Ishtayoga – en yogaform anpassad för just dig
Av en ren slump kom yogaläraren och författaren Ulrica Norberg i kontakt med ishtayoga i New York. ”Ishta är en bidragande faktor till att jag känner mig som en mer förädlad version av mig själv, tillika bättre yogi”, säger hon.
Det är en småtrött Ulrica Norberg som svarar i telefonen från Asia Spa i Varberg, där hon undervisar under en vecka. Hon har haft en intensiv period av yogajobb, ett boksläpp och färdigställandet av boken Andas: livet händer mellan två andetag. Boken, som är en kombination av fakta och biografi, berättar om andningen ur många perspektiv: anatomiskt, fysiologiskt, själsligt, geologiskt, ekonomiskt och kreativt.
– Jag berör andningen ur ett 360 graders perspektiv, säger hon.
Redan som 19-åring började Ulrica intressera sig för yoga, meditation och personlig utveckling. Första mötet med yogan skedde i New York i början av 1990-talet. Mångmiljonstaden är som ett andra hem för henne och det var även där som hon kom att stöta på ishtayoga för tio år sedan. Hon skulle vara med på en iyengaryoga-workshop med fokus på bakåtböjningar, men hon hade tagit fel på dag och det enda som erbjöds den dagen var en meditation med ishtagrundaren Alan Finger. Ulrica fick en positiv känsla av honom.
När hon ett år senare var tillbaka i staden stötte hon återigen ihop med Alan på ishtayogastudion som just hade öppnat. De började prata om ishta och hon förstod snart att hon hittat ett nytt hem i yogans värld.
”Det som slog an i mig gällande ishtayoga var att jag fick nytta av allt jag lärt mig och istället för att lära mig en massa nytt fick jag här integrera det med varandra.”
– Jag hade i flera år studerat tantra, hatha, ayurveda, och inom respektive område många olika inriktningar, så till sist kände jag mig lite rotlös, som om jag tillhörde alla men ändå ingen. Det som slog an i mig gällande ishtayoga var att jag fick nytta av allt jag lärt mig och istället för att lära mig en massa nytt fick jag här integrera det med varandra.
Ishta betyder ”det som resonerar med individens själ”, och fokuserar på att individanpassa utövandet av yoga och meditation för att på så sätt hamna mer i balans med behoven snarare än kraven.
Ett pass är ändamålsenligt där upplägget och tiden kan variera beroende på vad utövaren eller gruppen behöver just den här dagen. Ulrica Norberg liknar ett pass vid ett platåarbete. Det inleds med några pre-asanas i vinyasa, det vill säga att man följer andetaget. Fokus läggs på övningar för höft, ben och rygg samt att arbeta igenom kroppens sex olika rörelseplan.
– Här handlar det om att landa i kroppen, främja andetaget, få igång cirkulationen och avstressa systemet, säger hon.
Därefter avsätts några minuter för pranayama. Vilka andningsövningar man utövar beror på behov eller temat som läraren väljer för klassen. Därefter följer kriyas, visualiseringar för att avleda tankar och istället fålla in dem i ett fokus. Där arbetas det med mantran och affirmationer, som till exempel mantrat sa-ham.
– Du rensar huvudet på brus med hjälp av kriyas så att du lättare kommer in i koncentration, vilket underlättar för att sitta bekvämt i meditation utan en massa vrittis, det vill säga utan att du går in i tankarna.
Först nu är utövaren redo för meditationsdelen som är det mest läkande stadiet. Om man har svårt att sitta still med rak rygg kan man luta sig mot en vägg eller använda en stol. Det viktiga är att man sitter så pass bekvämt att man inte behöver röra på sig under de 18 minuterna. Antalet minuter beror på att det finns en mängd forskning som visar att det tar den tiden för hjärnan att bearbeta och återställa de flesta system i kroppen.
– Att lära sig att meditera är en förädlingsprocess. Du arbetar upp dig minut för minut över tid. Genom processen lägger du grunden till ett högre medvetande och det gör att du lättare och snabbare känner av dina behov, och i förlängningen själv kan lyssna av hur du bör nyansera ditt yogautövande.
Det är också en form av vila för hjärnan. Kroppens återhämtning kommer efter det i form av några minuters savasana. Ett pass avslutas alltid med några asanas, som till exempel hunden och katten-kon, för att komma tillbaka i kroppen och vara redo att möta vardagen igen.
Det finns flera sätt att lära sig mer om hur du individanpassar yogautövandet som inom ishta. Både på internet, via workshops, klasser och på retreats runt om i världen. Många ishtayogalärare inkluderar ishtatekniker i sin gruppundervisning, då ishta inte är en yogastil utan mer ett sätt att individualisera yogapassen.
För just meditationsdelen menar hon att det tar cirka tre månader av regelbundet utövande innan en vana har satts. Efter det handlar det om att fördjupa och förädla, precis på samma sätt som det gäller för vilken styrketräning som helst, menar hon.
– Tänk att du har två år framför dig innan det går som ett rinnande vatten, men visionen är ju att den investeringen gör att resten av ditt liv kan innebära att du lever lyckligare, får bättre sömn, är gladare, har mer energi, bättre fokus… Ja, jag är i alla fall ett bevis på att man kan resa sig ur askan som fågeln Fenix. Mitt liv är definitivt rikare med hjälp av daglig meditation.
Fördelar med ishtayoga
Fördelar med Ishtayoga
- Med ishtayoga lär du dig anpassa din yoga efter just dina förutsättningar
- Ishtayoga ger dig mer energi och ökad flexibilitet.
- Ishtayoga gör dig avslappnad och ger dig ett inre lugn.
- Ishtayoga ger dig ökad balans och minskar din upplevelse av stress.
Mer om ishta
* För att lära sig mer om ishtayoga kan du bland annat använda dig av nätsidorna ishtayoga.se och ishtayoga.com.
* Vill du utbilda dig till ishtayogalärare hittar du utbildningen i Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Australien, Sydafrika och USA.
* Ishta Yoga Scandinavia har examinerat 35 stycken lärare sedan 2012.
* Som lärare går det att fördjupa sig inom flera steg. Efter en 500-timmarskurs är du licensierad instruktör och kan gå vidare och bli sadhaka, därefter sisya och slutligen kan du bli initierad till yogiraj (yogamästare).
* ”För mig handlar titeln yogiraj om att kunna behärska tekniker som kan hjälpa dig att balansera optimalt. Det är även ett kvitto på att man är sin egen bästa vän samt har ödmjukheten att se att man alltid är i behov av goda lärare. Och att man är transparent med att man inte är mer än människa. Du är alltid först människa, sen yogi. Du vill använda egot istället för att egot använder dig”, säger Ulrica Norberg, som själv är yogiraj och den som såg till att ishtayoga kom till Skandinavien 2011.