My spirit handlar om tillgång till sig själv
Yogaläraren Minanda Fritz började utöva ashtangayoga enligt Patthabi Jois lära på 1980-talet, efter att ha drabbats av en del skador, bland annat en bruten rygg.
– Ashtangayoga blev riktigt känt under slutet av 90-talet när artister såsom Madonna och Sting prisade yogaformen. I USA är ashtangayoga detsamma som poweryoga vilket egentligen är en feltolkning. Ashtangayoga kommer ursprungligen ur Patanjali yoga sutras, en klassisk skrift om medvetandeutveckling daterad till cirka 300-500 år före Kristus, där ashtangayogan är två sutror av 195 stycken.
Efter många års utövande och utbildning, började Minanda Fritz införa yogafilosofi, ljudning och mjukare övningar med inspiration från andra skolor i ashtangayogan. Detta kom så småningom i början på 2000-talet att leda fram till en helt ny form av yoga; my spirit-yoga, helhetsinriktad yoga med personlig utveckling.
– Träning med hjälp av ’asanas’ det vill säga kroppsställningar, är ju egentligen bara en förberedelse inför de filosofiska aspekterna av yoga. Ashtangayogan är väldigt fysisk och jag såg därför att det fanns ett behov av att införa mer självreflekterande moment i klasserna.
Från allra första början var ju yogan en väg för den som söker inre frihet och upplysning.
Minanda Fritz har 25 års erfarenhet av olika yoga- och esoteriska skolor. Den samlade kunskapen och erfarenheten från de olika skolorna har gett Minanda upplevelser, kunskap och klarhet om yogans djupare nivåer.
– De senaste tio åren har jag studerat på Oneness University som verkar för människans upplysning, vilket också är yogans grundläggande syfte. Det åttonde steget i ashtangayoga – samadhi – innebär exempelvis sammansmältning och en förening med det ’högre’.
Inom my spirit-yoga är medvetandeutveckling centralt.
– Från allra första början var ju yogan en väg för den som söker inre frihet och upplysning, därför ligger fokuset i my spirit-yoga på just det: att veta vem man är, var man kommer ifrån och att uppleva expansion och inre frid samtidigt.
Ett my spirit-yogapass består också av övningar som lugnar och öppnar upp livsenergin i kroppen. Något som enligt Minanda är jätteskönt och skapar vakenhet och närvaro.
– Som lärare i my spirit-yoga får man lära sig att via sin egen kropp läsa av gruppens behov och energinivå, en så kallad psykokinesisk intelligens.
Varje pass har ett tema och följer en ”öppen” form där Minanda Fritz bland annat börjar med en lugnande intoning. Alla får uttrycka sina behov för stunden och energinivå och vad som är aktuellt i livet just då. Detta relateras sedan till en stunds föreläsning och arbete för ökad insikt med stöd i yogafilosofin.
– Att ta beslut om var man står i olika frågor rent moraliskt är utvecklande för vem som helst. Inom my spirit-yoga får man verktyg för att kunna göra mer medvetna och genererande val i livet och släppa tankar som begränsar oss. Under senare år har ’access consiousness’ blivit en del inom my spirit-yoga. Det är ett medvetandegörande genom frågor.
Eftersom yogaformen inte är så atletiskt utmanande passar den alla åldrar.
– På Ornö finns det exempelvis ett gäng äldre personer som trots att de är över 80 år utövar my spirit-yoga. De vill inte spela bingo längre, de vill yoga!
5 skäl att utöva my spirit-yoga
- Att frigöra livsenergin och leva i expansion.
- Att öka medvetenhet om kroppen, känslor, tankar och var man håller sitt fokus.
- Att få tillbaka livsflödet och känna klarhet och ökad närvaro.
- Att förbättra livskvaliteten och motverka stress.
- Att lära sig hur man kan använda yoga och yogafilosofi i livet och förbättra vardagen.
Passar för:
Alla oavsett ålder och för den som vill ha personlig utveckling.
Passar inte:
Den som bara vill ha konditionsträning och som inte är intresserad av sitt inre.
Minanda Fritz har diplomerat 80 lärare
De senaste tio åren har Minanda Fritz diplomerat drygt åttio my spirit-yogalärare och en ny utbildning startar igen nu i februari. Hon arbetar även med yoga och yogafilosofi på företag och är verksam psykoterapuet/konsult. Hon arrangerar varje år retreats på egna kursgården Levagården i Dalarna där även delar av yogalärarutbildningen är förlagd.
Läs mer på www.livshalsa.se