Stärk din rygg med svaroopayoga
Tirild Oftedal, Sveriges första och hittills enda licenserade svaroopainstruktör, berättar om en terapeutisk och skonsam yogaform där fokus ligger på att lösa upp spänningar längs ryggraden.
All yoga är inte bra för alla. Det tog åtta års yoga och en smärtsam fjälltur för Tirild Oftedal att komma till den insikten, som blev starten på en helt ny resa – in i svaroopayogans värld.
– En dag när jag var ute och vandrade smällde det till i min högra höft. Det kändes som när axeln går ur led, fast nere i höften. Då förstod jag att något inte stod rätt till, berättar Tirild Oftedal om händelsen för över 20 år sedan.
Då hade hon redan yogat hängivet i över åtta år. Eftersom hon hade stor kroppskontroll och var mjuk i kroppen redan när hon började kom hon snabbt väldigt långt i rörelserna.
När kroppen slappnade av så djupt, och tjattret i huvudet tystnade, drogs jag snabbt in i detta tillstånd som yogan vill kultivera.
– Jag älskade klarheten i sinnet, vakenheten både fysiskt och mentalt. Men jag blev överrörlig i höftlederna. Det var egentligen inget min lärare uppmuntrade, men han såg nog inte heller problemet.
Överrörligheten ledde till rygg- och höftproblem, som fick henne att söka sig till en kiropraktor. Han förklarade att hon hade bra rörelse i svanken, men var väldigt stel i bröstryggen och runt korsbenet.
– Jag tänkte ’vilken dåre, han skulle bara veta vad jag kan göra med min kropp’. Jag gjorde ju sådana fantastiska bakåtböjningar. Det han sa stämde så himla bra, men det förstod jag först när jag kom i kontakt med svaroopayogan, säger Tirild Oftedal.
Svaroopa är en terapeutisk yoga som fokuserar på att lösa upp spänningar längs ryggraden och komma åt de områden där de är som stelast – nere i bäckenområdet, mellan höftbenen och i bröstryggen.
Tirild Oftedal gick en grundkurs i svaroopa i USA – och det blev en riktig vändpunkt.
– Det var så himla läkande. Det var egentligen rena turen att jag inte hade fått diskbråck. Jag fick hjälp att jobba med min kropp för att skydda de delar som var överansträngda, och samtidigt öppna upp det som var stelt.
Till skillnad från den yoga hon dittills hade utövat så var det fokus på ganska små rörelser.
– Och det var en intressant upptäckt att de faktiskt gav en djupare effekt. Jag hade ju gjort så extrema och komplicerade rörelser tidigare.
– Det är såklart individuellt, men för mig sa det bara poff pang in i ’samadhi’, efter några få svarooparörelser. När kroppen slappnade av så djupt, och tjattret i huvudet tystnade, drogs jag snabbt in i detta tillstånd som yogan vill kultivera. Det naturliga tillståndet mellan sömn och vila, där återhämtningen är mer effektiv än i sömnen. Jag tyckte det var genialt att något så enkelt kunde ha så djup effekt, säger hon.
Svaroopayogan har utvecklats av amerikanskan Rama Berch, numera Swami Nirmalananda, och är i grunden en form av hathayoga med stort fokus på ryggen. I klasserna använder man sig av klassiska yogarörelser, utförda på ett sätt som gör att de löser upp spänningar längs ryggraden nedifrån och upp.
– Vi börjar alltid med musklerna knutna till svanskotan och rör oss sedan upp mot korsbenet, ländryggen och bröstryggen, säger Tirild Oftedal.
Hon berättar att man kan arbeta med eller utan hjälpmedel, men att rörelserna ofta blir djupare när man använder klossar, filtar och stolar.
– Genom att till exempel hänga över en stol kan man få hjälp av tyngdlagen och få till ett större fall mot golvet.
I dagsläget är Tirild Oftedal Sveriges enda licenserade svaroopalärare. Lärarutbildningen, som är godkänd av Yoga Alliance, finns bara i USA och tar ungefär två år att fullfölja.
– Efter grundkursen och ytterligare två block är man licenserad hathayogalärare. Men vill man bli svaroopalärare behöver man ta ytterligare två block. Det fungerar som en påbyggnadskurs för att kunna jobba mer terapeutiskt med yogan, säger hon.
Tirild Oftedal
Bor: Stockholm
Gör: Jobbar med ayurveda och yoga på heltid.
Familj: Sambo och hund.
Intressen: Naturen, fjällvandring, afrikansk dans, musik, teckna och måla.
Förebild: Ingen speciell. Jag inspireras lite här och där, av något människor säger eller gör.
Fem skäl att utöva svaroopa enligt Tirild:
- Ger djup avkoppling, minskar den mentala aktiviteten och hjälper en att varva ner.
- Hjälper mot spänningar längs ryggraden.
- Skonsam yogaform som hjälper mot överrörlighet och många former av värk och smärta.
- Bra komplement om man lever ett väldigt aktivt liv eftersom det är en lågintensiv, lugn yogaform.
- Passar om man inte känner sig hemma i fitnessmiljöer, men ändå vill röra kroppen.