Förstärk meditationen med hjälp av gongmusik
Gongbad live, fungerar det? Mattias Sundman har börjat med onlineklasser, och kan konstatera att det fungerar utmärkt.
Här ställer vi några frågor till Mattias Sundman, som berättar hur gong fungerar och vad det gör med din kropp.
Här hittar du livesändningen som hölls onsdag 29 maj kl 14:00. Förbered dig genom att ta del av Mattias Sundmans instruktioner.
Gong – det handlar väl om ljudvågor och vad dessa vågor kan göra med oss?
– Ja, gongen skapar ett helt spektrum av ljudvågor, toner och övertoner. Dessa ljud hjälper sinnet att släppa taget om tankarna och oftast hamnar man i ett skönt läge någonstans mellan sömn och vakenhet. Där kan kroppen verkligen vila och återhämta sig. Många påstår att en ljudmeditation på en timme motsvarar minst två timmars sömn.
Går sådant att sända live utan att de många välgörande effekterna uteblir?
– Det är framförallt två effekter under ett gongbad. Dels är det ljudet som går in genom öronen och hjälper sinnet att stilla sig. Dessa ljud får man i princip till fullo under en livesändning.
Dessutom är det kraftfulla vibrationer från gongen som hittar in på olika ställen i kroppen. De kan hjälpa till att få igång flöden och stagnationer. Dessa vibrationer kan vara svårt att ta del av om man lyssnar via mobilens eller datorns inbyggda högtalare.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Vad ska man tänka på för att få en så bra upplevelse som möjligt?
– För att då kunna ta del av även vibrationerna är det bäst att koppla in sin hemmabio eller stereo om man har det. Bäst är om man har en ”subwoofer” eller större stereohögtalare med bra bas. Det går också hyfsat bra med mindre stereoanläggning. Har man inte möjlighet till det, fungerar det väldigt bra med lite bättre hörlurar också då sändningen är i stereo.
Kan du förklara vad ett gongbad gör med oss, och hur det fungerar?
– Gongbad hjälper dig att slappna av, få ny energi och bättre sömn. Många berättar just att de brukar kunna sova mycket bättre efteråt. Jag brukar kalla gongbad för en ”fusk”-meditation, där man med hjälp av ljuden snabbt kommer in i ett djupt meditativt tillstånd, som kan kräva mycket träning för att nå med vanlig meditation.
Gong användes av munkar i tibetanska tempel
Gong har funnits i flera tusen år, och användes ursprungligen av munkar, när de utövade sin meditation i tibetanska tempel.
– De stillade sinnet och kom till ro med hjälp av gongens ljud och vibrationer, säger Mattias Sundman, som arbetar som gong- och yogalärare i Stockholm.
Gong används ibland även inom kundaliniyoga för att fördjupa den avslutande vilan – savasana.
– Det är verkligen avslappnande och vibrationerna påverkar kroppen på ett positivt sätt. Det sägs också öka kroppens självläkande processer.
”Jag bara flöt iväg och tiden försvann. Det kändes som att sväva någonstans mellan sömn och vakenhet..”
Mattias kom i kontakt med gong år 2000.
– Jag tyckte att det var häftigt. Jag bara flöt iväg och tiden försvann. Det kändes som att sväva någonstans mellan sömn och vakenhet. Upplevelsen efteråt var ett lugn och ett kristallklart fokus. Jag tror att idrottsmän skulle kunna prestera bättre med hjälp av gongen.
Landa på mattan och ta ett par djupa andetag
Viktiga inslag i gong är att den som spelar gör det med hjärtat och har en god intention bakom, vilket kommer att sprida sig till deltagarna. Ett gongpass börjar med att man landar på mattan och tar ett par djupa andetag, därefter brukar Mattias hålla några korta yogaövningar ur kundaliniyogan.
Man ligger ner i en skön position, varefter Mattias börjar lugnt med att bygga upp ljudet till kraftiga partier, ett böljande flöde som löper genom hela gongpasset. En passage kallas för vitt brus – det är när gongen går upp i ett kraftigt ljud – och där brukar Mattias säga att man sköljer ur gammalt skräp och fyller på med ny energi.
När sedan gongen har ljudat klart, behålls tystnaden så att alla energier integreras och landar.
– Många instruktörer spelar även med vindspel, som man går runt med och spelar för deltagarna, detta för att bryta tystnaden lite försiktigt. Sedan kommer man upp i sittande.
Det finns olika sätt att spela gong på. Mattias är lärd i Don Conreaux gongmetod. Han gick en nio dagars GMT-kurs (Gong Master Training) där deltagarna examineras med ett diplom.
– Idag finns det andra utbildningar, både kortare och längre. I Sverige har gongutbildaren Adam Svensson en webbutbildning där man kan lära sig spela gong på distans.
En del använder även flöjter och digeridoo
Utrustning som behövs för den som själv vill hålla ett gongbad är mallets, klubbor, vilka är klädda med tyg, som man slår på gongen med. De mindre gummiklubborna kallas flumie, och när man drar med dem mot metallytan bildas det ett ljud som låter som valsång eller som ett rymdljud.
– Gongbad innebär att man badar i ljud och vibrationer – eller soundhealing, som är ett begrepp för alla helande ljud. En del har till exempel flöjter och digeridoo med, säger Mattias, som ofta har klangskålar i början av klassen.
Blodceller återhämtar sig visar forskning
Finns det vetenskapliga studier som bekräftar gongens effekter?
– Det finns många studier, de mest spännande är studier av blodceller och hur de påverkas efter ett gongbad på 10-20 minuter. Studier visar att blodcellerna återhämtar sig och återgår till sitt friska tillstånd.
Mattias Sundman hänvisar bland annat till studier utförda av Fabien Maman och Richard Rudis.
Här ett par länkar till Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=aQ-JDNfviDM
https://www.youtube.com/watch?v=yUNqN0G-7Zw
Att tänka på:
Lämpligt för nybörjare?
Vem som helst kan komma. Du behöver inte kunna något innan. Det är perfekt om man har svårt att meditera i tystnad, och man kommer snabbt ner i djupmeditation, ljuden hjälper kroppen att hamna i ett lugnt tillstånd.
Vad krävs för att bli instruktör?
Man kan gå en intensivkurs i nio dagar, sedan måste man öva mycket själv och spela för vänner och bekanta. Man måste hitta sitt eget sätt att spela på gongen. Man får under kursen förslag på slagtekniker och hur man kan lägga upp passen, sedan är det upp till var och en hur man vill lägga upp det. Det finns ett gong-community på Facebook där vi lägger ut alla pass med gong i Stockholm. Där är det i nuläget 536 personer aktiva.
Se våra övriga yoga- och meditationsklasser!
Håller du gongbad? Så når du en bredare publik
Håller du gongbad och vill synas i anslutning till denna artikel, kontakta chefredaktören på Yoga för dig.