent kulturell nivå – det är vad som händer mellan oss människor här och nu som är det centrala för mig. Teater, musik och erotik som fenomen har alltid fascinerat mig, liksom allt som är förbjudet, tabu, och jag gillar att utforska alla dessa olika tabun som gör folk rädda. Vi kanske inte alltid är rädda för rätt saker.
Vad som är på gång i den rehbinderska textverkstaden just nu är en ny bok om kärlek, vad kärlek är och hur vi kan bli mer kärleksfulla.
– Intentionen är att göra kärleken så oflummig som möjligt. Fokus ligger på hur vi kan utveckla mer positiva anknytningar till personer i vår omvärld. Om attityder, förhållningssätt och kommunikation. Att inspirera människor till fredliga och passionerade liv är mitt mål!
Carl Rehbinders 5 bästa skäl att utöva tantrayoga:
- För att bli mer intensivt närvarande i sitt liv
- För starkare kärleksmöten
- För bättre hälsa, både fysiskt och emotionellt/mentalt
- För att bli fri från skam och negativa föreställningar
- För att leva ett rikare och mer tillfredsställande liv