Mindfulnessyoga – en övning i att närvara
I mindfulnessyoga är upplevelsen i stunden viktigare än prestationen i rörelsen eller positionen i sig. Ingen ställning är för svår, utan anpassas till varje persons förutsättningar.
– Vi är redan framme, det är därför inte så viktigt att göra rätt eller göra på ett korrekt sätt, utan istället utforska det som händer i stunden. Under ett yogapass försöker jag skapa balans mellan aktivitet och vila. Min grund har också alltid varit att alla ska kunna vara med, säger Lena Elmqvist.
Enligt Lena kan det vara vanskligt att sätta namn och etikett på den yoga vi utför eftersom det är mycket som förenar olika yogaformer.
Det finns en föreställning om att ju mer vi gör, desto mer effekt får det, men många gånger kan det vara precis tvärtom.
– Jag undervisar i mindfulnessyoga därför att jag alltid varit intresserad av meditation och vill lägga mer vikt på den meditativa upplevelsen, både i rörelse och stillhet. I den lära som kommer ur mindfulness finns också stor hjälp till att öva medveten närvaro i vardagen och inte bara när man ägnar sig åt yogaövningar på mattan. Mindfulness har blivit ett stort behov idag. Kanske för att det kan hjälpa till att skapa balans med hur de flesta av oss lever till vardags och jag tror därför att kombinationen med yoga och mindfulness är något som kommer att växa ännu mer, säger hon.
Genom att öva närvaro i kroppen fördjupar vi insikten i vad som pågår i vårt inre, känslor, tankar och kroppsförnimmelser.
– Vi går igenom yogaställningarna med omsorg och lyhördhet för kroppens signaler. Mjukar upp och stärker våra muskler utifrån det som är för stunden vilket skiljer sig från gång till gång och som också är grunden i mindfulness, att allt är föränderligt. Ju mer jag håller på med mindfulnessyoga, desto mer spännande tycker jag att det är med enkla rörelser då det blir lättare att vara medveten om subtila reaktioner i kroppen och sinnet. Det finns en föreställning om att ju mer vi gör, desto mer effekt får det, men många gånger kan det vara precis tvärtom.
Lenas klasser inom mindfulnessyoga ser olika ut beroende på vad det är för behov i gruppen, och hon undervisar därför utifrån det som uppstår i stunden. Många av hennes elever har varit med i över tio år.
– Jag blir en dirigent som sätter ihop musiken av alla instrument i gruppen. Vi börjar med att stanna upp och iaktta det som träder fram. En stunds centrering och uppmärksamhet på andningen övergår sedan till uppvärmning av olika slag, liggandes, sittandes eller ståendes, säger Lena Elmqvist.
Yogapassen varierar från gång till gång men från början lär Lena ut ett antal klassiska yogapositioner vilka hon sedan utökar allt eftersom erfarenheten inom gruppen växer.
– Det blir som bokstäver i ett alfabet som sedan kan kombineras utefter gruppens behov. Vi avslutar med kroppsskanning, en teknik för djupavslappning och en stunds sittande meditation. Genom hela passet lägger vi fokus på andning och medveten närvaro. Min intention är att skapa en trygg atmosfär att vara i, säger hon.
5 skäl att utöva mindfulnessyoga
- Hitta hem till dig själv i din kropp.
- Öva upp kontakten med din andning och skapa mer andrum.
- Ge dig själv utrymme att stanna upp och iaktta det som träder fram i stunden.
- Träna acceptans i det som är och släppa prestationen.
- Öka nyfikenheten på mer subtila kroppsupplevelser och förbindelsen mellan kroppen, känslorna och tankarna
Började med shiatsu
- Lena Elmqvist började för drygt trettio år sedan med aikido och har sedan fortsatt med shiatsu, meditation och yoga. Hon är utbildad yogalärare vid Kripalu Center och i mindfulnessyoga på Spirit Rock, båda i USA.
- Läs mer om Lena på www.mandala.se