Yoga Girl har mognat med uppgiften
I början av sin karriär lade Yoga Girl upp många bilder på Instagram av sig själv i yogapositioner. Men hon insåg att det inte skapade en god ton för yogan. Idag har hon miljontals följare och tar ett betydande ansvar.
När Rachel Bråthén, mer känd som Yoga Girl, var på sin sista Sverigeturné inför nedkomsten av sitt första barn, hon var då i sjunde månaden, öronmärkte hon ett par timmar åt oss. Rachel hade haft en hektisk dag när jag i sällskap med fotograf Karin Alfredsson träffade henne på ett hotellrum i centrala Stockholm.
Hon var redan sminkad från en omslagsfotografering för en damtidning, så en del av förberedelserna var redan klara och Karin kunde börja fotografera nästan omgående.
Hunden Ringo var med oss, men pojkvännen Dennis passade på att ta en löprunda på stan. Karin hade initiativet och ledde fotosessionen och förklarade sina önskemål om positioner och rörelser, Rachel följde lyhört och professionellt. Själv höll jag mig mest i bakgrunden varifrån jag, inte utan nöje, kunde ta del av det samtal som uppstod mellan fotoblixtar och sökandet efter nya kameravinklar. Det handlade om att äta eller inte äta sin moderkaka efter nedkomst, om hur känsligt det visat sig vara de gånger Rachel yttrat något som kunnat likna en åsikt om graviditet och förlossning. Jag förstod att hon efter några starka läsarreaktioner valt att inte tala så mycket om sådant, inte offentligt.
När fotosessionen var klar fick jag en pratstund med Rachel. I ett samtal som tog sin början i det ansvar som hennes stora genomslag i sociala medier har fört med sig kom hon att berätta om unga fans som är beredda att göra allt som hon säger, om alkohol, om yoga i socialt utsatta områden och om planerna på nya yogastudion, om upprinnelsen till Oneoeight (OneOEight) och om människorna på Aruba, The one happy island.
Men låt oss ta det från början, med all enkel tydlighet. Rachel Bråthén var denna gång i Sverige för att marknadsföra den svenska grenen av Oneoeight, en webbportal där den som blir medlem till en kostnad av cirka 100 kronor i månaden kan få vägledning inom skilda områden som relationsfrågor, sorgebearbetning, ayurveda, ätstörningar, depression, missbruk, meditation och yoga.
Idén till Oneoeight föddes i den på många sätt ohållbara situation som uppstod när en del av de unga tjejer som följde Rachel började höra av sig till henne med allvarliga problem, till och med självmordstankar.
Rachel minns hur hon försökte ta reda på var personen som hon hade kontakt med var belägen, vilken hjälp som kunde finnas i hennes närhet. Men Rachels möjligheter att hjälpa till var närmast obefintliga, ansvaret på tok för stort. Hon kunde omöjligt ensam möta det behov av hjälp och stöd som dessa ofta unga tjejer var i ett skriande behov av. Yoga Girl som fenomen hade blivit större än Rachel själv. Ur denna svåra och till synes hopplösa situation kom något nytt.
– Det uppstod ett ”gap” och vi tänkte att om vi bara kunde samla experter på en plattform, så kan vi ge dessa personer vägledning och stöd, säger hon.
Idén till det som idag är Oneoeight, en webbaserad plattform som dels kunde dra fördel av Yoga Girls inflytande, dels hantera de situationer och som följer med det, tog form.
Sedan gick det fort. Via Kickstarter lyckades Rachel och några personer i hennes närhet inom kort tid samla in en halv miljon dollar, enligt Rachel den mest lyckosamma ”crowdsourcing” som gjorts inom yoga.
Vad tror du är förklaringen till att just Oneoeight lyckats så bra i det avseendet?
– Det finns redan så mycket yoga online, hur mycket som helst. Oneoeight är grundat i en äkta strävan att få folk att må bättre, säger hon.
Utifrån en fungerande plattform på nätet planerar nu Oneoeight fysiska studios i olika delar av världen. En av dem ska placeras i Stockholm.
– Det ska bli kul att kliva in i Sverige. Yogan här är så annorlunda, allting kring yoga är så extremt exotiskt, mystiskt och dyrt. Yoga här är inte mainstream, i alla fall inte i förorten, och inte i skolan. Jag hoppas att jag kan hjälpa till att göra yogan mer tillgänglig, den ska inte bara vara för smala, vita tjejer.
Den (nya studion) ska placeras där behoven finns, och där folket vill ha den.
Var den nya studion kommer att placeras var vid intervjutillfället, och är i skrivande stund, oklart.
