Skrattyoga hjälper dig att hitta glädjen
”Agera som om du är glad så blir du glad”, säger skrattyogaläraren Helen Thyrvin. Hon ser en ökning av efterfrågan av skrattyoga bland företag, både i Sverige och utomlands och tidigare skrattklubbar har omvandlats till kursverksamhet.
I vår stressade tillvaro är det många som använder sig av yoga och meditation för att varva ned. Att man kan få samma effekt med skrattets hjälp är inte lika känt, men likväl intressant.
– Skrattyoga lanserades som träningsform redan 1995 av den indiske läkaren Madan Kataria, baserat på principen att skratt har fysiologiska nyttoeffekter, säger den Linköpingbaserade skrattyogaläraren Helen Thyrvin.
Hon fastnade för just denna yogaform främst för dess läkande aspekt. Helen arbetade vid den här tiden i början av 2000-talet som civilekonom och gymnasielärare, studerade till en magisterexamen inom folkhälsovetenskap och hade ett barn med funktionsnedsättning som sedermera gick bort vilket försatte henne i en livskris.
– Jag befann mig i ett djupt svart hål, skrattyogan hjälpte mig upp.
Man går bakvägen till skrattet, från kroppen till huvudet.
Efter att ha utbildat sig till skrattyogainstruktör 2001, blev hon sex år senare även certifierad skrattyogalärare efter en tio dagar lång utbildning i Indien.
– Det var som improvisationsteater, ett gäng som verkligen vågade släppa taget och gav sig hän.
I år firar hon tio år som egen företagare, samtidigt som skrattyogarörelsen firar 20 år.
– Det började med fem personer och nu finns skrattyogan i 100 länder! Det är ett fantastiskt enkelt verktyg – det behövs ingen utrustning, endast ett lekfullt sinne. Alla kan vara med oavsett förmåga.
Hon berättar att många kan vara skeptiska i början och rädda för att göra bort sig, men att det släpper allt eftersom övningarna växlar mellan ett tokigt mobiltelefonskratt, lejonskratt, eller skratt inför deltagarnas egna tillkortakommanden.
Passet inleds med att deltagarna hälsar på varandra genom att skratta och därefter följer yogainspirerade djupandningsövningar och argumentationer på nonsensspråk, skrattövningar, skrattmeditation och en avslutande avslappningsstund. Intensiteten varierar beroende på hur gruppen ser ut och det finns olika långa pass, allt från tio till 90 minuter.
– Fake it til you make it. Vi är alla sköra och har blivit skrattade åt någon gång i livet. Vi svenskar axlar ju det lutheranska arvet och är ofta lite instängda i vår kostym och behöver vara lite mer lekfulla.
Idag arbetar Helen bland annat som skrattyogalärare i traumasituationer för barn i Kapstaden. Hon menar att man kan använda skrattet fast det inte är roligt.
– Man går bakvägen till skrattet, från kroppen till huvudet. Och det är viktigt att man inte analyserar det man gör.
I flera länder används skrattyoga inom sjukvården vid cancerbehandling, i livets slutskede samt vid hjärtproblem.
– Och i Danmark där ett it-företag erbjudit sina anställda skrattyoga på regelbunden basis har man sett att det lett till en förbättrad omsättning. I Indien går folk ut i parkerna och utövar skrattyoga, jag hoppas hitta en form för att fler företag här i Sverige ska införa det på jobbet, även om det efterfrågas betydligt mer nu än när jag startade.
De skrattklubbar som var vanliga under 2000-talet har nu omvandlats till bland annat skrattgrupper på jobbet, utan ombyte eller förflyttning.
– Det fanns då en hel del oseriösa aktörer som inte utgick från de grundläggande principerna, till exempel att som lärare ha ett ickedömande förhållningssätt.
Härnäst åker Helen till Bilbao för att föreläsa om skrattyoga på en tänkarkonferens. Det kommer handla om kreativitet, stresshantering samt teambuilding.
– Och att bidra till en lyckligare arbetsplats genom de val man gör.
Det här är skrattyoga:
- Du behöver inte vara glad från början.
- Du behöver inte ha ett sinne för humor.
- Du behöver inte ha någon anledning till att skratta.
- Skrattyoga är att komma tillbaka till barnets skratt, som vi alla har inom oss.
Passar för:
- Stresshantering.
- Bättre sömn och matsmältning.
- Den som lider av depression.
- Den som vill bli medveten om sin kropps friskvård genom bättre immunförsvar och utrensning.
- Den som vill bli en gladare människa.
Passar inte för:
- Den som är höggravid, har ett bråck eller äter antidepressiv medicin.