Yoga kostnadseffektivaste metoden för arbetsgivare
Satsningen på yoga som rehabiliteringsform har nu börjat ge resultat. Sjukhus runt om i landet har börjat införa yoga i sin verksamhet och ett par tyngre forskningsstudier har blivit publicerade. Iréne Jensen, forskare och professor inom Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, som leder kompetenscentrum för företagshälsovård vid Karolinska institutet, understryker att ryggstudiens jämförelse mellan yoga, sjukgymnastik och besök hos ryggspecialist, främst visade stora skillnader i kostnadseffektivitet.
– Alla träningsformer är bra, men om du som arbetsgivare vill erbjuda träning är yoga bäst ur en ekonomisk synvinkel. Det som är så tilltalande med yoga är att det är så enkelt, säger Iréne Jensen.
Hon berättar att många hade föreställningen att alla inte kan träna yoga på grund av fysiska begränsningar.
– De flesta tänker när de hör begreppet yoga, på ashtangayoga eller hathayoga som är väldigt fysiska yogaformer, men kundalini- eller mediyoga kan alla utföra, den är individuellt anpassad utifrån varje person.
Sedan 1980-talet har hon forskat på långvarig smärta i nacke och rygg, samt arbetshälsa i allmänhet.
– Nästan alla upplever ryggbesvär någon gång i livet men 10-15 procent har långvariga besvär. Där är fysisk aktivitet mycket bra.
Iréne som har en bakgrund som beteendevetare och psykoterapeut, vet också av egen erfarenhet att det fungerar.
– Jag har reumatisk värk och testade kundaliniyoga som går att utföra trots svår smärta i kroppen. Jag blev mycket mjukare och rörligare i kroppen och det var då jag fick idén till ryggstudien.
Dessutom upplever hon att inflammationsprocessen dämpas.
– Men det ska framhållas att det inte är vetenskapligt belagt ännu.
Härnäst hoppas hon kunna få forskningspengar till att titta på yoga i mer förebyggande syfte och hitta enkla rörelser som funkar att göra för dem som jobbar inom bygg- och vårdsektorn.
– När det handlar om de långa sjukskrivningarna, som exempelvis vid ryggbesvär, visar siffror att Nederländerna har kortast sjukskrivningstid i EU, Sverige kommer längre ner på listan. I hälften av fallen förklaras återgången till arbetet av insatser på arbetsplatsen. Genom att arbeta systematiskt och förebyggande med både arbetsmiljö och hälsa kan arbetsförmågan förbättras med tio procent. Arbetsgivarna kan se sina insatser återbetalade på cirka åtta månader.
Iréne ser fram emot att studien ska publiceras i en internationell tidskrift.
– Då vet man att den håller. Bara för att något är publicerat i en rapport är det inte säkert att det håller hög kvalitet. Om det exempelvis är en rapport som kliniken gjort själva ska man vara skeptisk. Som patient ska man leta efter forskningsstudier som publicerats internationellt.
– För närvarande håller sjukvårdspersonal på Danderyds sjukhus på att utbilda sig inom yoga för att införa det på olika enheter. Även tai chi och chi gong är populärt.