Lyssna till Olle Bengtström inför ditt val av yogaform

Vad finns det för risker med yoga? Och hur vet man att en speciell klass eller lärare håller måttet? Lyssna till ashtangayogaläraren Olle Bengtströms resonemang kring säker och kvalitativ yoga inför ditt val av yogaform.
När vi utövar asanas finns, precis som i all annan fysisk aktivitet, en risk för skador om vi inte tolkar kroppens signaler rätt, och därför pressar oss själva för hårt. Men enligt Olle Bengtström, erfaren yogalärare på Ashtanga Yogashala Göteborg, finns det egentligen inga risker med yoga – förutsatt att det verkligen är yoga man utövar.
– De tankar och idéer som genomsyrar yogan handlar bland annat om att inte göra skada, vare sig på oss själva eller andra. Yogan innebär att vi kultiverar ökad närvaro, att vi försöker bli bättre på att urskilja vad som är sant eller rätt bortom vår egen direkta uppfattning om vad som är bra eller dåligt, rätt eller fel eller vad vi bör eller inte bör göra, säger Olle Bengtström.
Han menar att man inte ska förringa den betydelse läraren har för hur säker yogan blir.
– Inom min tradition, ashtangan, finns en utbredd syn på läraren som auktoritet. Det kan vara svårt att sätta sig upp mot en lärare som fysiskt eller verbalt uppmanar dig att gå djupare in i en ställning eller göra saker du egentligen inte känner dig redo för.
Därför är det viktigt att relationen mellan lärare och elev bygger på tillit och ömsesidigt förtroende. En bra lärare ska fungera som ett stöd och en guide i processen, men i slutändan är det eleven själv som måste ta ansvar för vad som känns rätt.
– Om vi närmar oss yogan utifrån den helhet den är finns det, som jag ser det, inga risker utan snarare massor med verktyg och idéer för hur vi kan utvecklas och leva ett rikt och sant liv samtidigt som vi minimerar risken för skada på alla plan.
Hur viktigt är det då med certifierade eller auktoriserade lärare?
– Det är både jätteviktigt och inte alls viktigt. Idag kan du bli ’certifierad’ yogalärare på en helg eller ha undervisat i 20 år utan att ha ett formellt diplom eller certifiering.
Utgångspunkten för att arbeta med yoga måste som jag ser det vara det egna utövandet. Utan en stabil kontinuerlig practice kan du inte undervisa andra.
Enligt Olle Bengtström finns det också långa utbildningar eller vägar som leder till auktorisering eller certifiering som egentligen är förvånansvärt tunna i sitt innehåll.
– Utgångspunkten för att arbeta med yoga måste som jag ser det vara det egna utövandet. Utan en stabil kontinuerlig practice kan du inte undervisa andra. Därmed inte sagt att det egna utövandet per automatik gör dig till en bra lärare.
– Det finns en del sådana utbildningar, men de är långt ifrån standard. Jag tror det är viktigt också att ha med sig att trots att yogatraditionen är så gammal så är den relativt ny i bemärkelsen hur den används idag och vilken roll den kommit att spela i samhället på kort tid. Förhoppningsvis kommer en certifiering inom yoga att betyda mer om 50 år än den gör idag.
Så yogar du säkert
- Närma dig yogan med nyfikenhet på systemet i sin helhet.
- Tänk på att metoderna, som till exempel utövandet av asanas, inte i sig är målet, utan bara verktyg.
- Känn efter hur din kropp reagerar på olika rörelser. Och var uppmärksam på dina egna tankar.
- Först när vi på allvar ser oss själva där vi verkligen är börjar yogan på riktigt.
- Så väljer du rätt klass
- Fundera över vad du vill med yogan. Tränar du redan på ett gym där man erbjuder yogaklasser så testa och se vad du tycker, men ha med dig att det oftast handlar om pass uppbyggda kring rörelser hämtade från yogatraditionen snarare än att vara yoga på riktigt.
- Yoga har om man närmar sig den på rätt sätt potential att läka och förbättra hälsan på flera plan, men lider du av något speciellt, till exempel migrän, kanske du vill testa med en riktad kurs inom exempelvis medicinsk yoga.
- Vill du däremot utforska yogan på ett djupare plan behöver du en lärare som själv är intresserad av detta, och inte minst ett sammanhang där du delar engagemanget med andra. Välj då en inriktning och utforska den aktivt utan att blanda in annat under en tid.
- Lägg inte så stor vikt vid det rykte olika riktningar kommit att få, den ena är i sig inte bättre än den andra, utan det handlar mer om hur man närmar sig systemen, hur de lärs ut och var läraren själv befinner sig.
Mer om Olle Bengtström
- Olle Bengtström driver Ashtanga Yogashala Göteborg tillsammans med sin sambo Lisa.
- Ålder: 52.
- Bor: Göteborg.
- Familj: Sambon Lisa och sonen Theo, 9 år.
- Bästa yogatipset: Tillåt dig själv att börja om från början. Ofta.