Zinat Pirzadeh: Jag gör min egen kaosyoga

Om du förväntar dig Zinats bästa yogatips kan du sluta läsa nu. Det finns inga och kommer nog aldrig att finnas. Ståuppkomikern och författaren Zinat Pirzadeh gör lite som hon vill. Det gäller även yogan.
(Denna intervju gjordes 2013.)
Det kanske är revolutionen på 70-talet i hennes hemland Iran, tvångsgiftet som 16-åring och andra översittarfasoner som gjort att hon vägrar inrätta sig i ledet.
Hon vill inte göra på något speciellt sätt, särskilt inte om någon annan talat om för henne att hon ska göra si eller så. Nej, hennes yoga kan bäst beskrivas som ”kaosyoga” skrattar hon och förklarar att livet med alla barn, man, jobb, släkt och vänner kan bli riktigt rörigt mellan varven.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
– Man kan säga att jag gör ”Kajsa Warg-yoga”. Man tager vad man haver när man har tid. Jag yogar när bebisen sover, när brödet jäser eller tidigt på morgonen innan alla andra har vaknat. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Jag följer inte något exakt program och jag är ingen expert. Jag gör det jag känner för, som jag mår bra av och som jag kan.
Vacker som den persiska drottningen
Vi träffas hemma hos henne i det trevåningshöga flerbostadshuset utanför Stockholm. Hon öppnar ytterdörren iklädd en lång, vit spetskantad klänning med ett rött sidenband knutet i midjan. Hennes långa, svarta hår är utsläppt till midjan och de stora, mandelformade ögonen är markerade med bred eyeliner à la Farah Diba.
Hon är vacker som den persiska drottningen Scheherazade i Tusen och en natt. När vi sätter oss ner bland alla utsmyckade möbler, mönstrade tapeter, färgglada textilier, ljus och blommor, känns det som vi förflyttas till den välkända mångtusenåriga sagan.
Här bor inte bara Zinat och hennes man Knut Berggren sedan ett år tillbaka, här huserar också hans tre söner varannan vecka samt Zinats sexårige son Caspian. I våras utökades dessutom familjen med deras gemensamma dotter Mahbanoo.
Det är lite svårt att se framför sig var Zinat hittar plats och ro för sina yogastunder, men det är inga problem enligt henne. Och om vädret tillåter går hon allra helst ut.
– Det är faktiskt bäst att yoga i naturen tycker jag. Jag brukar gå ut där i skogsdungen, säger hon och pekar ut genom det gardinbeslöjade matrumsfönstret.
Sitter med sin matta och andas
Strax bakom den lilla lekparken ligger en liten skog och där vid en glänta sätter hon sig gärna med sin matta och andas, mediterar och gör några rörelser som känns bra för dagen. Ibland ställer hon sig på den varma sanden i sandlådan.
Och det var med sand mellan tårna hon först kom i kontakt med yogan. Det var hemma på den stora gården i Iran bland fruktträd och långsträckta ägor som en åttaårig Zinat hängde sin släkting i hasorna.
– Jag hade så många frågor hela tiden och störde honom nog rätt mycket. Det var inte så lätt för honom att vara andlig när jag höll på och pratade och ville veta allt hela tiden. Jag visste inte att det var yoga. Jag tyckte bara det var kul att härma honom, utan att förstå så mycket vad det var.
Behövde ingen yogamatta
Hon förklarar att han inte behövde någon yogamatta, men ibland använde ett slags trasmatta i plats.
– Oftast yogade han direkt på den varma, vackra jorden. Den var som ett stampat jordgolv med ett tunt lager sand. Sån där jord som man kan sopa ren. Det är så härligt att kunna vara direkt på jorden, utan en massa skräp och glasbitar. När det regnade doftade det så gott. Det kan jag sakna!
Idag är det mer tall och björk än fikonträd runt Zinat, men naturupplevelsen är lika stark ändå.
