Blicka inåt och analysera dig själv med hjälp av acem-meditation
Tydligare mål och riktning i livet, det är några av acem-meditationens ledord. Här låter vi kursledaren Pär Westlund berätta om den självanalyserande metoden.
Acem startade 1966 som en studentorganisation i Oslo, och har sedan dess utvecklats till en avspänningsmetod som kan användas för att förstå mer om sig själv och förändra handlingsmönster. Pär Westlund är docent i experimentell endokrinologi (sjukdomar i de hormonproducerande organen) på KI, och har utövat acem-meditation i 38 år. Genom åren har han lärt runt 1 000 personer att meditera.
– Som lärare försöker jag hjälpa till i processen att skapa ett livsval här och nu. Vi är alla formade av vår uppväxt, och vi är beroende av omgivningen ända upp till 25 års ålder. Dessförinnan är vi inte ”färdigskapade”. I meditationen får vi en chans att reflektera kring livets kärna; vad det är som är viktigt för en själv vad gäller jobb och relationer, och vart man är på väg i sitt liv, säger Pär Westlund.
”Vi som ledare ska inte ge några svar utan hjälpa människor att reflektera kring sina liv och erfarenheter.”
Namnet uttalas ”akem” och är ingen förkortning, utan ett skapat namn. Acem är en ideell organisation utan vinstintresse som vill stimulera mänsklig utveckling. Till organisationen är också Acem Yogaskole (huvudsäte i Oslo) knuten. Acemyoga kan utövas hemma, i kombination med eller utan den mentala tekniken acem-meditation. Acemyoga erbjuds på vecko- och helgretreater, och man kan också gå kurser, med klasser en gång i veckan.
– Acemyoga bygger på klassisk hathayoga och är väldigt meditativ till sin natur. Man gör övningarna långsamt och har fokus på kropp och andning. Det handlar om att vara nära det som är i kroppen och att använda andningen som ett instrument för att samtidigt föra in en ledig mental hållning. Det ska inte vara någon prestation att göra yoga, det handlar om att tillföra avspänning och närvaro i din kropp och till det som begränsar dig.
– Yoga är väldigt bra som förberedelse till meditation, säger Pär, och menar att meditation överlag är ett bra verktyg för att bli medveten om hur man tolkar saker och ting och för att kunna göra förändringar.
– Dagarna på en retreat i acem-meditation inleds ofta med yoga för att förbereda kropp och sinne för meditation.
Acem hämtar inspiration från existentiell psykologi och psykoanalys.
– När du mediterar kommer du i kontakt med existentiella frågor i ditt liv. Vi som ledare ska inte ge några svar utan hjälpa människor att reflektera kring sina liv och erfarenheter. Viktigt är att metoden är neutral och att den inte är knuten till någon religiös eller politisk åskådning.
”Man ger upp kontrollen över vad som ska komma i tankarna, det är samma betingelser som vid dröm fast du är vaken.”
Pär Westlund fortsätter att tala om begreppet spontanström i acem-meditation. Det är de tankar som surrar i ditt huvud när du kommer hem efter en arbetsdag.
– Det vi gör i meditationen är att hjälpa sinnet att avsluta de resterna, som annars lätt hindrar oss från att vara närvarande i nuet. I meditationen avslutar vi laddningen kring dem genom att låta tankarna komma och gå samtidigt som vi tyst inombords upprepar ett metodljud, lätt och oansträngt. Fördelen är att man blir mindre självupptagen och har ork och energi för andra.
Varför är det då så viktigt att hålla en kontakt inåt mot sig själv? Pär menar att det skapar utrymme för att förstå vilka vi är, vilka begåvningar och intressen vi har. Ur ett existentiellt perspektiv kan man få syn på vad som är viktigt att man genomför de kommande tio åren.
– Sedan mobilen kom får vi mycket input utifrån och in, men genom kroppslig avspänning får du en kontakt inåt. Alla människor har en massa begåvningar inom sig och det finns inte en chans att förverkliga allt under ett liv, vi måste göra ett val, vad är viktigt för mig just nu? Om jag kan känna vad jag innerst inne vill, istället för att styras av yttre förväntningar och krav, blir valet mer hållbart.
Själv har Pär genom meditationen kommit i kontakt med sin nervositet, som han har jobbat sig igenom, och därmed blivit en bättre föreläsare.
– Jag har också blivit mer social med hjälp av meditationen, det har gjort mig till en mer öppen människa. Jag beslöt även att prioritera mina barn och jobbade därför 75 procent ett par år för att ha mer tid för dem. Sedan har jag alltid valt jobb mer av intresse än med tanke på karriär, jag har varit mer styrd av det som varit roligt än taktiskt. Jag är nöjd med det jag har gjort, och det har meditationen hjälpt mig med.
– Du kommer alltid att ångra vissa val i livet, men på det stora hela är jag nöjd. Meditationen har hållit mig frisk. Även om jag i perioder har jobbat mycket så har jag kunnat hantera det tack vare att jag mediterat två gånger varje dag á 30 minuter. Är man bara intresserad av återhämtning räcker två gånger 20 minuter.
Att acem-meditera är enkelt. Man sätter sig i en stol med stöd för korsryggen, gärna avskilt och med dämpad belysning. Sedan börjar man tyst i sinnet att upprepa ett metodljud och tankarna får komma och gå.
– Man ger upp kontrollen över vad som ska komma i tankarna, det är samma betingelser som vid dröm fast du är vaken. När du har somnat har du ingen kontroll, men sinnet jobbar fortfarande.
Metodljudet är något som lärs ut under en kurs. Det ska vara så neutralt och non-associativt som möjligt. Det fyller två funktioner: dels skapar det en avspänningsreflex, dels släpper det fram obearbetade tankar, erfarenheter och händelser – och sidor i din person så som självkritik, rastlöshet eller svårighet att släppa fram en känsla. Meditationen speglar dig som person.
– Vi lägger mycket tid på att prata om meditationserfarenheten, vad som var svårt och hur vi upplevde den. Det är enkelt men samtidigt svårt, för man möter sig själv när man mediterar och öppnar upp. Ju mindre intryck du har utifrån, desto mer plats skapar du för det som bor i dig.
Mer om acem-meditation
Här hittar man acem:
I Uppsala, Stockholm, Örebro, Strömstad, Karlstad, Göteborg – och på kursgården Lundsholm utanför Arvika. Se acem.se och themeditationblog.com.
Om metoden:
Acem-meditation är lätt att lära. Du sluter ögonen, låter tankar komma och gå och upprepar samtidigt ett metodljud lätt och oansträngt i tanken. Ibland fångas du av en tanke och glömmer att upprepa metodljudet. När du upptäcker det går du tillbaka till att upprepa metodljudet igen, lätt och oansträngt.
Utrustning och tillbehör som behövs:
En stol att sitta bekvämt i, ett avskärmat rum och dämpad belysning. Har du spänningar i kroppen kan det vara bra att göra två-tre yogaövningar innan du mediterar.
Är metoden lämplig för nybörjare?
Ingen tidigare erfarenhet krävs, metoden passar alla. Detta är en färdighetsträning, det är genom övning man lär sig.
Vad krävs för att bli instruktör?
En internutbildning i två steg. För att ansöka till utbildningen ska man meditera regelbundet med acem-tekniken och ha varit på minst ett acem-veckoretreat och ha deltagit i Acems kommunikationskurs. Som ledare jobbar man sedan ideellt vid sidan om sitt ordinarie arbete. Kompetensutveckling sker sedan löpande genom olika insatser.
Är instruktörer inom acem licensierade eller certifierade?
Nej, inte ännu, men det är under utveckling.