Yogaklass online – upptäck guldkornen med anusarayoga
Anusarayoga är en förgrening av hathayogan och genom att blanda kunskaper från tantrisk filosofi med biomekanik, ger anusarayogan utövaren glädje, kreativitet, kraft och energi.
(Den här artikeln publicerades första gången 2012. Den är nu uppdaterad med ny film med Helena Wintre.)
Helena Wintre inleder med glad stämma: ”Jag såg en film i helgen som hette ”The peaceful warrior”.
Alla sitter vända mot henne på var sin yogamatta medan temat för dagens yogaklass presenteras. Helena Wintre driver yogastudion Yoga Shakti på Södermalm i Stockholm och just den här söndagseftermiddagen alldeles i början av sommaren är det ”närvaro i det subtila” som hyllas.
Här kan du del av en yogaklass med Helena Wintre. I det här passet utforskar vi två av anusaryogans principer som heter muskulär och organisk energi.
Anusarayogan som är en förgrening av hathayogan är en av de nyare yogatraditionerna i Sverige. Genom att blanda kunskaper från tantrisk filosofi med biomekanik, ger anusarayogan utövaren glädje, kreativitet, kraft och energi.
– Yoga ska vara glädjefyllt och livsbejakande och det var min första upplevelse av anusara, säger Helena Wintre när vi träffas för en pratstund efter yogapasset.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Någon jämförelse med andra yogaformer vill hon inte göra, utan hon menar att alla människor är unika och var och en måste hitta den yogaform som passar bäst för en själv.
Anusara är sanskrit och betyder ungefär att flöda med grace, att följa flödet och att följa ditt hjärta. Yogaformen grundades av John Friend 1997 och finns respresenterad i 70 länder. Helena Wintre beskriver sitt första möte med anusarayoga som ett uppvaknande och ett slags klarhet i sinnet.
– Det var helt magiskt att efter yogaklassen gå hem i höstmörkret med den där härliga känslan av glädje i hela kroppen och en extrem klarhet i sinnet. Anusarayogans filosofi påminner mig om att njuta mer av livet och att upptäcka guldkornen som finns överallt i vardagen.
Vi är så mycket uppe i huvudet hela tiden, då är det svårt att uppskatta det vi har och njuta där vi är i livet.
Varje anusarayogaklass börjar med ”centrering” och upprepning av ett mantra. Klasserna har också ett livsbejakande tema som ofta handlar om att tanka positiv energi till sinne och hjärta, exempelvis ”närvaro” eller ”acceptans”. Som avslutning får man med sig en påminnelse om hur man kan fortsätta att jobba med temat i det vardagliga livet. Till dagens yogalektion har Helena Wintre valt ”närvaro i det subtila” som tema. Hon vill påminna alla om att stanna upp en stund för att se de små detaljerna i livet.
– Vi är så mycket uppe i huvudet hela tiden, då är det svårt att uppskatta det vi har och njuta där vi är i livet.
Att enbart se till det positiva kan av vissa uppfattas som lite naivt.
– Men på klasserna hanterar vi både glädje och sorg. När något är jobbigt i livet möter vi det i oss själva på yogamattan. Det är viktigt att medvetandegöra och acceptera att livet består av både ljusa och mörka sidor, det är hur vi förhåller oss till det som är det väsentliga, hur kan vi i mörker ändå hitta styrkan att komma vidare till något bättre? Yogan hjälper till att fokusera på det som är gott och på det som är viktigt för oss. Det är viktigt att vi är förankrade i det som vi håller i vårt hjärta, våra drömmar och önskningar och det vi är tacksamma över.
Anusarayogan förenar tantrisk filosofi att se det inneboende goda inom och runt omkring varje människa, med anusarans ”universal principles of alignment”, hållningsprinciper som gör yogapositionerna stabila och säkra.
– Med yogan kan vi förena kropp och själ och överbrygga känslan av separation inom oss själva och andra. Hur vi känner oss i våra kroppar påverkar oss inåt och vi kan lära oss genom att börja lyssna till upplevelserna i kroppen.
Helena Wintre har en bakgrund inom lagidrott, dans och kampsport. Efter många år som gruppträningsinstruktör på Sats började hon undervisa i yogaklasser och kände att hon hade hittat sitt kall. År 2005 upptäckte hon anusarayoga. Efter att ha rest runt i Europa och USA och gått i lära för John Friend, startade Helena Wintre år 2009 Yoga Shakti.
– Att kliva in i flödet och göra det jag brinner för helt och fullt öppnar upp något större, det öppnar upp livsenergin.
Det råder inga tvivel om att Helena Wintre befinner sig på rätt plats i tillvaron. Svaren på de frågor hon upprepar genom yogapasset med inspiration hämtad från filmen ”Den fridfulla krigaren” cementeras inombords i takt med kroppens rörelser och andning.
Här.
Nu.
I flödet.
Anusara – en yogaform för de flesta
– Anusarayogan är en bred yogaform som fungerar för de flesta oavsett ålder och tidigare erfarenhet. Anusarayogans hållningsprinciper ger en kroppsmedvetenhet som hjälper till att bygga upp styrka, smidighet samt förebygga skador. Det viktigaste är att tala om för läraren om man har skador så att man kan få alternativa övningar om man får ont eller känner obehag, säger Helena Wintre.
– Över huvudtaget så är det vanligt att man överstretchar i yogan, men med den muskulära energin inom anusarayogan så aktiverar man musklerna som stöd för leder och ligament/ledband. Man stannar också relativt länge i varje position för att långsamt hitta in den och det ger tid att känna in och lyssna till kroppens signaler samtidigt som man får jobba med styrkan i kroppen för att inte tappa hållningen.
5 skäl att utöva anusarayoga
- Glädjen under yogapassen, man får ha kul i de olika positionerna och de flesta känner en lekfullhet i kroppen.
- Man blir stark och smidig, upptäcker att kroppen klarar mer än vad man tror.
- Ett livsbejakande tema under varje yogapass som går att omsätta till livet utanför yogasalen, höjer värdet av yogan.
- Man lär känna sin kropp.
- Man lär sig att sakta ner och att göra saker långsamt.
3xA – anusarayoga kan sammanfattas med tre a.
- Attityd – viljan att återupptäcka ”vår gudomliga natur och fira livet”
- Action – medvetenhet om ”kroppens energiflöde”
- Alignment – biomekanisk hållningslära
Källa: Kim Löfqvist,
Lunds universitet