Anmärkningsvärd överlevnadsförmåga: Yogan anpassar sig till allt – i alla tider
Läs, lär och njut. Här bjuder Göran Boll på långläsning om yogans unika anpassningsförmåga. Följ med på en resa tusentals år tillbaka i tiden – och hem igen.
– Jag ska göra yoga med president Clinton, i Vita Huset!
Så lät mitt lite kaxiga svar på en fråga om mina målbilder med att bli yogalärare, som jag fick av en klasskamrat i den utbildning jag gick 1995.
Jag tyckte det rent principiellt var att sikta lagom högt, för att där och då få ut yoga brett i ett Sverige där nästan ingen utövade yoga.
Långt senare upptäckte jag att Hillary Clinton sagt i sina memoarer att hon bara lyckats få med Bill på en yogaklass en enda gång, mot löfte att aldrig berätta det för någon!
Göran Boll hann inte fråga Bill Clinton medan han ännu var president.
Själv hann jag aldrig med att få fråga honom (trots att han satt åtta år i Vita huset). Men jag fann tröst i att till och med presidentfruar faktiskt kunde träna yoga – och berätta om det – och att jag redan 1998 själv ledde yoga i den svenska riksdagen – och att en av partiledarna kom på privatlektioner hos mig… Det är alltid bra att sikta högt!
Yoga har alltid anpassat sig
Man brukar säga, och återkommande förundras över, att yogan alltid fortsatt att utvecklas och löpande förmått anpassa sig efter den tid och den kultur inom vilken den verkar.
Idag, 21 år in i ett tjugoförsta århundrade präglat av en exponentiellt utmanande förändringstakt på alla tänkbara plan ser vi hur yoga finns med som ett viktigt alternativ för många människor.
Mitt bland alla de dramatiska, politiska, ekonomiska, religiösa och miljömässiga utmaningar och konflikter som vid sidan av en global pandemi fyller världen av idag – så frodas yogan!
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Via våra individuella erfarenheter och upplevd personlig utveckling lyckas yoga hamna mitt in i våra liv och vårt fokus på ett väldigt positivt vis.
Vi lever i en tid när yogan via ett växande antal yogaformer expanderar dramatiskt.
Likt en gräsbrand sprids yogan över planetens gym, skolor, arbetsplatser och retreatcenter – och det går fort.
Likt en gräsbrand sprids den över planetens gym, skolor, arbetsplatser och retreatcenter – och det går fort. För bara 25 år sedan, när jag började arbeta med yoga på heltid såg allt väldigt annorlunda ut.
Då upplevdes yogan som något väldigt udda i de breda folklagren och svensk media rapporterade väldigt sparsamt.
Idag ligger den på 10-i-topp-listan över vad svenskarna helst vill träna och det skrivs tusentals artiklar om yoga och meditation i tidningarna varje år. Då kunde de olika yogaformerna räknas i tiotal. Idag finns det hundratals och nya former tillkommer hela tiden: SUP-yoga, getyoga, ölyoga, mediyoga, doga (yoga med hunden) med flera.
1,4 miljarder träffar på yoga
Hur blev det så här? Varför blev det så här? Hur har yogan lyckats överleva i tusentals år och i det intensiva mediala brus som världen befinner sig i, där alla vill synas, bli den världshit som den har blivit?
Du får 1,4 miljarder Google-träffar på begreppet yoga idag!
Yogan har alltid förespråkat inre reflektion.
Yoga som är ett ord på sanskrit och bland annat översätts med begrepp som att länka samman är ursprungligen en djupt andlig disciplin, en djuplodande filosofi syftande till att skapa fundamentalt utvecklande processer i oss utövare. Historiskt har den alltid förespråkat inre reflektion, autentisk närvaro, öppenhet och måttfullhet – och ett ständigt pågående sökande efter medvetenhet och sanning – vad den än må vara – sanning!
Yogans syfte är att djupast inifrån oss själva skapa balans mellan kropp och sinne, kropp och själ. Det är inte en utifrån påbjuden livsstil, modern fitnessregim eller religiös inriktning som kräver blind tro av utövaren.
Det finns numera kristen, judisk och muslimsk yoga, enligt artikelförfattaren.
Yoga underminerar inte din religiösa övertygelse, om du har en sådan. Den snarare tillför nya perspektiv vilket kan bidra till att fördjupa din tro. Detta innebär att det numera exempelvis både finns specifik kristen såväl som judisk – och även i vissa sammanhang muslimsk yoga.
Komplex utveckling under flera tusen år
Yoga så som vi känner till den idag är resultatet av en komplex utveckling som pågått under minst fem-sex tusen år – kanske ännu längre. De äldsta nedtecknade spåren av indisk kultur och yogiska aktiviteter återfinns i Vedaskrifterna.
