Yogiska verktyg hjälper unga med ätstörningar
”Ätstörningar är symptom på obalanser i ett eller flera chakran.” Det menar Göran Boll, grundare av Mediyogainstitutet. Genom specifika yoga– och meditationsövningar får hans klienter hjälp att bli friska.
För tolv år sedan kom Göran Boll i kontakt med sin första klient med svår anorexi. Flickan i fråga var så sjuk att hennes tillstånd var livshotande.
Den terapeutiska yogan blev det sista hoppet både för flickan och hennes anhöriga.
– Jag satt ner med henne och sa att vi nog ska kunna hitta en väg ut, berättar Göran Boll, som besökte flickan på sjukhuset två gånger i veckan under tre månaders tid. När de träffades fick hon göra meditationsövningar och lugna yogarörelser.
Sedan dess har han behandlat ett stort antal klienter med ätstörningar. Eller som han själv beskriver det:
– Jag hjälper egentligen ingen, utan ger dem yogiska verktyg så att de kan hjälpa sig själva.
”Den yogiska djupandningen, där du kan komma ner i två till fyra andetag i minuten är det primära.”
Göran Boll är skolad i kundaliniyoga och har arbetat med yoga som terapi sedan 1996. Som lärare och terapeut på Mediyogainstitutet, med den egna yogaformen mediyoga, kommer han regelbundet i kontakt med klienter med ätstörningar.
– Vid det första mötet skannar jag av personen utifrån energiperspektivet (inom mediyoga tänker man sig att människokroppen flödar av energi), berättar han och använder sedan en vardaglig metafor:
– Var i energistystemet har ”propparna gått”? Den yogiska terapiformen går ut på att gå direkt till proppskåpet.
Modern forskning tyder på att ätstörningar beror på händelser i barndomen som påverkar självkänslan negativt. Det kan till exempel handla om problem i relationen till föräldrar eller lärare. Enligt den yogiska filosofin resulterar detta i obalanser i ett eller flera chakran, berättar Göran Boll.
– När jag har utrönt i vilket chakra obalanserna finns får du specifika övningar att göra varje dag. Du jobbar med detta i 40 dagar, varefter avstämning sker.
Vad är det för övningar?
– Grunden är steg ett, att titta på andningen och lära sig andas fullvärdigt.
– Den yogiska djupandningen, där du kan komma ner i två till fyra andetag i minuten är det primära. Sen finns det en övning som heter suficirklar. Man ålar sig runt sin egen lodlinje, andas in i den främre delen, andas ut i den bakre. Detta är en rotchakraövning som är bra för matsmältningen, men även verkningsfull för att grunda sig.
På Mediyogainstitutet har man utbildat vårdpersonal i hur yoga kan användas inom vården i över tio år. Totalt har över 2 000 personer genomgått utbildningen, där man bland annat lär sig behandla ätstörningar.
Landstinget i Dalarna är ett exempel, där man använder sig av yoga vid ätstörningskliniken Dala ABC.
– Den används dels som gruppträning, dels som individuell träning. Man jobbar förebyggande för att reducera ångest, men också i skarpt läge när de sitter akut med tallriken framför sig.
Medan Göran Boll pratar i yogiska termer som obalanser i chakran och energiflöden använder sjukvården givetvis en annan terminologi. Här talar man om trauma – att barndomsupplevelser påverkar relationer, självkänsla och självförtroende.
Hur gick det då med flickan som du behandlade för tolv år sedan?
– Hon mår bra och har inte haft några symptom sedan dess.
Om det var yogan som gjorde henne frisk kan vi aldrig veta, påpekar Göran Boll ödmjukt.