Iyengaryoga räddade ryggen
Hon kunde knappt röra sig och än mindre träna. Katrin Pettersson berättar här om diskbråcket och de upprepade ryggskotten som ödelade hennes liv. Iyengaryogan blev till slut räddningen.
När Katrin Pettersson från Stockholm fick problem med ryggen vid 40 års ålder trodde hon att hon aldrig mer skulle kunna träna igen. Men nu, sju år senare, håller iyengaryogan hennes ryggproblem i schack och hon har återfått ett aktivt liv.
– Jag kan till och med träna på gym och gå på danspass nu och det gör att jag känner mig mycket gladare och starkare, säger Katrin Pettersson.
Iyengaryoga ligger också helt i linje med sjukgymnastens rekommendationer. Det är ju betydligt roligare med yoga än med ett hemträningsprogram.
Hennes ryggproblem uppstod redan i tonåren och med ett tungt jobb som kock med många krävande lyft, förvärrades symptomen allt eftersom åren gick. Katrin började gå hos olika naprapater och sjukgymnaster men inget hjälpte. Så här i efterhand kan hon se att övningarna var direkt kontraindicerade.
– Det som de ordinerade var att jag skulle försöka röra på mig även när jag hade som mest ont. Men vid ett akut ryggskott förvärras bara smärtan när musklerna runt omkring disken belastas, de hamnar i kramp för att de försöker skydda disken.
Detta ledde till att Katrin blev helt sängliggande och hon var tvungen att åka in akut till sjukhuset med ambulans. Man konstaterade diskbråck, det vill säga att en disk i ryggraden buktade ut och klämde på de omkringliggande nerverna vilket medförde att hon tappade känseln i vissa delar av kroppen. Vid denna tidpunkt trodde Katrin att hon aldrig mer skulle kunna träna igen. Att det bara var vila och smärtstillande mediciner som kunde häva tillståndet, och därefter långsamma promenader. Och eftersom träning varit en så betydelsefull del av hennes liv var det en mycket svår insikt.
– Jag fick ett hemträningsprogram av sjukgymnasten men det tyckte jag var urtrist. Hon fick mig dock att förstå hur jag skulle träna och hon förklarade att jag skulle undvika för tung styrketräning.
Vändningen kom när hon av en slump fick höra talas om iyengaryoga.
– En kompis tipsade mig om att testa och nu har jag gått där i tre år, till och från en gång i veckan, ibland har jag tränat annat, men då har den ökade corestabiliteten och kunskapen från yogarörelserna bidragit till att jag har kunnat träna ’rätt’ utan att skada mig igen. Och under den tiden har jag inte haft några problem alls med ryggen. Plus att jag nu kan träna vad jag vill i princip. Iyengaryoga ligger också helt i linje med sjukgymnastens rekommendationer. Det är ju betydligt roligare med yoga än med ett hemträningsprogram, säger hon.
Hon berättar att man på ett iyengaryogapass håller positionerna länge och att man använder olika redskap för att anpassa övningarna efter sin egen kroppskonstitution.
– Det gäller att förstå vad som är bra för sin kropp, att träna rätt. När vi håller yogapositionerna en längre stund skapas ett kroppsminne som man har nytta av även i vardagen, exempelvis när man står och väntar på bussen. I andra yogaformer där det är mer ett flöde får man inte riktigt samma effekt.
– Yogaläraren är bra på anatomi och tipsar om vad jag ska vara försiktig med. Det är jättebra att använda väggen till hjälp, eller klossar, kuddar, dynor och band. En stark coremuskulatur och stretchövningar gör att disken inte blir belastad på samma sätt längre. Yoga är också en meditativ upplevelse.
Katrin arbetar sedan fem år tillbaka som socionom och familjebehandlare inom Enskede Årsta Vantör Stadsdelsförvaltning och hon mår mycket bättre sedan hon börjat med yogan.
– Förut när jag åkte iväg på hembesök och satt i en mjuk soffa kunde jag bli sned i ryggen och få ont men numera är det inga problem. Sedan står jag ofta upp när jag jobbar framför datorn för att få bättre hållning.
Till andra med liknande problem vill hon tipsa om att inte enbart gå till en kiropraktor eller liknande utan att också lära känna sin kropp och dess funktioner och vilken hållning man har, för att sedan stärka upp coremuskulaturen och stretcha.
– Man kan inte ge några generella råd till någon när det gäller diskbråck eller ett akut ryggskott, det är viktigt att göra en bedömning av varje individ och vad som behövs i olika lägen.