Bhaktiyoga – kärlekens yoga den mest mystiska av alla yogaformer
Ellen Molnia berättar vad det innebär att utöva bhaktiyoga – den mest mystiska av alla mystiska yogaformer.
Bhaktiyoga betyder hängivenhetens och kärlekens yoga och är mer av ett levnadssätt och förhållningssätt, än en ren yogarörelseträning. Hängivenheten uppnås genom recitation av mantran, att man överlämnar sig till det gudomliga eller genom meditation, men också i kombination med asanas under en yogaklass. Vad det handlar om är helt enkelt att lägga egot åt sidan för att uppgå i kärlek och tacksamhet inför den gudomliga skapelsen.
Låter det abstrakt? Svårt att greppa? Ja, kanske. Vi tar därför hjälp av Ellen Molnia som berättar vad det innebär att till vardags utöva bhaktiyoga, denna mest mystiska av alla mystiska yogaformer.
– Jag lever bhaktiyoga varje dag, vad jag än gör så är den med mig, när jag diskar, när jag hämtar barnen från skolan eller när jag mediterar.
”Allt var fullkomligt spontant, känslosamt och berörande! Det var så otroligt befriande att det inte fanns några regler.”
Ellen Molnia bor med man och tre barn ute på Mörkö i Stockholms skärgård, i ett hus som från början var två men som nu är ihopbyggda med varandra. Lite högre upp i sluttningen, i nivå med bostadshusets taknock, ligger musikstudion där både Ellen Molnia och hennes man Thomas jobbar om dagarna. Många album har det blivit genom åren och en hel del turnerande. Hon håller även i yogaklasser tillsammans med yogaläraren Antonia Armini, där de tillsammans guidar deltagarna genom passet med hjälp av meditation eller sång.
– Sist vi spelade på en bhajan i Stockholm var responsen från publiken så omedelbar, de levde verkligen ut på ett sätt som jag aldrig upplevt tidigare, de ropade ut sin spontana kärlek, dansade, skrattade och grät om vartannat. Det finns inte så många ställen där man kan hänge sig så totalt inom bhaktiyogan, men behovet har blivit större med åren precis som behovet av yoga har ökat. Här i väst har vi det bra materiellt men fattigt på det andliga planet. I Indien å andra sidan har de det skitigt och allt faller ihop, men där väller det över av andlighet. Vi skulle kunna ha ett fruktbart utbyte av varandras världar på många plan.
Det var också i Indien hennes egen andliga resa tog sin början för över 20 år sedan. Som tonåring och bosatt i Piteå var hon en sökande själ och hon hann nosa både på buddhismen och hinduismen innan hon 19 år gammal och tillsammans med dåvarande pojkvännen Tomas Di Leva besökte Indien och där fann bhaktiyogan.
– Allt var fullkomligt spontant, känslosamt och berörande! Det var så otroligt befriande att det inte fanns några regler. Ända sedan den dagen är det inga tvivel om var jag hör hemma. Jag har ett personligt förhållande till gudarna Krishna och Radha, de är som mina bästa vänner och de guidar mig i mina drömmar och i mina andliga möten, i mina upplevelser och i mina meditationer.
Hon fortsätter med att berätta om sina Indienresor – 14 stycken för att vara exakt – och om alla dessa gudar som har en central plats inom bhaktiyogan. Om Krishnas födelseplats för 5000 år sedan i Vrindavan, där det finns mer än 6000 tempel och dit indier och folk från hela världen vallfärdar. Om ”sadhus”, människor som har lämnat det materiella livet bakom sig för att meditera och hänge sitt liv till gud och om de ashram där pilgrimerna får bo gratis. Och om sin första graviditet och förlossning som även den skedde i Indien.
– Det var faktiskt först när jag fick barn som jag kände att ”wow vad häftigt det är att vara här på jorden”, dessförinnan hade jag haft lite svårt för det jordliga livet och ville gärna fly till andra världar. Jag blev väldigt jordad och det har gjort mig ödmjuk och öppen för livet. Jag har delat helt otroliga grejer med mina barn och de är mina bästa läromästare. De ser det som något helt naturligt att jag sitter framför altaret och sjunger eller ber. Likadant med min man. Han har inte bhaktiyogan som sin huvudväg utan yogar enligt andra traditioner, men han respekterar mitt val och kan dela vissa bitar. Sedan ser han ju att jag mår bra av det.
Vi förflyttar oss till en annan del av huset. Ellen Molnia tänder lite rökelse, ringer i en klocka och viftar med en kosvans för att rena atmosfären. Sedan börjar hon spela på pumporgeln som står på golvet nedanför altaret. Vacker sång som går rakt in i hjärtat fyller rummet. Här finns ingen tv, ingen radio, inga dagstidningar. Bara sång, lek och fantasi. Till vänster en papier-maché staty; Krishna. Till höger en fårfäll. Rakt fram altaret med gudsgestalterna och lite annan rekvisita.
– Vi är alla som barn här på jorden, här för att lära oss om livet och kärleken! Här framför altaret sitter jag och leker och delar nektar med gudarna. Jag offrar mat, blommor och rökelse till gudarna, badar dem, masserar dem med oljor, pratar med dem och ber om guidning. Jag älskar alla gudar och gudinnor och elementärväsen som älvor och troll. Min önskan är att vara ett instrument för deras kärlek. Gudomlig nektar är min passion!
Fem skäl till att utöva bhaktiyogo enligt Ellen Molnia:
1. Den bringar kärlek och välmående till ditt liv.
2. Du får en andlig ”connection” och näring för själen.
3. Den ger dig trygghet, kärlek, sinnesro, lycksalighet, visdom.
4. Du finner en djup mening med livet och förstår varför vi är här
på jorden.
5. För att du släpper taget om egot och blir mer av ett instrument för den gudomliga kärleken.
Varning:
Se upp med gurus som är fejk, och sekter, det finns många som bara är ute efter makt och pengar. De är inte så lätt att genomskåda alla gånger, men de som är äkta utstrålar ödmjukhet, ovillkorlig och osjälvisk kärlek.