Stolyoga skapar möjligheter för alla
Med hjälp av en stol kan de flesta yoga, även efter skada, sjukdom eller förlossning. ”Kroppen måste få förändras efter livets årstider”, säger yogaläraren Lina Jarl, som själv har trilskande leder.
Hitta massor av olika yogaformer i vår stora guide.
I vårt digitaliserade samhälle rör vi på oss alldeles för lite och har man dessutom ett stillasittande jobb blir kroppen lidande. Fördelen med stol-yoga, menar Lina Jarl, yogalärare i Roslagen, är att en person med en skada inte behöver hoppa över träningen när den har ont, utan kan fortsätta att träna med stolen som stöd. Och att det är en bra övergång till traditionell yoga.
– Många är försvagade i armar, nacke och axlar, har dålig hållning, spänningar och smärta. Att då gå från noll till hundra, från kontoret ned i hunden – där du lägger vikt på leder som annars kanske inte tränats så mycket – kan bli påfrestande och bidra till onödiga smärtor. Även en vanlig åkomma som liktår kan ställa till med problem när det kommer till att sprida vikten över hela fötterna, vilket i sin tur påverkar både knän och höfter.
Tryggheten i stolen kan göra att man till och med kommer djupare in i asanas
En stolyogaklass har samma upplägg som ett vanligt yogapass; en lugnare inledande fas som följs av andningstekniker och klassiska poser, men med stöd av stol. Man kan exempelvis ha stolen mellan benen i krigaren och göra trikonasana genom att sätta upp en fot på stolen, vilket ger stabilitet i bäckenet och i knäna. Varje pass är 45-60 minuter långt.
– En del yogalärare tycker att traditionell yoga passar för alla bara man ger det tid, men har man inte tränat tidigare i sitt liv eller har några gamla skador är det en stor påfrestning för kroppen att gå på ett yogapass. Många äldre har artros och behöver vara extra försiktiga.
Lina Jarl har en bakgrund som dansare och utövade länge ashtangayoga.
– För 20 år sedan tyckte jag att det var töntigt med hathayoga, det gick så långsamt, säger hon och skrattar. Men man blir ödmjuk med åldern och nu är det mer efter humör och kroppen som jag yogar.
Från att ha bott i USA och tagit del av yogahajpen ”over there” lever Lina Jarl nu ett naturnära liv i Sättra i Roslagen med fulltecknade yogaklasser i en studio nära hemmet. Hon ser många fördelar med att driva eget på en mindre ort.
– Bland annat behöver man inte så mycket startkapital för en lokal och man har inte lika mycket utgifter.
Hon är i grunden utbildad kroppsterapeut inom shiatsu och akupunktur.
– Jag kom tidigt in på rehabilitering i och med att jag själv skadade mig i dansen. Efter att jag fick barn insåg jag att hela kroppen måste hänga med för att må bra.
Hon började integrera alla sina kunskaper inom kropp och hälsa i yogaklasserna och fördjupade sig i gyrotonic och gyrokinesis – metoder utförda sittande på stol som utvecklats för rehabilitering av dansare. När hon fick frågor från elever som hade stelopererad rygg och diskbråck plockade hon fram stolen som ett stöd under yogaklassen.
– De som deltar i mina yogapass är i åldrarna 40-70 år och jag har anpassat lektionerna till varje person.
Inspiration hämtar hon från iyengaryoga och hon vill förmedla att man kan bygga balans, styrka och flexibilitet trots att man använder sig av en stol.
– Tryggheten i stolen kan göra att man till och med kommer djupare in i asanas. Det är lågintensiv träning och man undviker ofta att hålla huvudet upp och ner. Yoga på stol kan bli framtidens yoga för alla de som inte gör yoga idag, den ger självförtroende, trygghet och igenkänning.
Stolyoga
- Intensitet – låg, mellan eller hög?
Låg, man stressar ner och får ett lugn. - Lämplig för nybörjare?
Ja. Det kan vara en bra start för alla de som inte tror att de kan yoga, eller till exempel vid utbrändhet, graviditet, sämre hållning och koordination. - Vad krävs för att bli instruktör?
Utbildning inom mediyoga. Eller kurser utomlands. - Är instruktörer inom stolsyoga licensierade eller certifierade?
Stolsyoga finns ibland med som en modul på yogautbildningar, alternativt att man går en kurs inom rehab- eller stolyoga och får ett diplom. - Hur ser utbildningen ut?
Det är olika, Lina Jarl har som exempel kroppsterapi i grunden och har gått rehabkurser i iyengaryoga samt en lärarutbildning inom vinyasaflow och byggt på med moduler om gravid-, yin-, rehab- och stolyoga. Hon utövar även qigong sedan femton år tillbaka och väver in en del övningar därifrån.