Vår i luften – här är andningsövningarna som ger dig ro när livet börjar på nytt
Vår serie om andning och yogans andningstekniker – pranayamas fortsätter. Denna gång talar Wivi-Anne Nyberg om utmaningar när vinter övergår till vår.
Plus: Två nya instruktionsfilmer för andning och meditation.
Vata i balans behåller lugn och harmoni. Här får du tips om hur du lyckas med det trots att vindarna fortfarande viner en hel del på sina håll.
Våren är den tid då naturen kommer till liv och en ny utvecklingscykel för allt levande i naturen börjar. Detta är tiden för snösmältning, fåglarnas ankomst och de första blommornas återfödelse.
Våren är också tiden att tina vår frusna själ efter vintern där kylan har hållit ett fast grepp om oss under flera månader.
I vissa delar av vårt avlånga land ligger fortfarande snön kvar, i andra viner vindarna hårt.
På flera håll syns dock att våren är på väg så smått.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 39 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Viktigaste tiden att vara i balans
Enligt den uråldriga naturliga läkekonsten ayurveda är skiftet mellan våra årstider den viktigaste tiden att vara i balans för att bibehålla och upprätthålla en god hälsa.
Inom ayurvedan anser vi att det är mer av luftens element i atmosfären under den kalla årstiden, vilket är vatadoshan. Bor du dessutom i den del av landet eller världen där det är mycket blåst, ökar vatadoshan än mer.
Vinter, kyla och blåst innebär större risk för överskott av vata, med andra ord obalans i vata.
Frusenhet och torr hud
En obalanserad vata kan innebära frusenhet, torr hud och hår, naglar och nagelband, alltför många och röriga tankar, rastlöshet, många bollar i luften, stress och ängslan, alltför få toalettbesök och en orolig sömn – framför allt mellan klockan två och sex på morgonen.
För att få vatadoshan i balans behöver du tillföra motsatta egenskaper.
Rutiner för mat och sömn
Att sätta bra rutiner och skapa regelbundenhet i dina vanor, såsom att äta och sova på samma tid varje dag är den bästa förutsättningen för att balansera en obalanserad vata.
Varm mat och varm dryck gör att du tillför mer värme som balanserar vatadoshan och kan få kroppstemperaturen att höjas.
Regelbunden oljemassage, helst med sesamolja, smörjer utsidan och värmer insidan.
Prova gärna yinyoga
För att få struktur på tankar och göranden, gör prioriteringar som skapar fokus och klarsynthet.
Att utöva yoga som har grundande och lugnande verkan är ett bra sätt att minska stress, ängslan och rastlöshet. Prova till exempel yinyoga eller restorativeyoga som avrundning på kvällen, innan du ska sova.
Andningsövningar för att balansera
Ett annat effektfullt sätt att balansera en dosha, är andningsövningar – pranayamas – med motsatta egenskaper än vad den obalanserade doshan har.
När vatadoshan är i obalans är det bra att välja en andningsövning som kopplar på ditt parasympatiska nervsystem vilket skapar lugn och aktiverar din återhämtningsrespons.
Två andningsövningar för balans, frid och återhämtning
Vår ayurveda-expert Wivi-Anne råder till att utföra lugnande andningsövningar och meditation regelbundet så att du har möjlighet till lugn, frid och återhämtning i vardagen.
De två andningsövningar Wivi-Anne väljer för att balansera vata doshan är växelandning – Nadi Shodana – och Paradirsasana som med fördel även kan användas som meditation.
Nadi Shodana – växelvis andning
Denna andningsövning har som huvudsyfte att stilla sinnet eftersom den sägs skapa balans mellan de båda hjärnhalvorna.
Växelvis andning verkar även lugna nervsystemet och är därför väldigt positiv att använda vid stresspåslag eller före sömn.
Paradirsasana
Denna andningsövning är skön och enkel i sitt utförande. Den används ofta som meditationsteknik, där du omfamnar och ”håller” dig själv vilket skapar trygghet och lugn.
Paradirsasana sägs balansera kropp och sinne, aktiviteten mellan höger och vänster hjärnhalva samt sympatiska (gasen) och parasympatiska (bromsen) nervsystemet. Detta gör den så effektfull vid en obalans i vatadoshan.
Liten ordlista:
Pada – pelare.
Dirsa – fast, stark, något att luta sig mot.
Asana – position.
Alltså positionen där du lär dig luta dig mot dig själv och din trygga famn.
Denna artikel publicerades första gången 18 april 2022.