Vila dig i form med sivanandayoga
Utsträckt i savasana sluter du ögonen och hör lärarens guidade meditation. Du känner underlaget mot kroppen medan du drar ett par djupa andetag. Sakta försvinner den stressiga vardagen och du är här och nu. I sivanandayogan.
Semestern är slut och det kan kännas långt till nästa sommar. För att förlänga ledighetsfeelingen är sivanandayogan värd att testa, som med sina lugna och kontemplativa övningar ger en skön avkoppling.
– Avslappningen är det centrala inom sivanandayoga, målet är att du ska hitta en inre frid genom passet. Sedan är även pranayama, solhälsningspositioner, meditation och positivt tänkande viktigt, säger Molly Birkholm som är lärare i sivanandayoga, yoga nidra och traumayoga i sammanlagt tio länder med bas i Miami.
Molly ådrog sig 2005 en rygg- och huvudskada i en bilolycka i New York, där hon jobbade som investmentbankir. Hennes mamma tyckte att hon skulle testa yoga som ett led i rehabiliteringen och hon fastnade för sivanandayogan och levde sedan tre år i Asien, främst i Indien, för att utbilda sig. Väl tillbaka i USA men i Miami denna gång, började hon hålla klasser på olika militärsjukhus, vilket hon bland mycket annat fortfarande gör.
Jag fastnade för sivanandayogan därför att den har en grund inom den tusenåriga klassiska yogan och för att den är genuin och kärleksfull. Undervisningen kommer verkligen från hjärtat.
– Jag fastnade för sivanandayogan därför att den har en grund inom den tusenåriga klassiska yogan och för att den är genuin och kärleksfull. Undervisningen kommer verkligen från hjärtat. Dessutom finns det sivanandaashrams runt om i hela världen och det nätverket är verkligen kraftfullt.
Klasserna är upplagda med lugna sekvenser av avslappning i början, mitten och slutet av det 90 minuter långa passet och däremellan utför man solhälsningen och tolv olika asanas. Aktiverande övningar följs av lugnande sådana, framåtböjningar följs av bakåtböjningar och den speciella ordningen gör att man enkelt kommer in i ett tillstånd av lugn och balans. Sivanandayogan tangerar ashtanga-, iyengar- och satyanandayogans utformning men är inte lika fysiskt krävande. Molly säger att alla kan utföra sivanandayoga, oavsett förkunskaper eller fysik.
– Sivananda är en klassisk form av hathayoga och innehåller traditionsenliga kroppsövningar. Man utför dem utifrån sina egna förutsättningar och för någon som mig med skall- och ryggradsfrakturer passar den jättebra. Jag undervisar också elever som sitter i rullstol. Yogaformen är också utmärkt för alla 97-åriga kvinnor, säger hon och skrattar.
Hon menar att det finns både nybörjare och mer erfararna yogis och för dem ligger utmaningen i att utföra mer krävande rörelser. För att utföra sivanandayoga krävs egentligen bara en yogamatta men vill någon använda klossar, rep och kuddar är det också okej.
En viktig föregångare inom sivanandayogan är Swami Vishnudevananda Saraswati, som på 1960-talet förde yogaformen till västvärlden och till Montreal i Kanada. Han sammanfattade sivanandayogans lära i fem principer för fysisk och psykisk hälsa samt för andlig tillväxt. Dessa består av fysisk träning, andning, avslappning, rätt kost samt meditation och positivt tänkande.
För att undervisa krävs ett 200-timmarscertifikat. Utbildningen är inriktad på att bevara hälsa och välbefinnande hos utövaren. Sivanandayogalärare är alla utexaminerade från Sivananda Yoga Teacher Training Course och den första utbildningsperioden är en månad lång.
– Den innehåller egen yogaträning, metodik för hur man lär ut till andra samt kurser i anatomi, fysiologi, bhagavad gita, yogafilosofi och vedantaskrifterna. Sedan utför man karmayoga i ashramet och arbetar i trädgården. Det är även satsangmeditationer två gånger om dagen.
I fortsättningskursen, berättar Molly, som också den är en månad lång, går man djupare in på alla punkter, lär sig sanskrit och läser Pattanjalis Yoga sutra. Därefter börjar man praktisera och specialisera sig på ett område. Många ashrams har så kallade ”Graduate schools” med olika specialinriktningar. Molly har gått den med inriktning på traumayoga och yoga nidra.
– Det är också viktigt att leva i ett ashram under en månads tid, det skapar en förståelse för varifrån yogan kommer och det bevarar traditionen, menar Molly.
Molly Birkholm och Anne-Kathrin Schlegel svarar på frågor om sivanandayoga
Vilken eller vilka yogaformer är sivanandayoga inspirerad av?
Hathayoga.
Intensitet?
Låg, mellan eller hög beroende på utövaren.
Hur och var startade denna yogaform?
I västvärlden i Canada 1960.
Viktiga inslag i en yogaklass med sivanandayoga?
Savasana, solhälsningen, 12 asanas, meditation. Fem principer för fysisk och psykisk hälsa samt andlig tillväxt. Dessa består av fysisk träning, andning, avslappning, rätt kost samt meditation och positivt tänkande.
Utrustning/tillbehör som behövs?
En matta.
Lämplig för nybörjare? Behövs tidigare erfarenhet?
Tidigare erfarenhet behövs ej. Går att anpassa vid behov genom att exempelvis utföra yoga sittande på en stol.
Är instruktörer inom sivanandayoga licensierade och eller certifierade?
Certifierade.
Hur ser utbildningen ut?
Utbildningen är inriktad på att bevara hälsa och välbefinnande hos utövaren. Sivanandayogalärare är alla utexaminerade från Sivananda Yoga Teacher Training Course.
Vart vänder man sig för att hitta utbildningen?
På www.sivananda.org hittar man de nio ashrams runt om i världen som arrangerar utbildningar.
Var hittar man yogaformen i Sverige?
I Falun, www.homeopati-anne.se
Sivanandayoga i Sverige
- Anne-Katrin Schlegel är verksam som lärare i sivanandayoga i Falun och gick sin utbildning i Tyskland hos Yoga Vidya. Där erbjuds vid sidan om en månadsutbildning även alternativ på två veckor eller en vecka i taget eller även helger fördelat på två år.
- Hon håller kurser i sivanandayoga i olika lokaler runt om där hon bor, vissa i egen regi, andra som anställd och samarbetar med Yogahuset Falun, ABF i Falun och Studiefrämjandet i Dalarna.
- Alla kurser är rena sivanandayogakurser. Någon renodlad sivanandayogastudio i Sverige känner hon inte till.
- Sivanandayoga finns även på www.yogashastra.org med bas i Linköping.