Yoga bra för det växande barnets hjärna
Den som upplevt stark press under barndomen kan kompensera detta genom att ta hand om sig själv och yoga.
Bengt Ljungquist, nyligen tillträdd som Research Assistant Professor vid George Mason University i Fairfax, Virginia i USA, tycker inte att det är någon överraskning att yoga är bra för barn med tanke på hur hjärnan fungerar.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
– Den växande hjärnan blir påverkad av sin omgivning. Utsätts den kontinuerligt för stress får det konsekvensen att man mår sämre även senare i livet. Till exempel utvecklas man inte kognitivt till fullo, kroppens hormonreglering påverkas och de intellektuella prestationerna kan också bli sämre, säger han.
Det kan låta hopplöst för den som upplevt stark press under barndomen?
– Tyvärr är det så. Men det går ändå att kompensera genom just yoga och att ta hand om sig själv så gott som man kan genom motion, bra kost och att inte utsätta sig för till exempel droger.
Det skulle vara en stor samhällsvinst om barn utövade yoga i syfte att förebygga och även bearbeta stress.
Bengt Ljungquist menar att vetenskapen kan göra barnen en tjänst genom att påpeka just de fysiologiska effekterna yoga har på barns hjärnor.
– Ja, det skulle vara en stor samhällsvinst om barn utövade yoga i syfte att förebygga och även bearbeta stress. Om man tänker mer samhällsekonomiskt kan barn som får yoga bli mer produktiva och må bättre genom livet.
Förbättrad emotionell balans med yoga
Han hänvisar till flera vetenskapliga studier som slår fast yogans positiva påverkan på den växande hjärnan. En tysk studie från 2005 visade på en generellt förbättrad emotionell balans hos barn som utövade yoga.
Bland annat minskade barnens känsla av aggressivitet, oro och hjälplöshet i skolan, samtidigt som impulskontroll, blygsel och förmåga att klara stress ökade.
I ett diagram hade yogagruppen övervägande ”positiva” staplar där kontrollgruppen hade motsvarande negativa.
En amerikansk studie, gjord bland 17-åriga high school-studenter, kom fram till liknande resultat. Där blev skillnaden mellan gruppen som fått utöva yoga och kontrollgruppen rejält tydlig.
I ett diagram hade yogagruppen övervägande ”positiva” staplar där kontrollgruppen hade motsvarande negativa, gällande bland annat upplevd oro, ångest, depression, trötthet och affekt.
Studien lyfte även frågan om yogans långtidseffekt: ”Dessutom finns det en förväntan att detta kommer att bidra till att förbättra mental hälsa på lång sikt, om dessa praktiker fortsätter”.
Yoga för barn en ren samhällsvinst
Att barn- och skolyoga skulle vara ett sätt att ge barn och ungdomar ett verktyg som ger en vinst både för individen och samhället, är en självklarhet menar Bengt Ljungquist.
– Ibland tycker jag att man slår in öppna dörrar med en del vetenskapliga studier. Att yoga fungerar är ingen överraskning. Vi behöver kanske inte primärt göra fler nya studier för att se att yoga sänker blodtrycket, för vi vet att det händer.
– Däremot skulle det vara intressant att veta vad som händer just på längre sikt för att se hur yoga fungerar i terapeutiskt syfte, samt att studera mekanismerna bakom. Till exempel de mer djupgående fysiologiska förändringarna i hjärnan, där studier visat att den förändras strukturellt av både yoga och meditation.
Rörelse och stillhet kompletterar varandra
De senaste åren har just hjärnan varit mycket i fokus inom hälsorörelsen. På topplistan bland mest sålda böcker i svenska nätbutiker återfinns både böcker om hur bra rörelse och god kondition är för hjärnan och vårt mående, samt böcker om hur tarmfloran påverkar vår psykiska hälsa och hur vi själva kan påverka hur vi mår genom att äta rätt i form av så kallad psykobiotika.
Bengt Ljungquist säger att det är svårt att värdera vad som kan vara viktigast för hjärnan – att röra sig eller att hitta stillhet – utan att båda sakerna snarare är bra komplement till varandra.
– I vissa fall kan dock yoga vara att föredra jämfört med vanlig fysisk träning, till exempel för att hantera humörstörningar och ångest.
Meditation förebygger stress
Själv vill Bengt Ljungquist, som även disputerat i biomedicin med neurovetenskaplig inriktning vid Lunds universitet och grundat yogastudion Raja Yoga Lund, gärna slå ett slag för meditation som ett medel att förebygga framtida stress och ohälsa.
– På ett personligt plan tror jag att meditation hjälper oss att förebygga mental stress genom att vi kan fungera mer rationellt i tillvaron och göra val som är mer klarsynta, vilket också understöds i forskningen.
Referenser:
M. Stueck and N. Gloeckner. ”Yoga for children in the mirror of the science: Working spectrum and practice fields of the training of relaxation with elements of yoga for children.” Early child development and care 175.4 (2005): 371-377
Noggle, Jessica J, et al. ”Benefits of yoga for psychosocial well-being in a US high school curriculum: a preliminary randomized controlled trial.” Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics 33.3 (2012): 193-201.