Ulf Wallgren vill förmedla glädje och närvaro
Han andas in genom vänster näsborre och ut genom den högra. När Ulf Wallgren står på yogamattan släpper all stress och oro. Här berättar han om sin inre resa – från militärisk disciplin till att inte längre skämmas för sig själv.
Jag längtar alltid till nästa yogaklass! utbrister före detta nyhetsankaret Ulf Wallgren. Från att ha rapporterat om nyheter inför miljonpublik på SVT leder han sedan årsskiftet yogaklasser med som mest 35 personer.
Här kan du se litet intro med Ulf Wallgren!
– Jag känner en enorm lycka när jag undervisar. Det är inte jag som står i centrum, men jag upplever att många mår bra av mina klasser, det är en ynnest att få vara med i det sammanhanget, säger han.
Med hjälp av yogan har han inte bara blivit mjukare i kroppen och lugnare i sinnet. När stressen släpper så uppstår dessutom en större öppenhet inför att möta nya människor och nya utmaningar, menar han.
– Man kommer mer i balans med sig själv. Jag blir tydligare i de frågor jag står för och känner mig glädjefylld och mer närvarande efter en yogalektion.
Han talar om en oändlig kraft i yogan, en kraft som är jämförbar med den hänförelse man ibland kan uppleva ute i naturen.
– Ofta kommer det en stark känsla av samhörighet, en vördnad inför att vi lever. Att vi lever ett underbart liv.
Han beskriver sig själv som tillbakadragen, men har tyckt om den centrala rollen som nyhetsförmedlare och programledare.
– Jag vill inte stå på barrikaderna, men gillar att sprida sådant som kommer andra till gagn. Det kan handla om att berätta vad som händer i samhället, eller som nu, undervisa i yoga.
Han förtydligar att han inte är någon mingelpersonlighet, men att yogan har hjälpt honom även här.
”Jag kände att jag med hjälp av yoga kunde ta kommando över min kropp.”
– Jag är bäst på tumanhand, men nyligen hade jag en föreläsning som gick jättebra. Plötsligt stod jag och pratade med än den ena, än den andra. Det är något som har landat inombords, jag behöver inte skämmas för mig själv. Yogan har en stor del där. Om fler människor vågar vara som de är och öppnar upp, tror jag vi blir vänligare mot varandra.
Intresset för kroppen uppstod i början av 2000-talet då Ulf jobbade på SVT24, som precis hade lanserat ”dygnet runt-tv”, och körde på extra hårt under en period. Så hårt att han fick utbrändhetssymptom. Efter två månaders sjukskrivning och dagliga avslappningsövningar kände han sig återställd och kunde återgå till arbetet.
– När jag väl hade identifierat vad stress var och insett att det går att påverka blev jag ju klokare, och fick en bättre balans i livet. Där dök det upp en öppenhet för att prata om de här frågorna med andra.
Men även de sista åren på SVT var extra stressiga med ett tajtare arbetsschema. Det kunde förekomma morgonpass där programledarna gick upp mitt i natten två nätter på raken. När sedan företaget ville att morgonprogramledarna också skulle jobba natt fick Ulf nog.
– Du måste ha nära nog en militärisk disciplin och förbereda dig mentalt inför varje sändning. Jag tog inte emot samtal efter klockan 20.00, det var absolut nödvändigt att lägga sig i tid och sköta om sig till punkt och pricka för att orka med.
– Jag har trots detta oftast varit på bra humör och full av energi på jobbet, men till slut tog det alltför mycket av min privata tid före och efter varje arbetspass, möjligheterna till ett normalt socialt liv påverkades och arbetet slet på kroppen.
Han beslutade sig för att lämna jobbet som nyhetsankare och satsa på att bli yogalärare istället.
– Jag kände att jag med hjälp av yoga kunde ta kommando över min kropp. Under ytan var det en väldig snurr, som en centrifug, en kraft som bara fortsätter att spinna på utan kontroll. Efter en tid på yogamattan kunde jag komma tillbaka till den person jag är i avslappnat tillstånd. Det var faktiskt magiskt.
