Yoga på gymnasiet: ”Det svåraste var att få av dem strumporna”
Under ett helt läsår fick alla förstaårseleverna på Plusgymnasiet i Kristianstad prova på yoga under idrottslektionerna. Malin Nilsson, sjuksköterska och utbildad yogalärare som höll i klasserna, upptäckte snabbt hur välbehövligt det var – men också att det finns en hel del utmaningar när man arbetar med tonåringar.
– Det var mycket fnissande i början. Det svåraste av allt var faktiskt att få av dem strumporna. Framförallt tjejerna var oroliga över fotsvett eller att de inte hade gjort i ordning fötterna. Till slut gav jag upp, för det var så känsligt för eleverna, och tog för mycket tid och energi från lektionerna. Där märker man vilka tankar de har kring sina egna kroppar, och hur mycket det spelar in i deras liv, berättar Malin Nilsson.
Hon inledde medvetet lektionerna med lite mer aktiv virya- och hathayoga, för att sedan avsluta med lugnare kundalini.
”Det går inte att få rastlösa ungdomar att sätta sig i meditation direkt, så jag inledde lite tuffare.”
– Det går inte att få rastlösa ungdomar att sätta sig i meditation direkt, så jag inledde lite tuffare. Jag pratade även om att de ska strunta i vad de andra eleverna gör, men det var ändå många som tittade åt sidan i början.
För att eleverna skulle kunna fokusera mer på sig själva hängde Malin för alla speglar, släckte lamporna och tände levande ljus. Dessutom fick alla lämna telefonerna utanför, avstängda.
– Jag försökte också placera de allra stökigaste eleverna längst fram, och då lugnade de ner sig. Jag har jobbat på en fritidsgård med ungdomar, så jag vet hur man säger till.
Malin, som körde yoga med totalt åtta olika klasser, tror att det finns ett extra stort behov av yoga i tonåren.
– De behöver lära sig att man får vara som man är. De har sanslösa krav på sig själva, och vill att allt ska vara perfekt. Och är det inte det, så försöker de släta över det hela genom att vara tuffa. Man märkte verkligen att de behöver slappna av. Många har egentligen ingen aning om vad som händer i sina kroppar i den åldern, de kanske inte har föräldrar som har tid att förklara.
Hon tror att yogan även har en positiv inverkan på skolarbetet.
– Det tror jag verkligen. Den ger energi, bättre koncentration och lugnar bruset i huvudet. Och det är så mycket oro i den åldern, det händer så mycket både utvecklingsmässigt och med kompisar och annat runt omkring.
Ett tips till andra som vill yoga med ungdomar är att försöka ta allt på deras nivå – och att hålla det enkelt.
– Det är ingen idé att visa upp jättekomplicerade positioner bara för att man kan, det är bara stressande för dem. Det kan lätt bli ytterligare en prestigesak de känner att de behöver vara bäst på direkt.
– Det är bättre att vara jordnära, och visa att man kan göra fel i yogan. Jag märkte att eleverna uppskattade att även jag kunde tappa balansen i vissa övningar, säger Malin.
Läsåret då eleverna i Kristianstad fick prova på yoga var 2016.