Yoga och andningsövningar hjälper kvinnor vid PMS
Lider du av kraftiga humörsvängningar, irritation och ilska? Känner du dig orolig och nedstämd? Kanske svårt att sova?
I så fall kanske det är PMS (premenstruella spänningar) som spökar.
Idag besväras ungefär 80 procent av alla kvinnor i fertil ålder av PMS.
De vanligaste symtomen är humörsvängningar, irritation, ilska, oro, nedstämdhet, sömnstörningar, svullnad i kroppen, trötthet, ökad stresskänslighet, ökad hunger – och ett sug efter sötsaker inte att förglömma.
Vi vill helt enkelt äta och dricka sådant som förvärrar symtomen, som socker, kolhydrater, choklad, kaffe och alkohol.
Det är vanligt att vi kvinnor hamnar i en negativ spiral vid PMS där symtomen gör att vi framförallt äter fel men också gör fel – och ibland även destruktiva – saker.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 19 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Yoga vid PMS kan hjälpa oss på flera sätt.
Med hjälp av yoga kan vi komma i bättre kontakt med kropp och sinne och därmed lugna hela systemet så att vi kan göra bättre val vad gäller sådant vi äter, dricker och gör.
Yogan och meditation kan hjälpa oss att bli medvetna om vilka tankar som rör sig i huvudet på oss, så att vi kan identifiera dem och inse att det är tid för PMS och att tankarna då kan spela oss spratt. I bästa fall kan vi till och med välja bort negativa och destruktiva tankar.
Yoga minskar stresspåslaget i kroppen och hjälper lugn och ro-systemet att bli mer aktivt.
När stressen minskar så sjunker nivån av stresshormoner och det gör att hormonbalansen generellt sett blir bättre.
När det är hög nivå av stresshormoner så prioriterar kroppen dessa eftersom de signalerar överlevnad – och detta sker på bekostnad av andra hormoner, som till exempel könshormoner.
Stress leder till obalans i hela hormonsystemet och förvärrar alla symtom kopplade till menstruationscykeln.
Andningsövningar hjälper vid PMS
När vi utövar yoga är andningen central. När vi andas och fyller på med luft i djupet av våra lungor, det ska kännas ända ner i bäckenbotten när vi andas in, och sen fyller vi på hela vägen upp till nyckelbenen, så jobbar vi med diafragman som är vår största andningsmuskel.
Upplever vi mycket stress, oro och ångest så brukar det kännas som att det tar stopp i just detta område när vi försöker andas djupa andetag.
Denna typ av djupa andetag påverkar vagusnerven som förbinder hjärnan med alla inre organ ända ner i bäckenet.
Andningen påverkar även din psykiska hälsa
Andningen är även förknippad med vår psykiska hälsa.
När vi stimulerar vagusnerven med djupa andetag så ökar den parasympatiska aktiviteten och vi kan på det sättet minska upplevelsen av stress, skapa möjligheter till återhämtning och öka vårt välbefinnande.
Olika yogarörelser ökar blodcirkulationen och energiflödet, släpper spänningar och hjälper ofta till att minska svullnad, stelhet och andra obehag.
Du kvinna som lider av PMS, ta en titt på vad du äter, vilka tankar och beteenden du har dessa perioder – och träna yoga för att förebygga och förbättra din PMS.
Lär känna din kropp och vad just du behöver för att må bra genom hela din månatliga cykel.
Så fantastiskt att vara kvinna
Det som är så fantastiskt med att vara kvinna är att vi alltid får variation i livet – tack vare hormonerna.
Vi kan använda dessa månatliga svängningar till att få kontakt med olika delar av oss och utveckla dessa så att vi har tillgång till hela vårt breda spektrum av förmågor – och använda dem.
Så här kan du bemöta PMS
- Andas djupa lugna andetag, minst elva minuter om dagen, fokuserat. Elva minuter är ungefär den tid det tar att komma ner i varv, lager för lager.
- Var uppmärksam på dina tankar – vid PMS kan de spela dig spratt.
- Ta en titt på vad du stoppar i dig – vid PMS finns risk att du äter och dricker sådant som du vet att du inte kommer bli hjälpt av.
- Utöva yoga. De flesta former av yoga strävar efter att du ska känna in och lära känna din kropp (dock inte poweryoga och ashtangayoga som inte jobbar så mycket med att känna in kroppen) och kan därför hjälpa dig att bryta mönster vid PMS. Detta tack vare att yoga ökar blodcirkulationen, ger dig energi, gör så att spänningar i kroppen släpper, lugnar ned systemet och medverkar till att du får bättre kontakt med din kropp och ditt sinne. Det är alltså inte enskilda yogapositioner som gör skillnad, utan man måste jobba med helheten: Andning, rörelse, fokus och meditation.
- Vill du verkligen fokusera på hormonsystemet och lära dig mer om det, kan du bekanta dig med hormonyyoga, en yogaform som är skapad för kvinnor och kvinnors kroppar (Läs mer om denna yogaform som är utformad av Ellen själv på Hormonyyoga.org.)