Satyananda vill att du accepterar den du är

Undervisningen inom satyanandayoga sker på ett tantriskt sätt med ett accepterande förhållande till sig själv och sin omvärld. Här träffar vi Isabel Ramírez.
Satyanandayoga har sin grund i den klassiska yogan och undervisningen följer de yoga- och meditationstekniker som förmedlats av den numera bortgångne Swami Satyananda vid Bihar School of yoga, i Indien. När yogaläraren Isabel Ramírez testade klassisk yoga för första gången för 16 år sedan, fastnade hon direkt.
Sedan 2007 har Isabel gått från det bredare begreppet ”klassisk yoga” till satyanandayoga.
Undervisningen sker enligt ett tantriskt synsätt, vilket innebär att man har ett accepterande förhållningssätt till sig själv och sin omvärld. Enligt läran måste man för att kunna förändra något, komma till acceptans, inte stänga av. En lektion kan vara allt mellan en och en halv timme och tre timmar. Vanligast är det dock att yogatillfället pågår i två timmar.
– Eftersom det handlar om att nå en inre frid snarare än en smidig kropp behöver lektionerna vara långa.
Att finnas till för andra och att orsaka så lite skada som möjligt är vår filosofi.
Isabel arbetar sedan 2010 som massageterapeut, utbildare, yogalärare och ayurvedisk hälsorådgivare vid Ayurveda-Akademin i Stockholm. Något hon trivs med.
– Det räcker med att utöva satyanandayoga en gång i veckan för att det ska kunna leda till en förändring. Man får med sig en medvetenhet om kroppens skeenden som sträcker sig långt utanför yogasalen. Satyanandayoga kan praktiseras av alla, oavsett bakgrund, ålder eller fysiska förutsättningar. Genom ett förhållningssätt som inbegriper medvetenhet om alla aspekter av vårt varande, hjälper satyanandayogan utövaren att utveckla hälsa, sinnesfrid, inspiration och livsglädje.
– Det är ett bra redskap att utöva även hemma.
Annars är Isabels rekommendation att gå på lärarledda lektioner för att få bättre kunskap i hur man ska utföra positionerna på rätt sätt samt för att det kan vara lättare att slappna av när man blir lärarledd.
– Det blir för många en djupare upplevelse av yoga då.
Satyanandayogan integrerar delar ur hatha-, raja-, jnana-, bhakti-, och karmayoga i undervisningen. Det betyder att kroppen och sinnet renas, att man får ökad förståelse och kontroll över sinnet, ökad mental stabilitet, visdom, självinsikt, närvaro, uppmärksamhet och generositet, och att en kanalisering av emotioner sker.
Utbildningen till satyanandayogalärare är två år lång, vilket Isabel tycker borgar för en hög kvalitet.
– Jag känner mig alltid helt trygg med att läraren vet vad den gör, oavsett var i världen jag skulle utöva satyanandayoga. Det har jag inte riktigt känt när jag har testat andra yogaformer.
Hon anser också att satyanandayoga i högre grad än många andra yogaformer medför en särskild yogalivsstil. Det finns inga förbud eller måsten, inflikar hon, livsstilen blir liksom en naturlig följd av yogautövandet.
– I det tantriska exkluderar man inget, allt får lov att finnas. Att finnas till för andra och att orsaka så lite skada som möjligt är vår filosofi.
5 skäl att utöva satyanandayoga
- Det är ett bra upplägg, att gå från det grova till det allt mer förfinade.
- Det är en lång utbildning för att bli certifierad yogalärare och eleverna kan verkligen känna sig trygga med att läraren vet vad den håller på med.
- Det är samma upplägg världen över. Var du än är, så vet du vad du får när du går på en satyananda-yogaklass.
- Vi har ett levande center, ett ashram, i Indien dit lärare och elever kan åka för att få fördjupad förståelse och insikt.
- Integrerar delar ur hatha-, raja-, jnana-, bhakti-, och kundaliniyoga i vår undervisning, vilket gör satyanandayoga till en väldigt holistisk yoga.
Passar för:
Alla. Det är helt ointressant hur vig du är i kroppen, här är det mer inriktning på att uppnå inre stillhet.