Skadefri yoga – så undviker du de vanligaste skadorna

Med tillräckligt många repetitioner kan även små fel få stora konsekvenser. Yogahimsas Per Höglund berättar om vikten av att yoga rätt – och hur du undviker de vanligaste misstagen.
Ryggont, axelproblem och instabila knäleder är bara några av de problem du kan råka ut för om du yogar på fel sätt. Saker som kan tyckas vara detaljer i en yogaposition kan få ytterst oönskade effekter om du upprepar dessa fel gång på gång, klass efter klass, vecka efter vecka.
– Det är inte alltid lärare eller yogalitteraturen nämner risken för skador, men tyvärr är det inte ovanligt att yogalärare själva har skador. Jag är själv öppen med att jag har skadat mig. Jag lyssnade inte alltid till mina lärare, gjorde misstag och fick betala för det, säger Per Höglund, som har varit yogalärare i New York och London i tolv år, innan han nyligen återvände till Sverige för att ta sig an rollen som huvudlärare på nyöppnade Yogahimsa på Östermalm i Stockholm.
Han berättar att medvetenheten om yogaskador, och statistik över dessa, växte fram på allvar först under 1980-talet, och främst i USA, vilket har att göra med försäkringsindustrin där.
– Inte förrän på 90-talet började det forskas mer om yogans positiva effekter på hälsan, inom områden som reumatism, diabetes, kronisk smärta och depression. Slutsatsen är att yoga kan läka och skada – det handlar helt enkelt om att göra rätt, säger Per Höglund.
I sitt jobb på Yogahimsa är han mycket noggrann med säkerhetstänket.
– Jag har satt upp riktlinjer i samarbete med lärarna över punkter som man absolut inte får tumma på. Sedan har vi regelbundna möten där vi går igenom olika detaljer i positioner så alla förstår och kan förklara för eleverna och till exempel säga ”gör du sådär kommer du att få ryggproblem”. När det gäller risken för skador kompromissar vi inte – syftet med yogan är ju att folk ska må bra.
Han berättar om två positioner som många har problem att utföra rätt – ”four–limbed staff pose” och ”upward facing dog”.
– För många kan det bli problem om man gör dessa fel, om och om igen. I upward facing dog har många händerna för långt fram, vilket sätter tryck på ländryggen och leder till kompression på ryggkotorna.
För att undvika skador är det viktigt att ha en lärare man känner förtroende för och trivs med.
– Lyssna på läraren men fråga om något gör ont eller känns fel. Kom dock ihåg att yogalärare oftast inte har någon djupare utbildning i medicin eller anatomi/fysiologi. I slutänden gäller att ta eget ansvar och lära sig att lyssna på sin kropp.
Lite mer om yogaläraren Per Höglund
- Namn: Per Höglund
- Ålder: 42 år
- Bor: Stockholm
- Gör: Undervisar yoga och Alexanderteknik.
- Intressen: Allt under (och bortom) himmelen fascinerar mig. Jag hämtar energi i skogen, i möten med människor, musiken och svetthyddor.
- Förebild: Naturen. Där finns en opersonlig, tveklös strävan mot balans och harmoni bortom våra begränsade små sinnen.