Ulrica Norberg: ”Meditation får mig att fatta klokare beslut”

Den dagliga meditationsstunden är hennes kompass och pennvässare. Ulrica Norberg värnar om sin vardagliga rutin och menar att det inte finns några genvägar om man vill ha ökad skärpa och mental kraft i livet.
– Du måste göra jobbet även de dagar då det känns tungt, säger författaren och yoga- och meditationsläraren Ulrica Norberg, som började meditera redan som 19-åring. Idag använder hon sig främst av tekniker hämtade ur zenbuddhismen och ishtayogan.
Läs även: Lär dig meditera – steg för steg
De perioder när hon slarvat eller varit utan meditationsrutinen har hon märkt en tydlig skillnad i hur hon mår.
– Längsta tiden jag varit utan meditation är tre månader. Anledningen till det var att jag hamnade i en utmattningsdepression och en livskris där jag var tvungen att omvärdera mycket i mitt liv. Även min relation till min praktik. Allt. Frånvaron talade sitt tydliga språk, jag behövde sortera mer inuti och utanför mig själv. Jag blev tvungen att hitta min egen anknytning och känna efter vad syftet var med min praktik. Få perspektiv och skapa utrymme för att titta på mina beteendemönster. Även mina yoga- och meditationsmönster.
När hon sedan återvände till sin dagliga praktik gjorde hon det med en mer inlyssnande approach än något hon bara checkade av.
– Det var då min praktik hjälpte mig att ta stora kliv framåt i min personliga utveckling. Framgången till att komma någon vart är kontinuitet, men även att då och då stanna upp och titta på sin relation till det man praktiserar, säger Ulrica.
Precis som de övriga musklerna i kroppen måste även hjärnan tränas och byggas upp.
”Fråga dig själv om du kan investera den tiden till att leva resten av ditt liv i skärpa och i kontakt med din potential istället för att släcka bränder.”
– Har man ambitionen att genomföra ett meditationspass så skulle jag rekommendera att inte öka takten och belastningen så snabbt. Börja med två minuter den första veckan och öka sedan successivt. Det är precis som styrketräning, man börjar ju inte med 180 kilo i bänkpress.
Hon råder de som vill börja meditera att bygga en daglig rutin kring den stund man sitter och andas och reflekterar. Och helst vid samma tidpunkt. På morgonen är att föredra innan allt sätter igång.
– Så fort man börjar köpslå med tiden, eller inte är seriös med sin satsning, misslyckas man. Man måste göra det varje dag. Jag behövde skriva ett kontrakt med mig själv för att ta det på allvar. Vi lever i en brusig värld där mycket tävlar om vår uppmärksamhet. Det är lätt att tappa skärpa, fokus och integritet. Takten gör att vi blir beroende av att bli underhållna hela tiden, att få svar på alla frågor direkt; så kallad ”instant gratification”. Sedan hinner livet i fatt emellanåt och då känner många sig tomma, orkeslösa och ensamma. Då kanske många tar till en två minuters meditation via en app och börjar meditera. Det är en bra inkörsport, men hjälper inte för att få bukt med grundproblemen; just förmågan att tömma sinnet på brus, hitta mental avkoppling och minska stressen.
När saker väller upp inombords är meditationsteknikerna viktiga för att kunna sortera och tömma hårddisken, komma in i rådata och kunna fatta bättre beslut.
– Många jag träffar är rädda för att meditera, för de vet inte om de klarar att möta det som finns där inne. Jag brukar svara att det är där teknikerna hjälper en som mest. Att hitta distans till det som kommer upp. Att lära sig att se att man inte alltid är sina tankar. Och att tankar inte alltid behöver utveckla sig till känslor, säger Ulrica.
Meditation hjälper till att få in utrymme mellan tankarna, mellan andetagen och att få en distans till det som uppträder på den mentala scenen. Att se tankarna på avstånd gör att man inte alltid behöver identifiera sig med dem.
– När vi blir våra tankar ökar pulsen, stresshormoner utsöndras i större takt och vi tappar perspektiven då vi överlämnar vår autopilot till reaktioner.
Enligt Ulrica kännetecknas en person som mediterar av större mental vingbredd, bättre koncentrationsförmåga och en mer självreflekterande karaktär. Men det är inte något som kommer i en handvändning.
– Det ligger åratal av träning bakom, ofta måste man meditera minst två-tre år innan de här sakerna kan vara ett faktum, det är en långsam process från början men har man kommit över tröskeln är den väl förankrad. Fråga dig själv om du kan investera den tiden till att leva resten av ditt liv i skärpa och i kontakt med din potential istället för att släcka bränder. För mig var det en ”no brainer”. Träning är svårt – det är ju motstånd som stärker oss.
En gedigen meditation gör man 20 minuter per dag för att det ska hända något. Ulricas dagliga praktik är 35-45 minuter lång med cirka 20 minuter asana och pranayama, 18 minuter meditation, återgrundande övningar och avslutande avslappning.
”När man tränar dagligen på att gå in i sina inre rum blir en människa mer fyllig, och ens manér styr inte lika mycket.”
– När man tränar dagligen på att gå in i sina inre rum blir en människa mer fyllig, och ens manér styr inte lika mycket. Meditation gör att jag får tag i min inre visdom och modet att faktiskt vara jag och att stå i mina egna skor. När jag känner den förankringen kan jag obundet tillåta andra att vara där de är i större utsträckning. Den gör mig lyhörd, gör att jag tar klokare beslut, sätter tydligare gränser och meditation hjälper mig att ha ett mer laddat batteri när jag kliver in i min vardag. Jag känner mig mer närvarande, och lyssnar in vad andra säger.
Huruvida meditation är ett kapitalistiskt västerländskt verktyg eller en väg till upplysning enligt österländsk filosofi, vill Ulrica låta vara osagt.
– För mig är det rätt ointressant att diskutera det på det sättet. Om det är rätt eller fel, sann eller falsk meditation. Behov uppstår av olika anledningar, om någon finner porten in till personlig utveckling genom en app, so what? Allt en individ gör med ett genuint intresse för att må bättre är ju en vinst för allt och alla.
Ulrica menar att meditation övar upp våra andliga och själsliga muskler till att orka klättra till vad hon kallar var och ens transparens. Meditation är som en rytm, säger hon, en puls som håller en på vägen mot insikt, kraft och klarhet.
– Människor har vansinnigt stort behov av det här idag och det är klart att folk ser ekonomiska möjligheter i det. Exempelvis kan man numera lära sig att meditera via nätet och sådant tycker jag är bra. Men om man ska få stora vinster måste meditationen tas in på större allvar i ens liv och vardag. Man blir ingen annan människa. Man växer mer och mer in i den kostym som en gång var designad för var och en. En mer stabil, mogen, modig och skärpt individ.
Hur kan man öka möjligheterna för processen?
– Jag skulle säga att sätta sig ner och titta på när man kan få in 30 minuter varje dag. Och vad som kanske kan tas bort en tid, tills rutinen sitter. Prata med familjen om att man vill börja meditera och att man behöver pepp och stöd i att komma upp på morgonen och göra det. Ytterligare saker man kan göra är att applådera sig själv för varje gång man gör det. Vissa dagar är oerhört motiga. Man känner motstånd i varje cell i kroppen. Då kan man bara ligga på mattan och andas i tio minuter. Och då är det ok. Gällande kost kan man se över hur man äter. Och minska på kaffekonsumtionen. Ta kaffet efteråt. Och kanske byta ut morgonmuggen till te om möjligt.