12 asanas att öva på hemma: Wivi-Anne Nyberg lär dig ayuryoga
Wivi-Anne Nyberg är yogaläraren som vurmar för holistisk hälsa. Med sitt sätt att undervisa, som bygger på autenticitet, värme och välkomnande familjekänsla har hon blivit poppis i södra Sverige. (Scrolla ner för Wivi-Annes ayuryogapass!)
Mitt uppe i karriären som vd för ett bolag inom produktionsindustrin började Wivi-Annes nacke värka dagligdags. Det var när hon av sin fysioterapeut rekommenderades att avstå den hårda gymträningen som hon fann yogan. Yogan gjorde henne smärtfri på bara några månader. Uppenbarligen hade hon pressat sig själv lite väl hårt i såväl karriären som träningen och livet.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Det var då, för drygt 15 år sedan, som Wivi-Anne fann passionen i yogan och valde att utbilda sig till yogalärare. Till en början höll hon klasser vid sidan av vd-arbetet. När hon för drygt sex år sedan även utbildade sig inom ayurvedan, valde hon dock att satsa på holistisk hälsa och yoga på heltid.
Med sina många års erfarenhet från hatha- och anusarayogan och tillskott av ayurvedans visdom, har Wivi-Anne skapat ayuryoga som är en 200 timmars yogalärarutbildning, internationellt certifierad av Yoga Alliance. Ayuryoga är en yogaform där yogan och ayurvedan kombineras, med syftet att lära och leda utifrån hjärtat, oavsett om du är lärare eller yogi.
Idag verkar Wivi-Anne utifrån hälsobolaget Helhetsakademin i Helsingborg, som hon grundat och driver tillsammans med sin kollega och nära vän Tina Ikonomidou. Förutom att vara del i att leda bolaget håller Wivi-Anne regelbundet yogaklasser, workshops, föreläsningar och behandlingar inom ayurvedan – både massage och hälsorådgivande samtal – samt utbildar aspiranter till yogalärare inom ayuryoga.
Senaste tillskottet på Wivi-Annes yogaväg är skapandet av yoga till klassisk musik i levande format. Det är ett helt nytt sätt att utföra och uppleva yogan – skapat i samklang med Helsingborgs symfoniorkester och konserthus.
Wivi-Anne har många bollar i luften och hon berättar att hon med hjälp av yogans och ayurvedans djupa kunskap om hur människan fungerar med naturen, finner verktyg för att bevara sin balans i livet.
– Inom ayurvedan följer vi naturens element. Dess egenskaper och karaktärsdrag grupperas inom ayurvedan in i doshor. När hösten tar sitt intåg ökar vata-doshan i atmosfären, vilken ökar efterhand som kylan stiger och vintern anländer. Vata bär luftens element samt rymd/eter.
Vata står för egenskaper som rörelse, flexibilitet, mycket idéer och tankar, många bollar i luften, omväxling, kyla och torka. Med överskott kommer obalans, vilket för vata-doshan kan medföra stress, rädsla, för mycket tankar, hård och uppsvälld mage, sömnlöshet efter klockan två på natten, tankspriddhet, kyla och torr hud. Området i kroppen för vata är kring ditt bäcken, inklusive mage, tarmar och ländrygg.
Själv har Wivi-Anne övervägande del vata i sin konstitution. Därför har hon valt att dela med sig av en serie yogapositioner som kan vara till hjälp för att balansera vata i höst- och vintertid, då det är lättare att komma i obalans i just den doshan.
Ayuryoga: Så här gör du
Vi inleder med viss rörelse, för att möta vata mjukt, leder oss vidare till grundande för att finna kraftfullhet, och avslutar i lugn trygghet.
1. Moving bear
Börja i bordet som grundande position där vi tar oss in i ett mjukt rörelsemönster flödande med andetaget för att möta vatans behov av rörelse (för att undvika alltför stor kontrast). Vi minskar de inre anspänningarna som kan ha skapats av kylan, och blir varma och mjuka via ”moving bear”:
Djup svank / kon – utåt sidan – marjarasana / skjut rygg mot tak / katt – utåt andra sidan. Utför 4-5 gånger i varje riktning.
