Yogaprofil på gymnasium till hösten 2020
Gymnasieelever kan välja yogaprofil till hösten 2020, detta tack vare ett samarbete mellan Rodengymnasiet och Studio Karma i Norrtälje.
Enligt vad Yoga för dig erfar är detta första gången en gymnasieskola i Sverige erbjuder yoga som individuellt val.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Initiativet till en yogaprofil kom från Rodengymnasiet.
– Det började med att skolan kontaktade oss för att få höra om vi var intresserade av att skapa detta tillsammans. Det var vi så klart. De arbetar med att få en skola med fokus på hälsa och välmående och såg att yogan skulle vara ett bra komplement till de befintliga profilerna, säger Sofia Dejke på Studio Karma.
Yogautbildningen 100 poäng per läsår
Yogaprofilen kan väljas oavsett vilket nationellt program man väljer.
Yogautbildningen omfattar 100 poäng per läsår, vilket motsvarar två lektioner i veckan.
Yogautbildningen kommer till större del att hållas i Studio Karmas (utsedd till Årets yogahäng 2019 på Yogagalan) lokaler i centrala Norrtälje.
Nyfiken på yoga och hälsa
Yogaprofilen vänder sig till den som är nyfiken på yoga och som vill utvecklas och lära mer om hälsa.
Under utbildningen kommer eleverna får lära sig mer om yogans historia och filosofi.
Vem kommer hålla i den utbildningen och vilken kurslitteratur kommer att användas?
– Vi är fortfarande i ett tidigt skede och har inte klart med kurslitteratur och exakt vilka lärare vi anlitar. Vi kommer att hålla en stor del av undervisningen själva, vi har tillsammans en stor kompetens i studion. Men vi kommer att ta in gästföreläsare i några ämnen, exempelvis filosofi och anatom, säger Sofia Dejke.
– Jag tänker mig att vi passar på att ha en öppen workshop samtidigt. Jag har några namn som jag tänker på men har inte varit i kontakt med dem om detta ännu.
Eleverna kommer bland annat att få lära sig om olika yogaformer, om andetaget och om anatomi.
Är det bestämt vilka yogaformer som ni kommer att studera? Hur kommer ni att studera dem?
– Vi kommer framför allt att titta på hathayoga, vinyasayoga, viryayoga, kundaliniyoga, medicinsk yoga, yinyoga och yoga nidra. Eleverna kommer att få veta mer om ursprunget, likheter och skillnader mellan dem, och också prova på dem. De får vara med i de öppna klasserna på vårt schema.
– Vi kommer även att titta på mindfulness och meditation och nudda lite vid trauma-anpassad yoga.
De lugnare klasserna lockar
Ni skriver i er presentation av yogaprofilen att ni kommer att prata om den moderna yogan och hur man kan använda och kanske ta hjälp av yogan i sin vardag.
Vad syftar ni på med ”den moderna yogan”?
– Den moderna yogan är ett brett ämne, som jag ser det kommer vi att se på vilka yogaformer som är stora idag, vilka ”bilder” man har av en yogi och vad det innebär att yoga. Vi märker på vår studio att fler och fler söker sig till de lugnare klasserna. Yinyoga och medicinsk yoga växer, medan de dynamiska formerna står mer still. Yoga nidra och gongklasser drar alltid deltagare. Vad beror det på, vilka behov fyller de? Hur speglar det vårt samhälle?
Vi vet att många unga upplever stress redan i tidig ålder, och här kan yoga i olika former vara till stor hjälp.
I utbildningen ingår även stresshantering.
– Vi vet att många unga upplever stress redan i tidig ålder, och här kan yoga i olika former vara till stor hjälp. Efter utbildningen vill eleverna kanske fortsätta yoga och då har de en bra grund att stå på. Kanske vill de fortsätta och lära sig ännu mer och på sikt arbeta med yoga, träning, välmående, stresshantering eller liknande. Vi ser att det ger stora möjligheter.
Idrottslärarna får i uppgift att sätta betyg
Elevens fria val har, på samma sätt som andra skolämnen, ett regelverk att förhålla sig till.
– Vi har också Skolverkets riktlinjer att hålla oss till. Det ska ju sättas betyg! Det kommer dock idrottslärarna på skolan att göra. Betygen ska baseras på närvaro, engagemang och ett slutarbete som eleverna ska få göra.
Studio Karma ska nu ut och träffa elever i årskurs nio, och deras föräldrar, för att informera om vad yogaprofilen innebär.
Hur har bemötandet varit så här långt?
– Vi har precis lagt ut på vår hemsida och Facebook, och ska ut till högstadier inom ett par veckor. Bland kommentarer vi får när vi berättat om det är ”Åh! Det hade jag velat gå!” och ”Tänk om det funnits när jag gick på gymnasiet!”
Övriga idrottsprofiler på Rodengymnasiet är fotboll och funktionell fitness.