Gravidyoga – njut av graviditeten från första dagen
Ett sätt att förstärka upplevelsen av sin graviditet är att göra gravidyoga. Tillsammans med andra blivande mammor delar du tankar och funderingar samtidigt som du gör dig redo inför din förlossning.
Gravidyoga är en lugn form av yoga med rötter från hathayogan. I gravidyoga är det fokus på mjuka rörelser som stärker och mjukar upp den gravida kroppen. Det ingår även andning, avslappning och koncentration samt mamma-barn-meditation.
– Gravidyoga passar alla, inga förkunskaper behövs och den kan även vara ett väldigt fint komplement till vana yogautövare. Flera av de rörelser och övningar som man utövat i gravidyogan kan med fördel användas under förlossningsarbetet. Andningen kommer i fokus och medvetenheten om att vara här och nu förstärks, säger Åsa Holstein som är barnmorska och verksamhetschef för Babygruppen.
Andningsövningarna hjälper också till att släppa på fysiska och psykiska spänningar och yogaövningarna stärker kroppsmedvetenheten, vilket ger ökad tillit till kroppens egen förmåga.
– Muskelträningen gör det lättare att hitta sitt center i kroppen och ger automatiskt en bra hållning. Träningen stärker också ben-, rygg- och bäckenbottenmuskulaturen som skyddar från felbelastningar.
Du behöver inte ha gjort yoga tidigare för att gå på gravidyoga. Du kan börja hur tidigt du vill och fortsätta tills det är dags för bebisen att komma.
– Man kan börja när som helst under graviditeten och hålla på fram tills den dagen man föder. Dock är det många kvinnor som mår illa och är extra trötta de första veckorna. Vi brukar därför rekommendera att man börjar efter vecka 10-12, men det finns ingen medicinsk kontraindikation för att starta tidigare, säger Åsa.
Ju mer man utövar gravidyoga, desto bättre hjälp har man av andningsteknik och avslappningsövningar när det väl är dags att föda.
– Man kan såklart också utöva sin vanliga yoga om man vill det, men anpassa den gärna i så fall till den gravida kroppens behov, säger Åsa.
Det är alltid bra att konsultera sin barnmorska om man är tveksam.
– Graviditetshormonerna gör att alla leder blir rörligare. Så man ska vara noga med att inte gå för djupt in i sina ytterlägen, för att inte riskera att skada ligamenten, även om det kan kännas coolt att man nu kan göra övningar som man tidigare inte kunnat genomföra. Vid medicinska komplikationer som havandeskapsförgiftning och risk för att föda för tidigt, bör man inte träna yoga, säger Åsa.
Mer om Åsa Holstein
- Åsa Holstein är barnmorska och verksamhetschef för Babygruppen. Åsa har jobbat många år på en stor förlossningsavdelning i Stockholm och leder profylaxkurser på svenska och engelska.