Yogan då handlade mycket om ritualer vilka krävde av utövaren att kunna fokusera sinnet under lång tid, ett förhållningssätt som än idag utgör grunden inom yoga och meditation. De gamla lärorna förmedlades då via rishis, yogis som gått före och kommit till insikt i sig själva.
Patanjali Yoga Sutras, en syntes av yogans teori och praktik som nedtecknades av Patanjali för cirka 2 000 år sen översattes redan på medeltiden till ett fyrtiotal språk, inklusive arabiska. Idag listar Amazon cirka tusen versioner och översättningar av denna skrift.
Yoga och meditation kan ha funnits i det gamla Egypten.
Det framhålls ofta – och det kan vara så – men det är inte säkert, att yoga är en exklusivt indisk disciplin. Det finns även tankar om och spår efter det vi skulle definiera som yoga och meditation i gamla Egypten, Rom, Grekland och andra delar av världen, både långt före såväl som strax efter vår tideräknings början. Det kan vara så att yoga är en sant universell företeelse, ett redan från början globalt fenomen.
Yogan tar sig an den moderna världen
I skiftet 1800/1900-tal börjar den klassiska yogan på allvar ta sig an den moderna världen.
Vid en stor kongress i Chicago 1893 föreläste den unge indiern Swami Vivekananda om yoga och gjorde ett djupt intryck på de 7 000 delegater som kommit för att lyssna. Han reste därefter runt i USA och spred yoga. Efter honom kom ett stort antal yogamästare från Indien till väst, Paramahansa Yogananda till exempel – och yogan spreds även till Europa där yogiska verksamheter startades upp.
Traditionellt har yogan via sina olika tekniker för ökad livskraft, balans och harmoni alltid kretsat kring det djupt mänskliga, kring vår sanna natur och fulla potential. Dessa verktyg har funnits där för oss som sökare att använda oss av för att nå befrielse från lidande och finna svar på alla de där djupa livsfrågorna: Vem är jag; varifrån kommer jag; vad är meningen med livet; vart är jag på väg – och så vidare.
Uppvaknandet är centralt i flera filosofiska modeller.
Det sägs att det var precis just det som Buddha, själv en yogi, sa när han kom till insikt under sitt fikonträd. Han sa: Jag har vaknat. De som satt omkring honom frågade: Vad innebär det? Buddha lär då ha svarat: Det innebär slutet på lidandet.
Även om olika yogatraditioner över tid har utvecklats på olika sätt så är uppvaknandet och fördjupad medvetenhet i individen tydliga mål och huvudteman för de gamla filosofiska modellerna och skolorna. Dagens diversifierade yoga, som inte alltid lägger sitt största fokus just där, är ändå ett resultat av dessa, över tid överlappande och interagerande visdomstraditioner.
Långt tillbaka ser vi en grundläggande yogisk filosofi som sedan längs med vägen modifierats och som än idag fortsätter att utvecklas i takt med samhällets alla förändringar och människors olika behov. I mötet med nya miljöer och människor, exempelvis som när Vivekananda tog den till USA, så börjar yogan tillskrivas nya dimensioner, samtidigt som dess basprinciper någonstans ändå lyckats med konststycket att förbli intakta.
Yogan har bevarats, utvecklats och systematiserats
Detta har inneburit att yoga som mångtusenårig filosofi varit och i högsta grad fortfarande idag är en levande disciplin. Den har bevarats, utvecklats och systematiserats genom århundradena – där olika yogastilar med varierande inriktningar löpande anpassats efter olika målgrupper inom olika kulturer.
Atleter och idrottare använder yoga för att förbättra sina resultat; gamla och sjuka använder den för att lindra sina krämpor.
Fortfarande idag tar yogan hela tiden nya steg i denna utveckling, något vi tydligt ser i och med dess ökande popularitet och allt snabbare spridning över världen.
Atleter och idrottare använder yoga för att förbättra sina resultat; gamla och sjuka använder den för att lindra sina krämpor; militär, polis, intagna på fängelser och många andra grupper i samhället yogar för att reducera sin stress – och så vidare i ständigt nya sammanhang.
I kontrast till och trots sin mångtusenåriga andliga historik är yoga idag också en av de snabbast växande hälsorörelserna i världen. I Sverige där Friskis & Svettis 2005 tog in yoga i sitt sortiment är vi också världsledande på området yoga inom hälso- och sjukvård.
