Fokus på andning och meditation i kundaliniyogan
Kundalini är sanskrit och betyder ringla. Från början lärdes kundaliniyoga ut i små, slutna sällskap där kunskapen överfördes i största hemlighet. Först i slutet av 1960-talet började yogaformen nå ut till en bredare allmänhet och på senare tid har kundaliniyogan blivit allt mer populär.
– Klasserna blir större och större även här ute på Värmdö. Fler utbildar sig också till lärare, säger Helene Fernström som driver Värmdö yogacenter och är ordförande i Sveriges kundaliniyogalärares riksförbund (SKY).
Anledningen till den ökade populariteten tror hon är enkelheten och tillgängligheten.
– Kundaliniyoga är ganska lätt att utföra och alla kan vara med, även den som har ett skadat knä eller en kronisk sjukdom som exempelvis reumatism.
När jag sedan övergick till kundaliniyogan försvann faktiskt värken och stressymtomen helt och hållet.
– För att bli internationellt certifierad som kundaliniyoga- och meditationslärare level 1, går man en 220 timmars utbildning inklusive examensprov. Jämfört med till exempel ashtangayogan är det relativt enkelt att bli certifierad, vilket är bra eftersom yoga behövs i vårt stressade samhälle och då behövs det lärare. Inom ashtangayogan måste man ha klarat vissa serier som är väldigt avancerade och gått i lära i Indien innan man blir certifierad. Det kan ta många år.
Den västerländska yogan består ofta av kroppsställningar och andningsövningar, i kundaliniyogan fokuserar man ännu mer på andning, mantran och meditation.
– I kundaliniyogan återfinns alla delar som traditionellt ingår i yoga; kroppsställningar, rörelsemönster, handpositioner, andningstekniker, fokuseringstekniker, mantran (ljud/vibrationer) och olika typer av meditationer.
Helene Fernström provade yoga för första gången för 30 år sedan, först den klassiska formen och för tio år sedan ashtanga- och kundaliniyoga. Dessutom har hon praktiserat tibetansk buddhistisk meditation under flera år. Varför hon fastnade för kundaliniyoga, beskriver hon som en ren livsnödvändighet.
– Jag var stressad och hade kronisk värk i en axel och ashtangayogan blev för tuff. När jag sedan övergick till kundaliniyogan försvann faktiskt värken och stressymtomen helt och hållet. Då förstod jag att jag hade ’hittat min grej’ och att yogaformen hade de verktyg jag behövde för att kunna uppnå mental och fysisk balans och styrka.
Efter att i flera år ha jobbat som egen företagare inom reklambranschen bestämde hon sig så småningom för att helt byta inriktning och öppna en egen yogastudio. Som internationellt certifierad kundaliniyoga- och meditationslärare, gravidyogalärare samt alternativmedicinsk terapeut, hade hon den kunskap som behövdes.
– Jag tycker om att hjälpa människor och jag älskar att undervisa.
Inspiration hämtar hon från böcker, egna träningspass, uppdraget inom SKY samt från andra lärare.
– Kundaliniyogafestivalen i Frankrike varje sommar är häftig, den har över tvåtusen besökare från hela Europa, den rekommenderar jag verkligen att åka på!
5 skäl att utöva kundaliniyoga
- Kraftfulla och effektiva tekniker för den som vill uppnå hälsa och balans i kropp, sinne och själ.
- Arbetar med hela vårt system och ger därför goda, förutsägbara och snabba resultat.
- Ger energi, glädje och lugn.
- Tränar förmågan att känna in och vara närvarande.
- Är ganska lätt att utföra, alla kan vara med, det går alltid att modifiera övningarna även för den som har en skada eller sjukdom.
Passar för: alla, oavsett ålder.
Passar inte för: den som inte tycker om att meditera.