Asanas på bräda sommarens yogavåg
På vatten låter den dig surfa på vågor, med segel låter den dig färdas med vinden. Nyligen blev det populärt att även yoga på den. Yoga för dig vinglar ut på en bräda på Riddarfjärden.
Sommaren är här och varför inte passa på att yoga utomhus och dessutom på vattnet? Med en surfbräda, en paddel och en inte alltför hård vind, kan du ligga i savasana och samtidigt känna havets vågor.
– När du ska anpassa dig till vattnet så hittar du positionerna på ett annat sätt. Du känner direkt när du inte har balansen, säger Sofie Ringsten som utbildar i SUP-yoga, eller om man så vill, stand up paddle board yoga.
För att utföra SUP-yoga behöver du en bräda, en paddel och en lina att förankra brädan med. Klasserna som hålls är ofta mindre med cirka tio deltagare. Hur klasserna är upplagda är väldigt individuellt beroende på lärare men det är av naturliga skäl enklare positioner som lämpar sig bäst och som därför är vanligast på brädan.
Att ta in vattenelementet och känna sig som en del av naturen, det är det viktigaste med SUP-yoga för mig.
– Brädans yta är det vi har att leka med och väldigt enkla positioner blir avancerade på brädan. Man får anpassa positionerna lite grand. Klassiska hathayogapositioner fungerar bra. Jag själv lägger in mycket yinyoga, det och vatten är en bra kombination, säger Sofie Ringsten.
Hon menar att många kan avskräckas av avancerade bilder som finns av SUP-yoga där folk exempelvis står på huvudet på en bräda. Men hon menar att det inte är en svår yogaform utan tvärtom någonting som är perfekt för nybörjaren eftersom SUP-yoga innebär många basövningar. Självklart måste varje deltagare kunna simma men förutom det behövs inga förkunskaper.
– Det går snabbt att avancera. Alla får tid att behärska brädan och de flesta brukar säga att det var enklare än de trodde, säger hon.
Rädslan för att ramla i vattnet är just en av SUP-yogans fördelar. För det ger ett fokus och en närvaro som gör yogan stark.
– Jag ser att folk lättare hittar balansen och grundar sig på brädan. Du hittar lätt rätt muskler och då blir det sedan ännu lättare på mattan, säger Sofie Ringsten.
För att undervisa i SUP-yoga krävs ingen särskild certifiering men Sofie Ringsten ska i sommar och höst ge grundkurser i hur man lär ut SUP-yoga. Utbildningen handlar mest om att skapa trygghet hos yogaläraren inför att undervisa på vatten då det finns mycket nytt att tänka på i denna speciella yogaform. Vad händer om någon ramlar i vattnet? Hur får man gruppen att hålla samman? Var hittar man ett vindskyddat vatten?
Utbildningen är upplagd på 25 timmar och handlar om att gå igenom bastekniker. Som hur man kliver på brädan, paddelteknik, livräddning och att lära sig att anpassa sig till väder och vind. Exempelvis kan man behöva bryta ner positionen krigaren till knästående vid stark vind, och kommer det en båt som skapar vågor måste man snabbt kunna ta ner deltagarna till positionen barnet.
Sofie Ringsten har i många år undervisat i SUP-yoga på Mallorca innan hon för tre år sedan tog den till Sverige.
– Just vädret i Sverige är en utmaning för SUP-yogis, men somrarna är fina att köra klasser på. Det handlar också om att anpassa klasserna till vädret.
SUP-yoga föddes av SUP-kulturen på Hawaii och det är en yogaform som växer. Just surfkulturen och yogakulturen gynnar varandra och har mycket gemensamt menar Sofie Ringsten. Hon hade själv yogat i många år innan hon tog yogan till brädan, och berättar att bara något så enkelt som att stå i hunden och titta ner i vattnet var en häftig upplevelse.
– Att ligga i savasana på rygg på brädan tycker många är magiskt, med solen i ansiktet och händerna i vattnet. Och att ta in vattenelementet och känna sig som en del av naturen, det är det viktigaste med SUP-yoga för mig.
En annan tidig och viktig aktör inom SUP-yoga är Maria Cerboni, som kommer till Sverige på sommarhalvåret och då hyr ut brädor och håller i SUP-yoga.
– När man väl kommit ut på brädan så kommer känslan och kärleken på vattnet och om man då även gillar yoga så blir allt magi, säger hon.
Från paddling till yoga
- SUP-yoga står för Stand up paddling-yoga och innebär yoga utförd på en bräda på vatten.
- SUP-yogan har utvecklats från Stand Up-paddling som är en sport där du paddlar fram ståendes på en bräda. Denna sport har sina rötter på Hawaii.
- I Sverige hålls kurser i SUP-yoga ibland annat Göteborg, Varberg, Stockholm, Åre och Åhus.
Text: Elin Lindman