2010 kom den via mediyoga in i vården. Tio år senare finns denna yoga på över 20 procent av alla vårdenheter inom landets regioner, där den via flera tusen yogautbildade vårdanställda erbjuds till alla tänkbara patientgrupper, bland annat inom primärvård, psykiatri, hjärt- och cancervård samt i den palliativa vården i livets slutskede.
2020 tittade det brittiska företaget Future Fit Training på de mest populära träningstrenderna globalt och där toppade yoga den listan.
Det var den mest populära träningsformen i 78 av världens länder, inklusive stora delar av Skandinavien.
Denna snabba spridning kan ses som en bekräftelse på yogans förmåga att (mätbart) stimulera det fysiska, mentala och emotionella välbefinnandet, vilket i sin tur verkar skapa och fördjupa insikter i oss kring hur man kan leva ett balanserat och utvecklande liv.
Utan att förespråka en viss specifik livsstil eller värderingar som man behöver förbinda sig till har yogans tekniker alltid syftat till att skapa ökad medvetenhet, balans och harmoni i oss. Samtidigt gör den inga anspråk på att alltid och till alla förklara hur världen är konstruerad. Utifrån det yogiska perspektivet behöver all förändring förankrat komma inifrån oss själva – där yogan blir ditt eget personliga verktyg för egen utveckling.
Den vanligaste vägen in i yogan för många – och utifrån ett yogiskt perspektiv är det inget konstigt med det – är de fysiska övningarna, med smidighet, styrka, balans och allmänt välbefinnande. Du gör din yoga och detta i sig aktiverar, utvecklar och stimulerar djupare aspekter av yogans kapacitet att verka inom dig.
Samtidigt väljer du alltid själv hur stor del av den bakomliggande filosofin du vill ta till dig, tro på och integrera i ditt liv. Som utövare erbjuds du olika sätt att stanna upp och vara här och nu – med allt vad det innebär. Yogan som är tydligt individuell på det sättet kan vara något helt annat för dig än den är för mig – din upplevelse behöver inte vara lik min eller någon annans. Samtidigt som den appellerar till miljoner människor världen över är den också din egen personliga nyckelknippa.
Med yoga kan vi kontrollera våra liv
I en tid där mycket i tillvaron upplevs alltmer fragmenterat för allt fler så blir yoga en balanserande motvikt till allt det där vi inte kan styra över och kontrollera i våra liv. Dess nycklar öppnar upp en fint inifrån förenande tanke i dig som utövare, en väg in i en process där du kan börja styra över din egen upplevelse och dina egna reaktioner kring allt som sker.
Det enda du behöver tro på är din egen förmåga att själv kunna åstadkomma förändring och utveckling inom dig. Det yttre må vara fragmenterat men du kan ändå med yogans hjälp skapa och uppleva en helhet i dig själv.
Av mindre betydelse hur förpackningen ser ut
Att delar av yogan i väst har avmystifierats och i vissa stycken utvecklats i riktning mot ett mer fysiskt träningssystem behöver inte ses som något fel eller att detta skulle vara mindre autentiskt yogiskt.
Det finns ett yogiskt uttryck: Goal is one, paths are many, som säger att den exakta vägen till målet inte är det viktigaste. Uppnår man det som den yogiska grundtanken ytterst vilar på, medvetenhet, så är det av mindre betydelse hur förpackningen ser ut. Samma nycklar öppnar många dörrar. Pattabhi Jois använde uttrycket: Do your practice and all will come.
Väl anpassad till det tjugoförsta århundradet erbjuder yogan av idag en integrerande kombination av de olika perspektiv och behov som präglar oss.
Det fascinerande med yoga är att den fortfarande, 5 000 till 6 000 år senare upplevs så viktig, aktuell, nyskapande och relevant för så många människor.
Väl anpassad till det tjugoförsta århundradet erbjuder yogan av idag en integrerande kombination av de olika perspektiv och behov som präglar oss. Bland annat i att kunna förstå och påverka livet, vår egen utveckling – och samtidigt förhålla sig till och våga/kunna öppna upp mot något större, mer ogripbart än det vi upplever omkring oss i vardagen.
Yoga ger utrymme och redskap att utvecklas
Yogans filosofi ger efter alla dessa tusentals år fortfarande både utrymme och redskap för dig att utvecklas inom ramen för den kontext som du och yogan befinner er i.
Detta som är en del av yogans inneboende styrka och kvalitet skapar utrymme för flexibilitet och öppenhet, samtidigt som här finns en utvecklingspotential för individens möjligheter att ta del av och integrera det ur yogans filosofi som passar en själv – här och nu!
Yogan, som med stor säkerhet även kommer hänga med människan under lång tid framåt, är och blir i denna kontext – utan att tappa sin egen kraft – bokstavligt talat, vad du själv gör den till – vilket är väldigt coolt!