2. Vyaghrasana (Bordet)
I bordet: sträck motsatt arm och ben, axel- respektive höfthöjd.
Lyft på andetag in – stanna kvar ett andetag – grunda tillbaka ner i mattan på andetag ut. Pendla 2 gånger per sida.
3. Anjaneyasana (lågt utfall med rak rygg)
Från Vyaghrasana: lyft fram ena foten till framkanten av mattan. Låt bakre knät glida bakåt och pressa därefter fram höften. Händer placeras på främre låret för att nå djupare stretch i bakre benets höftböjare och framsida lår. Håll aktiv mage och lätt indragen svanskota för att stödja ländryggen. Stanna i 3-5 andetag.
4. Virabhadrasana A (Krigare A)
När höft och ljumske mjukats upp i anjaneyasana, lyft bakre knät för att sträcka bakre benet. Behöver du mer stabilitet, låt bakre foten komma ner i mattan helt, med tårna framåt i 45 grader. För mer intensitet, sträck armarna rakt upp mot taket. Stanna i 3-5 andetag för värmeökning och kraftfullhet.
5. Baddha hasta sirsangusthasana (Ödmjuke krigaren)
Från virabhadrasana: placera bakre foten parallellt med mattans kortsida och låt händerna knäppas bak på ryggen. Fäll fram på insidan av främre låret. Kommer du djupt i din fällning och axlarna känns mjuka, så lyft dina händer och armar uppåt mot taket med lätt böjda armbågar. Stanna i 3-5 andetag.
6. Adho mukha svanasana (Nedåtgående hund)
Tar vi oss till innan vi gör samma sekvens på andra sidan (anjaneyasana virabhadrasana A baddha hasta sirsangusthasana), samt efter att båda sidorna är avslutade.
Stanna i 3-5 andetag.
7. Balasana (Barnet)
Med vilosam panna i mattan för neutral och avslappnad nacke, samt för att få stillhet i tankar vilket skapar lugn. Fortsätt andas djupa andetag och följ med fördel gärna ditt andetags rytm. Känner du anspänning i axlar, låt armarna landa längs dina ben.
8. Janu Sirsasana (Halv fjäril med fällning)
Från balasana: rulla ryggen upp och ta dig till sittande med korslagda ben. Sträck ut ena benet och gör en framåtfällning över det sträckta benet. Stanna i 3-5 andetag, där du strävar efter lång rygg, och vid utandning mjuknar och sjunker djupare.
9. Gomukasana (Komuleställning)
Från janu sirsasana reser du ryggen rak och därefter korslägger du sträckta benets knä över ditt undre knä. Som fördjupning, fäll överkroppen fram. Stanna i 3-5 andetag. Gör därefter janu sirsasana gomukasana på samma sätt med andra sidan.
10. Paschimottanasana (Sittande framfällning)
När serien ovan genomförts på båda sidor, sitt med samlade raka ben och fäll fram med en rak rygg. Tillåt överkroppen att sjunka djupare genom gravitationen, och att du mjuknar.
11. Arda matsyendrasana (Sittande ryggradsvridning)
Från paschimottanasana rundar vi tillbaka ryggen, långsamt upp. Böj därefter ena knät och placera foten intill motsatt knä med fotsulan i mattan. Krama knät med motsatt arm. Låt andra handen ge stöd bakom rumpan för att komma in i ryggradsvridningen. Stanna i 3-5 andetag.
12. Savasana (avslappning)
Avslutningsvis: rulla ner till liggande med fötterna brett isär och armarna en bit från kroppen, med handflatorna vända uppåt. Täck gärna med filt, helst av naturmaterial och med lite tyngd, för att ge värme och skapa trygghet. Försök slappna av totalt för stillhet och inre lugn. Stanna i 5 minuter.