Yoga för bättre lymfflöde – vi visar hur du gör
Vad är lymfsystemet och varför ska man jobba med det? Och kan yoga öka lymfflödet? Svaret är ja. Yogapanelens Ellen Engvall förklarar och visar hur.
Tack för bra och relevanta frågor kring ett av kroppens viktiga system som det tidigare inte pratades mycket om men som idag får allt större plats inom bland annat yogan.
Lymfsystemet är kroppens sopstation
Lymfsystemet är precis som blodomloppet ett kärlsystem som går parallellt med venerna i kroppen. Det är en viktig del av cirkulationen och vätskebalansen. Systemet är intimt förknippat med kroppens immunförsvar, fettomsättning och fungerar som avlopps- och reningsverk. Man kan säga att lymfsystemet är kroppens sopstation, där kroppen gör sig av med olika slaggprodukter, toxiner.
Musklerna driver lymfcirkulationen.
Förutom lymfkärlen har vi också lymfnoder på många ställen i kroppen. Dessa sitter där många lymfkärl går ihop, framför allt längs med sidan av halsen, i armhålorna, i ljumskarna och i knävecken. Lymfnoderna filtrerar lymfan och bryter ner och oskadliggör mikroorganismer och främmande ämnen så att de inte förs vidare ut i blodbanan.
Vi har också lymfatiska organ, tonsillerna, brässen och mjälten. Alla dessa deltar på olika sätt i immunförsvaret.
Lymfcirkulationen drivs av våra muskler när vi rör på oss. Detta innebär att om du sitter stilla mycket så får du automatiskt dålig fart på lymfcirkulationen. Andra anledningar till att det kan blir problem med lymfan är hormonella svängningar, blodsockersvängningar på grund av dålig kosthållning, stress och oro, skador på kroppen, för hård träning, kläder som sitter för hårt.
Huvudvärk ett symtom på lymfa som cirkulerar dåligt.
Hur kan man veta att det är just lymfan som cirkulerar dåligt och skapar problem? Vanliga symtom är vätskeansamlingar och svullnad i kroppen eller kroppsdelar, frekventa förkylningar, återkommande urinvägsinfektioner, hormonella svängningar, huvudvärk och svårt att gå ner i vikt.
Här några mjuka rörelser med artikelförfattaren Ellen Engvall.
Att röra på sig är det viktigaste
Det enklaste och enskilt viktigaste är att röra på kroppen. Stå upp ofta när du jobbar och gå runt, promenera, träna och använd alltid kroppen, välj trappan, inte hissen.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 39 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
När vi tränar för att få fart på lymfcirkulation och avgiftning är det mjuka, flödande rörelser som är bäst. Vi flexar, vrider och böjer på ryggraden. Axlarna rullar och öppnas mjukt, vadmusklerna och fötterna får jobba på olika sätt och ibland håller vi benen upp och ner för att öka lymfcirkulationen i benen där det lättast samlas vätska. Undvik ytterlägen eller extrema positioner där kroppen börjar spänna.
När vi tar ut en rörelse till maxläget börjar musklerna spjärna emot för att hålla och skydda kroppen mot skador och då släpper vi inte spänningar och öppnar inte för cirkulationen.
För hård träning kan ge motsatt effekt
Det finns stor risk att flödet minskar i stället och vi kan till och med få problem med sämre lymfcirkulation. En tumregel med all typ av träning är att vi inte ska svullna efteråt, då har vi belastat kroppen för hårt och lymfsystemet hinner inte med.
Vid nyckelbensgropen på vänster sida tömmer sig lymfan ut i blodbanan för att sen kunna utsöndras ur kroppen. När vi rullar på axlarna öppnar vi detta område så att lymfcirkulationen fungerar och vi kan göra oss av med gifter och restprodukter från kroppen.
Om du vill göra något riktigt härlig kan du gå på lymfmassage. En mjuk och skön massage som sätter fart på flödet och du får samtidigt massor med må-bra-hormoner. Du kan också göra daglig lymfmassage efter duschen med en grov handduk eller göra en skön egenvårdsmassage för lymfan som på sikt kommer ge dig både bättre hälsa och en lättare kropp.
Här visar jag en kort sekvens som passar bra som morgonrutin för att få fart på. Sekvensen tar bara två minuter!
Ställ din fråga till våra yogaexperter!
Här skriver du din fråga – skrolla ned på sidan så hittar du formuläret.
Artikeln publicerades första gången 2021s.