– Jag känner mig alltid så connected till naturen. Jag älskar att vara barfota. Som liten skällde mormor på mig och sa att jag skulle få gigantiska fötter för att jag alltid sprang utan skor. Hon sa att de skulle få svårt att hitta någon friare till mig. Men jag är glad att jag har så stora fötter, för jag är så lång. Utan dem skulle jag ramla, säger hon och skrattar gott.
Inte så vanligt med yoga, där och då
Det var kanske inte så vanligt med yoga i Iran på 70-talet, men Zinats släkting studerade på college utomlands och tog med sig det senaste hem. Hon tyckte det var spännande och kul och berättar att hon tyckte att han var lite häftig som bodde utomlands.
– Jag tror yogan hjälpte honom att hantera sitt humör. Han hade så mycket uppdämda aggressioner och var så stressad för han ville ha högsta betyg. Han sa till mig att yogan hjälpte honom att hitta en inre balans.
Nu som vuxen är Zinat övertygad om att han hade rätt och berättar att hon läst att barn som mediterar får högre studieresultat.
– Yoga och meditation frigör så mycket endorfiner. Man blir mycket gladare och mer vital. Det är jättebra, säger hon och berättar hur hon själv mår efter en stund på mattan.
– Jag känner mig mycket mer upplyft och harmonisk. Och jag blir mycket mer avslappnad och kan ta saker med mycket mer ro. Det blir inte så stort och allvarligt allting. Jag har lättare för att ta allt kaos här hemma med ett skratt, skrattar hon, men blir allvarlig i nästa stund.
– Min pappa, som är väldigt klok, har alltid sagt till mig: ”När livet blir väldigt hårt, ta en promenad på begravningsplatsen. Då får allt sina rätta proportioner.”. Man förstår att man ska leva varje sekund av sitt liv. Inte ägna så mycket tid åt saker som inte går att fixa eller som inte är som man vill att de ska vara.
Visserligen är det förståeligt att det kan bli kaos i det lilla persiska palatset med några få rum och många barn, men det är ingenting jämfört med Zinats tidigare dramatiska liv.
Bestämde sig för att fly
Hon är uppvuxen på en stor egendom vid Kaspiska havet i norra Iran. Runt henne fanns mamma, pappa, fem bröder och en stor släkt. 1979, när hon var elva år, förändrades allt. Den islamistiska revolutionen utbröt och Ayatollah Khomeini tog över styret efter Shahen. Zinats familj förlorade det mesta av sina tillgångar, hennes bröder tvingades ut i krig och hennes bästa vän sköts till döds framför ögonen på henne.
Zinat blev bortgift mot sin vilja vid 16 års ålder. När hon var 22 år bestämde hon sig för att fly. Med sig hade hon den lille sonen Armand, 23 år idag. Efter ett år på flykt kom hon till en flyktingförläggning i Norrbotten. Eländet fortsatte och hon levde som ensamstående mamma under utvisningshot en längre tid, innan hon slutligen fick besked att de fick stanna i Sverige.
Grät när hon skrev boken
Hon tar upp mycket av det i sin bok Fjäril i koppel (Piratförlaget) som kom ut förra året. Hon grät mycket när hon skrev den, men det gav henne också tillfälle att bearbeta det som hänt. Som ståuppkomiker använder hon humorn för att få oss att se och reagera mot orättvisor och övergrepp i samhället. Hon arbetar också ideellt för utsatta grupper som bostadslösa och utsatta kvinnor och hon är full av beundran för kvinnojourernas insatser.
När man lever i tvångsäktenskap, som jag tvingades göra i Iran, då känns det som man måste flytta ut ur sin kropp för att överleva. Det är därför yoga är så bra. Det är som att komma hem i sin egen kropp.
