Kriyayoga: Om att hamna i ett annat tillstånd
Djuplodande, hemlig och transformerande. Kriyayogan må tyckas vara svåråtkomlig men när Swami Janakananda berättar om den är det med lätthet och självklarhet. Här får du stifta bekantskap med en spännande yogaform – och grundaren av en av Sveriges allra första yogaskolor.
Kriya betyder process, en process som till att börja med renar och styrker och skapar lätthet i kroppen och klarhet i sinnet. Kriyayoga är en tantrisk tradition och består av mer än 20 kriyor som inte bör utövas med färre dagar än en månad för att ge full verkan. Ritualen är till för att öka medvetandets kraft och för att ge utövaren ökad förmåga att vara uppmärksam och närvarande. En grundläggande del av träningen är meditationen Inre stillhet (Antar Mauna) som praktiseras i ett förlopp av sju steg. Den förstärker förmågan att leva ett tolerant och självständigt liv trots de föreställningar och fantasier som vi alla bär med oss.
– Kriyayoga är en avancerad och djuplodande yogaform, från början var den hemlig och inte utlärd till andra. I början på 1900-talet beslutade sig Swami Sivananda att börja undervisa i metoden. 1968 kom hans lärling Swami Satyananda till Köpenhamn och det var där jag träffade honom och blev introducerad till kriyayoga, säger Swami Janakananda, grundare av Skandinavisk yoga och meditationsskola.
Kriyayoga är en rit, en ceremoni, en metod, en sadhana. Det är en metod till att förfina ens krafter, så det individuella medvetandet kan tränga igenom till djupet av ens natur.
Han hade dessförinnan testat på yoga inom skådespelaryrket där de använde sig av olika andningsövningar och han kände att han ville lära sig mer i ämnet. Däremot hade han inte för avsikt att bli en andlig turist i Indien.
– Men det svängde direkt efter att jag träffade Swamiji. Jag och min vän, som var en dansk målare, började med en kurs i ashramet i Indien och sedan bodde jag där i två år. I samband med att jag startade Skandinavisk yoga och meditationsskola i Stockholm 1976, anordnade vi 1977 en stor yogakongress på Kulturhuset vid Sergels Torg.
Swami Janakananda ville undervisa i mer avancerade kurser, sökte en kursgård och hittade 1972 Håå.
– De retreater som vi har innehåller mycket yoga och meditation, det är en process i den tantriska traditionen där man använder olika redskap för att nå in till det väsentliga. Många återkommer år efter år, en person ända sedan 70-talet. För att vara redo för kriya yoga ska man känna sin kropp genom vanlig yoga och man ska vara väl förtrogen med andetaget och kunna komma i kontakt med sina inre tillstånd.
”Kriyayoga är en rit, en ceremoni, en metod, en sadhana. Det är en metod till att förfina ens krafter, så det individuella medvetandet kan tränga igenom till djupet av ens natur.” Så lyder ett citat av Swami Satyananda. En kriyayogaceremoni börjar med en förberedelsefas och uppvärmning, och under själva förloppet utövas olika kriya för att finstämma sinnet och stärka uppmärksamheten. Därefter avslutas passet med djupa kriyanameditationer.
En månadslång kriyayoga innebär först en reningsprocess, därefter fysiska övningar samt utövande av kriyayogacykeln tillsammans med andra meditationer och processer. Detta förutsätter att eleven har deltagit på kurser tidigare och lärt sig att använda de förberedande övningarna hemma. Dock behöver man ingen förberedelse om man lär sig kriyayoga på Tremånaders-sadhana-retreaten. Kriyayogan på Håå Kursgård undervisas av Swami Janakananda och Swami Ma Sita Savitri.
– Den praxisen boostar energin, det är en klarhet som uppstår, det är många som lider av stress och depression men det sveper kriyayogan bort. När jag kommer in på kontoret kan jag känna att oj vad mycket jobb som ligger och väntar på mig, men efter ett kriyayogapass tänker jag inte utan tar bara itu med jobbet.
Swami Janakananda började yoga redan när han var åtta år på inrådan av en läkare.
– Min mor var lite bekymrad över min nervositet och min läkare sa att han inte ville ge mig någon medicin utan han tog med mig in i vardagsrummet och sa åt mig att lägga mig på ryggen och ligga helt stilla. Det tyckte jag var spännande för jag hade just läst att Uncas ’den sista mohikanen’ kunde vara helt stilla i alla situationer, ingen såg eller hörde honom.
Redan efter första gången, när han hade legat stilla i 15 minuter, kände han att han gick in i ett annat tillstånd, en avspänning.
– Jag var inte grundläggande stressad eller nervös längre. Jag fortsatte med detta i flera år tills jag började på internatskola och då föll det bort.
När han var runt 18 år tog han upp tråden igen och började träna yoga två timmar om dagen och kände igen känslan från då han var åtta år.
– Återigen hamnade jag i ett annat tillstånd, det var fantastiskt, så jag fortsatte med yogan i tio år. Jag höll på med teater och använde yogan där i min pantomimträning, och det som jag upplevde inspirerade mig att utforska yogan ytterligare på egen hand. Det sista steget i trestegsraketen var kriya yogan, som jag blev invigd i av Swami Satyananda 1968. Jag lärde mig att bli en åskådare till sinnet och därigenom inte identifiera mig med mina tankar och tillstånd.
Kriyayoga
Intensitet
Både lugn och dynamisk.
Viktiga inslag i en yogaklass
Det är flera kriyor som samspelar. De kriyor man har i början är det fysiska flödet, med inslag av energihållningar (mudra) och speciella andningsövningar (pranayama) och sedan tillkommer mer meditativa saker. Slutet blir djupare och väldigt harmoniskt. Du får en större insikt på grund av att varje kriya bygger på de föregående. Det är så med yoga också men typiskt för kriya yoga. I stora drag, när du gör yoga ändrar du ditt tillstånd, det uppstår ett lugn som du kan bygga de finare processerna på, och på slutet sitter du helt stilla i en meditationsställning under den avslutande kriyayoga-meditationen.
Utrustning/tillbehör som behövs
Ingenting förutom en matta och en filt. Vi gör inte yogan mekaniskt utan organiskt, både sättet vi gör rörelserna på, men också genom att vara i kroppen och känna den och uppleva stillheten. När du håller kroppen helt stilla, så kommer avspänningen av sig själv. Vi har kontakt med olika forskarteam i Tyskland och Danmark. De ville bland annat se vilken del av hjärnan som är aktiv under olika delar av yoga nidra, djupavspänningen. Forskningsresultaten i en av studierna visade att dopaminproduktionen ökade med uppemot 65 procent efter att personerna hade utövat yoga nidra.
Krav för att bli yogalärare
Vår utbildning för att bli yogalärare är fyra år lång, plus två år om man även önskar att undervisa i meditation. Jag vill vara säker på att de människor som jag utbildar fortsätter att utöva yoga själva, att de blir bättre på att släppa ångest och andra begränsande tillstånd och utvecklas på djupet, och det tar tid! Vi har hela tiden feedback mellan aspiranterna och de mer erfarna lärarna och det är oerhört nyttigt.
Är lärare inom kriyayoga licensierade och/eller certifierade?
Lärarna får ett certifikat, men den egna yogan fortsätter att vara viktig. Det händer att personer tröttnar på yoga om de möter en lärare med en ytlig utbildning. Detta önskar vi att motverka.