Res i fantasin med sagoyoga

Sagoyoga tar med barnen på en resa i fantasin. Evelina Hartwig har skapat ett vinnande koncept, där yoga blandas med illustrationer och berättelser.
I takt med att yogan växer och utvecklas blir även barnyoga allt mer populärt, och det startas nya verksamheter runt om i Sverige. Vi uppmärksammar Evelina Hartwig som idag, när artikeln skrivs, vikarierar som barnbibliotekarie i Helsingborg. Hon har sedan 2009 arbetat med ett eget projekt där hon lär ut sagoyoga till barn och unga.
Sagoyoga är ett sätt att utöva yoga genom bilder och berättelser. Barn och vuxna får följa med in i en historia och i den möter de olika yogapositioner. Att vara försjunken i lyssnandet är enligt Evelina Hartwig en form av vila eller meditation och därför ligger fokus på berättelsen.
– Jag har ett grundmanus i huvudet som jag bygger upp berättelsen kring. Ska vi åka till skogen eller till staden? Hur ska vi ta oss dit? Var hamnar vi? Hur ser det ut där?
När man har sagoyoga live så är det en enorm närvaro och barnen kommer verkligen nära.
Precis som i vanlig yoga ger sagoyoga positiva effekter som avslappning, kroppskännedom och bättre balans, men även ökad inlevelseförmåga.
– Det är vetenskapligt bevisat att en människas inlevelseförmåga ökar vid läsning och högläsning och i slutändan ökar även förmågan att känna empati. En förmåga som är svår att värdera i en värld som känns väldigt trasig just nu.
Sagan anpassas efter målgruppen som ofta är barn mellan tre och åtta år.
– Jag har haft sagoyoga med 11-åringar men då har jag haft en helt annan ton i det. Sagoyoga med barn och vuxna, tillsammans, fungerar också utmärkt. Det är mycket kring själva berättandet, men jag har även haft yoga för de som ej kan svenska och då är det rörelserna som är det väsentliga. Därför skulle sagoyoga även kunna passa för ensamkommande flyktingbarn.
För att göra sagoyogan visuellt tillgänglig har Evelina Hartwig tillsammans med designern Emma Österman tagit fram ett bildmaterial som visas i samband med sagoyogan.
– Barnen får mycket bilder i huvudet av animationerna, samt stimulerad fantasi.
För att hitta inspiration läser hon mycket barn- och bilderböcker. Yogautbildningen via Kids yoga foundation 2009 tjänade som en inkörsport.
– När jag arbetade som museipedagog utövade jag yoga på fritiden. Jag läste en artikel om barnyoga och blev intresserad eftersom jag gillade både yoga och att arbeta med barn i olika projekt på museet. Jag kollade upp barnyoga och hittade en helgkurs. Efter att jag hade gått den så kände jag att jag ville veta mer och sökte mig sedan till Kids yoga foundations barnyogautbildning, som är omfattande. Därefter började jag hålla i enstaka kurser på en yogastudio i Stockholm.
Hon bestämde sig för att rikta in sig på sagoyoga och skriva berättelser som hon kunde väva in yogan i. Detta blev en djupdykning ner i fantasin, både för henne själv och i mötet med barnen. Och ledde vidare till sagoyogaföreställningar på bibliotek och kulturhus runt om i Skåne, men även Växjö, Göteborg och Ronneby.
– När man har sagoyoga live så är det en enorm närvaro och barnen kommer verkligen nära. Jag tycker att det är så himla roligt med det direkta mötet. Jag känner mig väldigt glad efteråt.
Evelina Hartwigs framtida mål är att fortsätta att arbeta med och utveckla sagoyogan.
– Jag tycker att det är väldigt roligt att åka runt och hålla i sagoyoga för olika barngrupper, men även titta närmare på hur man kan utveckla bildvärlden, kanske med film, vem vet, det finns jättemycket att göra på det här området.