Magnus Hagström: Yogan ger ett bättre steg
Skippa den statiska stretchen. PT:n och hälsocoachen Magnus Hagström berättar hur yogan kan ge dig ett friare steg – och ta din löpning till en ny nivå.
I flera år har personliga tränaren och hälsocoachen Magnus Hagström hjälpt löpare till ett friare och bättre löpsteg – med hjälp av yoga. Och han märker en tydlig trend bland de som springer.
– Yogan har blivit mer och mer accepterad och använd. Fler förstår att yogan faktiskt är bra för löpare. Idag är väldigt många medvetna om hur viktig rörligheten är, och att yogan kan förbättra den, säger Magnus Hagström.
Han har en enkel förklaring till varför yoga är bra för löpare.
– Om du ska ta ut steget lite längre och är stel så får du använda muskelkraft. Ju stelare du är, desto mindre rörelseomfång får du, och då kommer det att gå åt mer energi än om du är rörlig.
Att löpare tenderar att bli stela beror på att de utsätter sig för hård belastning och väldigt monotona rörelser.
– När du springer tar du sällan eller aldrig ut hela rörelseomfånget i höftleden, och när leden inte används i sin fulla utsträckning så blir du stel i de delar som inte används. Och stelheten kan leda till en ökad skaderisk, säger Magnus Hagström, som även utbildar sig till terapeut.
Det optimala är leder som är både rörliga och stabila.
– Ska jag hårddra det så är det bättre med en orörlig led än en överrörlig led. En orörlig led ger minskad prestationsförmåga, men leder oftast inte till så allvarliga skador som en överrörlig led kan göra. Men bland löpare är överrörligheten minimal.
Jag ska sticka ut hakan och säga att du kan skippa den traditionella, statiska stretchen. Det är bättre att köra dynamisk rörlighet.
I yogan arbetar man ofta med funktionell och dynamisk rörlighet, där man använder leder i olika riktningar och i sin fulla längd – vilket Magnus menar är något helt annat än statisk stretch.
– Jag ska sticka ut hakan och säga att du kan skippa den traditionella, statiska stretchen. Det är bättre att köra dynamisk rörlighet. Om du arbetar med styrka skapar du rörlighet genom att använda hela muskeln, hela leden, med fullt djup i alla moment. Att stå och göra en fotbollsstretch i tio sekunder kommer inte att göra så mycket i längden.
Att stretcha – eller yoga – direkt efter träningen är inte heller nödvändigt, menar han. Det kan vara bra ur en ren återhämtningssynpunkt, men har ingen större effekt på rörligheten.
– Arbeta med rörlighet när du känner att det funkar. Det är absolut inte så att det måste ske direkt efter löppasset, du kan lika gärna göra det senare på kvällen eller morgonen efter. Det du gör under hela veckan kommer att ge effekt.
Många stretchar innan ett löppass, men det är inget Magnus rekommenderar.
– Statisk stretch innan en aktivitet sänker prestationen. Det är mycket bättre att köra lite rörlighetsövningar.
Själv yogar han i princip varje dag – allt från fem minuter på morgonen, för att väcka kroppen, till en helt pass.
– Generellt sett är det bättre att träna rörlighet några minuter om dagen, än en timme i veckan. Men en timme i veckan är såklart bättre än ingenting. Yogar du två-tre gånger i veckan kommer du garanterat att märka effekt.
Till den som springer mycket rekommenderar han främst yogaövningar som påverkar höften, som till exempel solhälsningarna eller Duvan.
– Men det finns inga övningar som är dåliga. Generellt sett är ett rent, basic yogapass väldigt bra för löpningen.
3 övningar för att förbättra löpsteget
- Djupa utfallssteg
- Bakåtböjningar
- Solhälsningar
https://www.yogafordig.nu/content/sommarl%C3%B6pning-%E2%80%9Dyogan-ger-ett-b%C3%A4ttre-steg%E2%80%9D