Styrka, kondition och balans – explosiv träning med somamove
Med rörelser som kombinerar styrka, kondition och balans har somamove tagit plats på gymmen. Här berättar Sofia Landin Strömbo mer om träningsformen.
En av de senaste träningsformerna som landat inom gymvärlden heter somamove – eller actionyoga som vissa säger – och är ett pass för den som vill ha en mjuk men atletisk träning. På Umeå sport och motion håller gruppträningskoordinatorn och instruktören Sofia Landin Strömbo, tillsammans med tre kollegor, flera pass per vecka.
– Somamove växer i popularitet, det är jättehäftigt, berättar hon.
Fokus ligger på att arbeta med kroppen som en helhet och i harmoni med andningen.
– Den är däremot inte så meditativ som traditionell yoga kan vara, i somamove är det istället ett oavbrutet flöde av olika rörelsemönster.
Yogan kom till Umeå sport och motion redan 1998, i och med konceptet yogafit. Därefter gjorde poweryogan sitt inträde och nu är det alltså somamove som lockar deltagare.
– Vanliga yogaklasser är populärare än någonsin just nu. Vi har alltid varit våra egna och försökt känna av intresset från våra medlemmar för att anpassa utbudet av träningspass.
De som skapat programmen för somamove är sjukgymnasten Linus Johansson och gruppträningsinstruktören Cecilia Gustafsson, från Uppsala respektive Järvsö.
Om man tycker att vanlig yoga är lite för långsam men gillar rörelseträning, då är somamove ett bra alternativ.
Rörelsesekvenserna har vuxit fram utifrån ett intresse att förstå den funktionella kroppkonstruktionen. Passen innehåller rörelser för att bygga balans, stabilitet, rörlighet, koordination och styrka. Varje år produceras tre fyra förkoreograferade program.
– Om man tycker att vanlig yoga är lite för långsam men gillar rörelseträning, då är somamove ett bra alternativ. Du får upp pulsen, men på ett varsamt sätt, säger Sofia.
– Det måste inte bli jätteintensivt, utifrån dagsformen väljer man om man hellre vill göra långsammare rörelser. Men vill man ha högintensiv träning går det med. Det är ett program att växa i och de allra flesta skulle våga prova på det.
Ett pass är 45 minuter långt och börjar med en uppvärmningsdel med tolv olika rörelser som upprepas två eller tre varv.
Första varvet leds av instruktören och därefter får var och en röra sig i sin egen takt. Typiska somamoverörelser är lions pose, skorpionen, svärdet och spider step. I slutet körs en kort nedvarvning för att lugna pulsen och andningen.
– Den suggestiva musiken i bakgrunden hjälper till att förstärka känslan. Det gör att det öppnas möjligheter för alla människor att göra sin egen grej.
I en somamoveklass finns det alltid möjlighet att välja tempo och intensitet i rörelsen.
– Man kan korta ner rörelsebanorna eller stå på knä istället för på tå. Har man mycket knäproblem eller är superstel kan vissa positioner kännas lite utmanande.
Likadant är det med handleder och axlar där det blir mycket belastning, men Sofia poängterar att man alltid kan prova och att instruktören gärna hjälper till med modifikationer. Ett pass i veckan kan ge märkbara resultat, men de påverkas såklart även av vad man tränar i övrigt.
– Vissa går tre gånger i veckan och kombinerar somamove med vanlig yoga också.
Mer om somamove
- Utmanar ditt invanda rörelsemönster och lär din kropp att röra sig friare.
- Har vuxit fram genom en strävan mot att förstå kroppens funktionella konstruktion och hur den konstruktionen ska användas i rörelse. Grundarna har experimenterat med sina egna och andras kroppar för att undersöka hur teorin tar form i praktiken.
- Medel till högintensiv träning.
- Passar många, men vissa rörelser är lite trixiga och rätt utmanande.
- Inga tillbehör behövs (förutom en yogamatta).