– Den ska placeras där behoven finns, och där folket vill ha den, svarade hon med ett skratt.
Yoga för dig har i en tidigare artikelserie under vinjetten ”Yoga i socialt utsatta områden” konstaterat att utbudet av yoga ofta är minst där behoven är som störst. I Stockholmsförorterna Tensta och Rinkeby är yogan långt ifrån lika tillgänglig som i mer etablerade bostadsområden.
Kan vi rent av hoppas att din första studio placeras i Tensta eller Rinkeby?
– Den första studion kommer att placeras mer centralt. Men när vi väl har en studio att jobba utifrån så kan vi ha lärare som är kopplade till olika delar av Stockholm, säger Rachel.
Jag dricker alkohol, i vanliga fall när jag inte är gravid, och delar med mig av sådana helt vanliga saker. Det innebär inte att jag vill att unga tjejer ska gå ut och dricka.
Du har ett stort genomslag i sociala medier. Med makt följer ansvar. Känner du att det med ditt stora inflytande även följer ett ansvar? Hur påverkar detta ansvar dig och det du gör eller vill göra?
– Visst känner jag av det, att folk lyssnar till vad jag säger. De ställer frågor och vill veta mer när jag går in i vissa diskussioner. Jag anser mig vara ganska normal och vanlig som person, jag har inga extrema åsikter om hur saker bör vara. Jag skulle exempelvis aldrig få för mig att börja banta. Skulle jag skriva ”nu är jag olycklig med min vikt” och ”nu vill jag gå ner i vikt och börja banta”, så vet jag att det är en hel drös med femtonåringar där hemma som säger: ”Oj, Yoga Girl bantar, då ska jag också göra det.”
– Jag dricker alkohol, i vanliga fall när jag inte är gravid, och delar med mig av sådana helt vanliga saker. Det innebär inte att jag vill att unga tjejer ska gå ut och dricka, men jag vill heller inte ge bilden av att jag lever ett perfekt renlevnadsliv, för det gör jag inte.
– Flera unga tjejer som varit på retreat hos mig, ofta i 18-19-årsåldern, har sagt saker som att de inte vill gå på universitet, för att jag inte gjorde det. Jag tänker, å herre gud, men jag har ju inte all kontroll heller.
Hur har din graviditet tagits emot av dina fans?
– Enbart positivt. Folk är jätteglada och fulla av förväntan. Jag har också märkt att det här med graviditet och att föda är känsliga ämnen. Om jag exempelvis säger att jag skulle vilja föda utan epiduralbedövning så kan någon säga: ”aha, så du menar att min födsel var mindre värd eftersom jag använde det”. Jag inser att jag är ny här, att det här är känsliga ämnen.
Har din graviditet påverkat dig?
– Jag har varit täppt i näsan i sju månader, visste inte att man kunde bli det av att vara gravid. Jag har tvingat mig att varva ned nu. Vi har varit mitt uppe i bygget av en helt ny studio på Aruba. Vi har rest en ny byggnad från grunden. Pengarna har tagit slut på vägen flera gånger, men nu är den nästan helt klar.
Rachel har flera miljoner följare i sociala medier, av dessa är tre av fyra tjejer. De flesta följarna finns i USA, Sverige hamnar kring femte plats.
Kan vi vänta oss initiativ från dig för att underlätta för framför allt unga människor att komma i kontakt med yoga?
– Ja, absolut. Om det kan bli lite vanligare och enklare att yoga så vore det bra. Jag skulle gärna se någon form av yoga eller meditation på skolschemat.
En mängd namnkunniga ”guides” är knutna till Oneoeight. Kan du nämna några av de yogalärare som kommer att knytas till den svenska grenen?
– Vi har en lista med drömlärare, men inget som vi går ut med än.
Vid sidan av Oneoeight har du ett ideellt engagemang, bland annat i 109. Märker du av en vilja hos unga människor att hjälpa till?
– Jättemycket. Och den viljan har kopplingar till yogan. Viljan att hjälpa till har accelererat, folk vill känna sig som en del av en lösning, inte bara som en del av ett problem.
Sverige och Aruba är två väldigt olika ställen att bo på. Vad är den största skillnaden, tycker du?
– Hur människor är med varandra. Aruba kallas One happy island. Folk är väldigt öppna, glada och stolta över sitt land. Fysiska med varandra, lite centralamerikanskt. Till skillnad från Sverige där vi är lite mer timida. Jag gillar blandningen av båda två.
Se även:
Yoga girl om makt, ansvar och första studion i Sverige
Läs även: Yoga Girl öppnar yogacenter i Stockholm