Träning som blir av – psykologen Thomas Nilsson lär dig lura hjärnan
Är soffan mer lockande än löpturen eller yogapasset? Psykologen Thomas Nilsson visar hur du med några enkla knep kan upprätthålla din träningsrutin, det gäller bara att vara lite listig.
Piteåbaserade Thomas Nilsson arbetar som psykolog och mental tränare, bland annat för elitskidåkerskan Charlotte Kalla. Han har lång erfarenhet av att jobba med människors motivation och driv i livet, och menar att social gemenskap och samvaro är det som bäst kan hjälpa oss att ta klivet över tröskeln och upprätthålla en regelbunden träning.
– Det är paradoxalt, men vi har lätt att ligga kvar i soffan trots att vi vet vilka fördelar träningen för med sig, säger han.
Ta hjälp av andra
Vet du med dig att du har svårt för att ta dig iväg på träningen efter jobbet, menar Thomas att en träningsgrupp kan vara en hjälp.
– Lär känna de andra som är med. Pola ihop dig med någon och lova att komma på nästa träning, det ökar motivationen. Försök vara så glad och social som möjligt när du kommer till träningen, dels skapar du relationer och dels reagerar hjärnan på dina kroppssignaler.
Har du inget att le åt – gör det ändå, säger Thomas. När du aktiverar munnen, sträcker på ryggen och drar ner axlarna så går kroppen igång på signalerna. Sedan kommer dina kamrater att signalera samma sak tillbaka.
– De andra brottas ju med samma sak som du gör. Du kan ge dig på att halva gruppen också tycker att det är tufft.
Uppmuntra dig själv
Tänk inte heller så långt framåt, tänk istället ”nu ska jag iväg, det ska bli kul”.
– När du kommer hem, gå direkt till din garderob och packa din väska, problematisera inte, påminn dig om att det här är bra för dig. Har du väl tagit dig iväg så beröm och uppmuntra dig själv, hjärnan är ju skapt så att den lyssnar på den instruktion du ger den.
Sätt upp en post-it-lapp på dörren eller på badrumsspegeln och ge dig själv positiva budskap om det du gruvar dig för.
Om det trots detta känns motigt så brukar Thomas jobba med post-it-lappar.
– Sätt upp en post-it-lapp på dörren eller på badrumsspegeln och ge dig själv positiva budskap om det du gruvar dig för, till exempel ”yoga är roligt”, ”det är spännande” eller ”jag upptäcker nya muskler när jag yogar”.
När vi tycker att saker är besvärliga tenderar vi att glömma bort det som är positivt. Hjärnan är skapt för att se det som är farligt, för vår överlevnads skull.
– Vissa tänker att ”jag är lite för knubbig” eller ”jag är inte är gjord för det här”, men tänk att du duger som du är – skriv upp det på en post-it-lapp eller som en påminnelse i mobilen. ”Jag duger som jag är”.
Ett slags självrespekt
Det är budskap som kan verka fåniga, men de är ack så viktiga.
– Det är ingen som kommer att tacka dig för att du tar hand om dig själv. Det är ett slags självrespekt i det att man försöker göra så gott man kan. Att ta sig till träningen kan vara det som avgör hur man mår dagen efter.
Lika mycket som du tänker besvärliga tankar, lika mycket måste du tänka positiva tankar.
– Nikes slogan, Just do it, är fenomenal. Känsla – tanke – beteende; det är psykologins triangel och varje del påverkar den andra i alla riktningar, säger Thomas.
Han menar att genvägen till förändring nästan alltid går via beteende.
– Vill jag förändra något är det bra att dagdrömma och uppamma positiva känslor, om jag inte gör det är det svårt att komma in i rutiner. Går du emot dina negativa tankar händer det något och det är helt andra processer och hormonsystem i kroppen som drar igång. En spark i ändan och inspiration från andra är vad som behövs.
Behövs inspiration
Vissa dagar är det tråkigt att träna och då behöver vi inspiration för att komma igång och hålla fast vid rutinen. Thomas menar att det är likadant med vad vi äter.
– Vi behöver mindre protein än vad vi tror, och de flesta av oss äter för mycket kolhydrater och för lite frukt, nötter och grönsaker.
– Projektet som SOK har startat med vegetariska måltider två dagar i veckan går helt i linje med den forskningen. Kunskap leder till förändring.