”Tai chi är som ett rinnande vatten av rörelser”
Vi tittar närmare på träningsformen tai chi och hur kombinationen av meditation och gymnastik kan ge ökad rörlighet för stela kroppar.
Hitta träningsformen för just dig i vårt stora guide!
Tai chi var från början en kinesisk kampsport men har genom åren utvecklats till en träningsform med skonsamma och långsamma rörelsemönster. Modern forskning visar att övningarna bland annat sänker blodtrycket och ger bättre styrka och rörlighet. Marianne Telford i Landskrona har utövat tai chi i över 25 år, skrivit böcker i ämnet och undervisar i sammanlagt tio olika klasser.
– Jag är väldigt förtjust i tai chi för att allt binds ihop; man rör alla delar av kroppen och känner energi inombords och runt omkring sig. Man blir en energivåg när klassen rör sig tillsammans, säger hon.
Övningarna har utvecklats ur en gammal kinesisk närstridsteknik och är en kombination av gymnastik och meditation. Grundstenen lades på 500-talet när qigong användes för att munkarna inte skulle falla i sömn när de mediterade. Upphovsmannen bakom träningsformen tai chi anses vara Zhang San-Feng på 1500-talet.
Ett pass är 60 minuter långt och börjar med en uppvärmningsfas för att väcka kroppen till liv och känna efter hur den mår. Om det är en nybörjarklass brukar Marianne köra en första serie och sedan bygger hon på en ny sekvens som deltagarna får göra om och om igen. Ofta avslutar man med lite avslappning. Alla rörelser utförs stående, även under meditationen.
Man blir en energivåg när klassen rör sig tillsammans
– I avancerade klasser gör jag ibland parövningar som gör att man lättare kommer in i ett härligt meditativt tillstånd. Man kan inte tänka på något annat.
Marianne har parallellt med tai chi-träningen även utövat karate i många år. Med åldern tappade hon snabbheten, men gillade disciplinen och andligheten i kampsporten.
– Jag var trött på att slåss och gick in i den mjuka tai chi-världen istället, säger Marianne som förutom tai chi också undervisar i yoga och qigong.
Efter jobbet inom genetik och några år på ett maltlabb läste hon under sex terminer kinesisk medicin på Nei Jing-akademin. Efter det sade hon upp sig och startade eget.
Jämfört med qigong så rör man sig hela tiden i tai chi.
– Som ett rinnande vatten, inflikar Marianne.
Det finns hundratals olika rörelser inom tai chi, från fem minuter långa upp till en timme. I de mer avancerade serierna berättar Marianne också om rörelsernas kampbetydelse.
– Eftersom jag kommer från kampsportsvärlden vet jag att man efter ett tag vill veta vad de olika rörelserna betyder. Man får en extra kunskap kring hur man kan göra en rörelse.
Många av de som tränar använder övningarna även i vardagen. Marianne ser en utveckling av balans och koordination hos de deltagare som har gått länge hos henne.
– Folk blir mer koncentrerade. Rörligheten är det första som förbättras, de blir också mer öppna i sättet och mer avslappnade i sitt sätt att vara. Om någon varit lite uppe i det blå blir de mer jordade med tai chi. Det finns personer som känner av en förändring i sig själva.
Intensiteten varierar och Marianne utgår ifrån vad deltagarna behöver. Vissa av eleverna har gått hos henne i över 20 år.
– Ibland är det mer högintensiv träning som krävs och en annan gång tänker jag att vi ska gå sakta fram för att se om de klarar det. Ibland frågar jag vad de vill inför terminen och bygger in det i materialet.
– Det är svårare i yoga att känna allas energier. I solhälsningen kan man skapa en energivåg men sedan blir det mer statiskt. I tai chi flyter det på och blir en annan känsla i den yttre energin, vi går in i varandra.
Till varje pass hör ett tema och Marianne tror att det är variationen som gör tai chi så populärt.
– Det passar alla. Man kan modifiera programmet om man har knäproblem eller är äldre. Det är jobbigt i yoga, för då ska man oftast ner på golvet.
– Ibland kan folk tycka att det är jobbigt om man har ryggproblem, men när man gör rörelser i ett helt flöde känner man inte av det lika mycket.
Mer om Tai chi
- Enligt en legend utvecklades tai chi i Kina på 1500-talet av Zhang San-Feng.
- Inga tillbehör behövs. Det är också en fördel att tai chi kan utövas var som helst, bara du inte har en tajt kjol eller höga klackar. Inga redskap behövs och du kan göra det när du vill.
- Intensiteten varierar efter elevernas förmåga.