Många likheter mellan yoga och parkour
Parkour är mer än bara fysisk träning. Här berättar Martin Svenselius om kopplingarna mellan yoga och den allt mer populära träningsformen parkour.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
De allra flesta förknippar nog träningsformen parkour med galna volter från hustak, en häftigare form av gymnastik eller ett sätt att springa från polisen. Inget av det är dock sant, menar Martin Svenselius, som för snart 15 år sedan promenerade runt i Stockholm och av en ren slump gick förbi två killar som höll på att springa uppför en vägg. Han blev nyfiken och stannade till.
Träning i stadsmiljö
– Det är ibland svårt att ge en korrekt bild av vad parkour är för något. Efter att jag stött ihop med de här killarna så började vi gå runt i stadsmiljön och klättra på saker, och hittade sätt att röra oss på. Vi hade ingen kunskap eller fokus, men genom åren har vi lärt oss alltmer och jag har bland annat studerat parkour utomlands. 2008 startade vi en parkourskola i Stockholm, säger Martin Svenselius.
Parkour utvecklades i Frankrike av Raymond Belle och David Belle. Namnet härstammar från ’’parcours du combattant’’, eller på svenska hinderbana, som frans-mannen George Hérbert introducerade inom militären i syfte att
träna soldater.
Ta hand om sig själv för att vara till nytta för andra
– Det handlar om att vara stark för att kunna ta hand om sig själv och därefter kunna göra nytta för andra människor, säger Martin.
Precis som yoga så handlar parkour mycket om att träna sig själv fysiskt, men också att kunna hantera sin vardag.
– Parkour handlar också om andning, närvaro och att släppa belastningen av det som inte spelar så stor roll – och att hjälpa sina medmänniskor genom livet.
– Det ser spektakulärt ut, och rörelserna är som hämtade ur superhjältefilmer. Många vill ta del av det. Man inser att rörelserna är möjliga att göra. Den första parkourklassen jag hade var ganska liten, men tack vare spridningen på Youtube började populariteten för parkour växa ordentligt under 2007-2010.
Parkour kräver fysisk och mental styrka
De tränar utomhus och har ingen lokal att tillgå. Passen går ut på att träna kroppen till att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen utan hjälpmedel. Parkour innehåller rörelser som hopp och rullningar, olika tekniker för att forcera hinder, och även övningar för att testa fysisk och mental styrka hos utövaren.
Det är en metod för att träna filosofi. Egot har ingen plats i parkour
– Kan jag springa uppför den här väggen snabbt? Kan jag hoppa över det här räcket på det här sättet? Kan jag ta mig igenom det här hålet i klätterställningen? Kan jag hoppa ner där, kan jag hoppa upp här?
Värmer alltid upp
Ett pass inleds alltid med uppvärmning.
– Vi känner in kroppen och släpper tankar på dagen så att man kan fokusera på att må bra, att röra på sig och gå in i sig själv. Sedan kan man om man vill köra tung styrketräning och därefter teknikträning efter sin egen nivå, antingen mer grundläggande eller mer avancerad.
– Vi avslutar med en gemensam övning, att vi som grupp ska komma upp i 500 armhävningar, alla tar i så mycket de kan. Man bidrar på den energinivå man har och till slut är man klar. Sedan pratar vi om passet. Allt man gjort ska kunna användas och hjälpa en framåt i livet i stort.
Rörlig filosofiträning
Yoga är ett sätt att hantera sitt liv och människor omkring sig med ödmjukhet och acceptans, att hitta ett lugn i sig själv. Processen är intern och prestationsfri. Parkour funkar likadant även om det sällan ser ut så på Youtube, menar Martin.
– Parkour är ett sätt att hantera sin vardag och utveckla sig själv för att sedan kunna hjälpa andra. Det är en metod för att träna filosofi. Egot har ingen plats i parkour, avslutar Martin.