Yoga och massage på unik elevhälsa på Thorildsplans gymnasium
Mindre stress. Bättre självkänsla och sömn. Det upplever skolungdomarna på Thorildsplans gymnasium när de yogar. Här berättar kuratorn och yogaläraren Linda Lundmark om den unika elevhälsosatsningen.
Varje tisdag klockan 14:00 förvandlas aulan i Thorildsplans gymnasium i Stockholms innerstad till en yogasal. Mattor rullas ut på stora scenen och i skenet av ett par levande ljus rör sig ett tiotal elever till instruktioner från skolkuratorn Linda Lundmark och den heltidsanställda taktila massören Veronica Sundberg.
– Vi är måna om att yogagrupperna ska kännas avspända och naturliga så att alla känner sig välkomna utan krav på prestation, säger Linda Lundmark som hyllar skolledningen för sitt mod och nytänk.
– Vi märker att eleverna mår bra av att vi kan visa på ett mer holistiskt synsätt också i skolans värld.
Yogaklasserna startade 2015 som ett projekt för att hjälpa elever med hög stress och ångestproblematik. Den dåvarande rektorn Anita Dehlbom var mån om att skapa ett mer holistiskt förhållningssätt och hon blev i februari 2017 tilldelad priset som Årets yogalärare av Yoga för dig. Elevhälsosatsningen har nu också uppmärksammats av både skolpolitiker och andra skolor runt om i landet.
– Det har länge funnits en skepsis, men i takt med att skolyoga växer ser man vinster med det. Ungdomarna får med sig viktiga verktyg ut i vuxenlivet.
Bland de 1 400 eleverna som går på Thorildsplans gymnasium är det många som har sömnbesvär och som kämpar med att klara sina studier, men tack vare yogan lär de sig att lugna kroppen med långa, djupa andetag.
– Att få hjälp att hantera stress på det här sättet är helt unikt inom gymnasieskolan, säger Linda, som förutom en socionomexamen också är utbildad kognitiv beteendeterapeut. Sedan tio år tillbaka är hon parallellt med sitt jobb som kurator verksam som yogalärare och mindfulnessinstruktör.
Linda har tidigare lett yogagrupper inom barn- och ungdomspsykiatrin, socialtjänsten och Hopp Stockholm. Det senare är en organisation som vänder sig till vuxna som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen. Yoga har visat sig ge mycket bra terapeutisk effekt till traumapatienter.
Bland de som deltar i yogan på Thorildsplans gymnasium är flera ensamkommande flyktingbarn, och några är svenska ungdomar från de naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga eller tekniska programmen. En gemensam nämnare är att samtliga upplever mycket stress.
– Utvärderingarna visar att ungdomarna sover bättre, känner sig lugnare och har fått bättre självkänsla. Det är jätteroligt att se att det blivit så stora förändringar, säger Linda.
– Det blir också en naturlig mötesplats och flera blir vänner även utanför yogaklassen.
Till varje klass följer ett särskilt tema.
– Självstärkande tankar varvas med kognitiv beteendeterapi, mindfulness och ACT (acceptance and commitment therapy). Det är lite speciellt och ingår inte i vanliga yogaklasser, men det har fungerat bra för de här eleverna. De får med sig rörelser som de kan använda själva. Många har börjat yoga hemma framför teven.
Jag tror att det här är framtiden. Jag märker hur mycket bättre eleverna mår, vissa behöver inte gå i enskilda samtal längre.
Linda menar att lärare i brist på kunskap om stressproblematik, omedvetet kan skapa höga krav hos ungdomarna. Men med fortbildning inom motiverande samtal, stresshantering, psykologi och yoga är det lättare att stötta.
– Jag tror att det här är framtiden. Jag märker hur mycket bättre eleverna mår, vissa behöver inte gå i enskilda samtal längre. De responderar snabbt. När de får basala verktyg att jobba med så blir det roligare att gå till skolan.
Andra fördelar är att flera elever har fortsatt med yoga på olika studios efter avslutade gymnasiestudier. Något som ingen, enligt utvärderingarna, vågat göra innan.
– Många har hittat annan träning också, men genomgående är att de har blivit mycket mer måna om att ta hand om sina kroppar.
Linda talar om att alla har ett eget ansvar att ta hand om sig själva, inte minst i egenskap av kurator eller yogalärare. Planen är att hon ska vidareutbilda sig inom psykoterapi och fortsätta utöva egen yogapraktik, varje dag.
– Jag går hos ett par väldigt bra lärare; Ann Pierson och Anders Asker. Ann har valt att också hålla yogaklasser hemma i vardagsrummet och vi är några som troget kommer till henne varje vecka.
Elevhälsan på Thorildsplans gymnasium består av elva personer (kuratorer, specialpedagoger/speciallärare, taktil massör, studie- och yrkesvägledare, rektorer och sjuksköterskor) som med sina specifika kunskapsområden stöttar eleverna.
– Det är ett sätt att avlasta alla andra professioner. Det blir mindre mobbing och konflikter och det genererar bra saker. Jag skulle önska att de här insatserna fanns tidigt i grundskolan, många säger att de skulle velat ha detta redan som sjuåringar.