– Tänk om man kunde lära utsatta kvinnor yoga. Det skulle kunna hjälpa dem så mycket! De lever under en extrem stress och press och då är man inte i sin egen kropp. Det är så hemskt när man blir främmande för sin egen kropp, att man inte vet var man hör hemma. Det vet jag allt! För när man lever i tvångsäktenskap, som jag tvingades göra i Iran, då känns det som man måste flytta ut ur sin kropp för att överleva. Det är därför yoga är så bra. Det är som att komma hem i sin egen kropp.
Zinat är övertygad om yogans läkande och förebyggande kraft. Hon föreslår att man ska införa det på schemat i skolan, ja till och med redan från förskolan.
– Och varför inte ett yogagymnasium? Om man kan ha hockeygymnasium kan man väl ha yogagymnasium?
Tar gärna med Mahbanoo på yoga
Hon är spontan, ivrig och engagerad när hon pratar. I hennes famn vilar dottern Mahbanoo som har fått ett gammalt persiskt namn som betyder månens prinsessa.
Men till slut tar tröttheten över och månskensbebisen som är iklädd rosa tyllkjol och dito hårband, blir gnällig. ”Kom”, säger Zinat och så går vi in i vardagsrummet. Där sätter sig Zinat raklång i soffan, med sträckta ben och flexade fötter. Hon lägger Mahbanoo på sina smalben och vaggar henne mjukt samtidigt som hon sjunger en visa på persiska.
– Det är väl bra att man kan agera vagga själv, skrattar Zinat och smeker kärleksfullt lilla Mahbanoo över den mörka och rikliga kalufsen och berättar att hon gärna har med henne på sina yogapass.
– Hon är med och jag leker med henne. Det har gått så mycket prestige i yoga. Jag gör det som känns bra för mig. Ibland när jag har yogat och ligger och vilar efteråt är det som hela livet passerar revy. Då känner jag mig så tacksam och tackar för allt det fina. Och jag är tacksam för att kunna unna mig lyxen att yoga. Att få se sig själv, att förankra sig själv och det liv man lever.
Trodde hon skulle föda på scenen
Zinat turnerade med föreställningen ”Bakis i burkan” ända fram till fem dagar före förlossningen. Hon hade så mycket förvärkar att hon trodde hon skulle föda på scenen, men riktigt så dramatiskt blev det inte. Men väl kejsarsnitt eftersom Mahbanoo låg i sätesbjudning.
– Jag kan inte hävda att jag gjorde någon fysisk yoga de sista månaderna av graviditeten. Bara att ta av sig skorna var en prestation, säger hon med ett självironiskt skratt och fortsätter:
– Men jag gjorde anapanasati istället. Det är en form av mindfulness med fokus på andningen.
Eftersom hon födde med kejsarsnitt har hon varit tvungen att vara mycket försiktig efteråt.
– Det blir som vanligt, min egen Zinat-yoga. Jag hoppas fler tänker som jag, provar sig fram, blandar olika yogaformer och väljer det som passar dem själva. Självklart måste man ha grundkunskaperna, annars kan man skada sig. Det är som att ta för mycket chili när man lagar middag. Det blir för starkt för kroppen.
Zinat Pirzadeh
- Född: Den 22 februari 1967 i Sari i Mazandaran i Iran.
- Bor: Lägenhet utanför Stockholm. Sommarställe i Glommersträsk utanför Arvidsjaur i Norrbotten.
- Familj: Gifte sig förra året med Knut Berggren, 42, och fick i april 2012 deras gemensamma dotter Mahbanoo. Zinat har sedan tidigare sönerna Armand, 23, och Caspian, 6, och nu också Knuts tre söner Isac, 15, Rex, 9, och Julian, 5.
- Gör: Ståuppkomiker, föreläsare, författare, utbildad studievägledare och fil kand. Förra året gav hon ut boken ”Fjäril i koppel” (Piratförlaget) som är inspirerad av hennes barndom i Iran, tvångsäktenskap och flykten till Sverige.
(Intervjun är från 2013.)
Text: Pia Leufstedt Nyström
Foto: Anna Hult