4 frågor till Ulf Wallgren
1. Vilka krav och förväntningar har du i jobbet?
– Det jag möter hos eleverna är önskemål om att hitta livsglädje, balans och ett mer harmoniskt liv. En del som kommer har mycket värk och smärta i kroppen och har sökt läkarvård men inte fått hjälp. Det jag kan hjälpa dem med är att gå ner i varv och få en lugn stund med sig själva. Får vi bort stressen har vi kommit långt, en stor del av våra sjukdomar kommer därifrån. Den biten kan jag bidra med. Jag vill att yogan ska vara kul och glädjefylld, att man har lite humor med i undervisningen.
– Ett annat ledord är att jag försöker vara så tydlig som möjligt så att eleverna kan ha ögonen slutna, man ska göra det mjukt och inkännande. Jag är noga med att hela tiden tala om för eleverna att här finns inga prestationer eller krav, att de inte behöver prestera inför sig själva eller andra, utan bara följa sin egen kropp. Storheten med mediyoga är de enkla övningarna som lika gärna kan utföras sittande på en stol. För att lyckas förmedla glädjen och de teoretiska delarna krävs det att man som lärare är inkännande och inlyssnande.
– Min yoga är en väldigt mjuk form av mediyoga, jag har landat i andningen, de mjuka rörelserna och vilan. En elev sa att hon tycker att min yoga är enkel men att den gör så gott. Det kom från hjärtat på henne. Det är det som är häftigt, det är inte bara eleverna som får något från mig utan jag får något från dem också, kraften och värmen. Har jag haft en stressig dag så är jag lugn som en filbunke efteråt. Bara att vara i det sammanhanget, det är en ynnest. Jag känner en stor kärlek till mina elever, för de har kommit till ett stadium i sitt liv där de vill göra en förändring. Det är starkt och fint.
2. Vad tänker du om dina möjligheter att förvalta din egen tid?
– Livet som egenföretagare är inte helt lätt i början. Ibland jobbar jag ännu mer nu än tidigare. Att bygga upp något så att man har en trygg framtid går inte på en handvändning. Man får hålla i sig så att man inte blir utbränd på yogan också. Dels för att det är så roligt – men ett tag låg jag även och grubblade på intervjuer jag skulle göra. Jag har varit tvungen att återföra mig själv och tänka ”nu släpper du det här och tänker på något annat”.
– Det är lätt att boka in för mycket, man måste ha en balans. Jag vill hinna med mer av mitt privata liv, gå mer i naturen och umgås med min fru och barn och vårt barnbarn. De stunderna har varit lätträknade under våren. Målet med livsvändningen är att få mer tid till att bara vara.
– Den stora skillnaden från mitt förra jobb är närheten och den direkta responsen man får från de människor man möter. Många vill småprata efter yogaklassen och det gör jag gärna. Jag vill utveckla mig och lära mig av andra, jag känner mig vetgirig och nyfiken.
3. Vad står högst på önskelistan över din arbetssituation?
– Att få fart på verksamheten så att jag får en ekonomi som jag kan leva på. Hålla föreläsningar och yogaklasser. I nuläget har jag tre klasser på mediyogainstitutet och en klass på SVT. Jag vill också fortsätta utbilda mig. Kanske landar jag som terapeut så småningom.
4. Vilka viktiga utvecklingstrender ser du?
– Jag har kanske inte samma överblick som andra ännu, men jag tror att intresset för yoga kommer att växa kraftigt de närmaste åren, allt blir mer slimmat och allt fler drabbas av stress. Vi behöver stunder för oss själva för återhämtning och vila och kunskap om vilka vi är som människor. På yogamattan får man utvecklas till den man är.
– Allmänt sett ser jag inte något stopp, yoga är verkligen hett just nu. Det händer spännande saker. Man kan förundras över hur vi kan ha hamnat där vi har hamnat, att vi springer och stressar så. Man måste kunna prestera utan att känna sig stressad och där har yogan mycket att bjuda på.
– Jag tänker också att vi får se mer samarbete yogalärare emellan. Det finns massor av olika yogaformer och yogalärare med olika behov, men det är viktigt med samröre och samarbete och att man strävar mot samma mål. Om vi vill hjälpa till att förändra världen till det bättre, är det viktigt att vi hjälps åt. Ledordet för yoga borde vara samarbete, och att vi tänker tillsammans framåt.
Träffa Ulf Wallgren på Stockholm Yoga & Dance Festival 3-5 november
- Ulf Wallgren är en av många spännande instruktörer som kommer till Balettakademin den 3-5 november.
- Läs mer här!