Läkarens tips: Spring för hjärnans skull
Konditionsträning har bättre effekt på hjärnan än lyckopiller. Här berättar överläkaren Anders Hansen om den senaste forskningen och hur vi med hjälp av evolutionslära kan motivera oss att lämna tevesoffan.
Anders Hansen, överläkare i psykiatri, har undersökt hur och varför fysisk aktivitet påverkar hjärnan.
– Modern hjärnforskning visar att fysisk aktivitet har närmast ofattbara effekter på hjärnan och dess tankemässiga funktioner. Effekter som forskare börjat förstå i detalj först under de senaste åren och som vida överstiger alla tänkbara kosttillskott och mentala träningsmetoder tillsammans.
Att motionera är en stress i sig för kroppen, men stresshormonet kortisol sjunker efter att man har tränat klart.
Fysisk aktivitet har visat sig sänka stressnivåerna i kroppen – man tål stress bättre om man är fysiskt aktiv.
– Att motionera är en stress i sig för kroppen, men stresshormonet kortisol sjunker efter att man har tränat klart. Ju mer man håller på med samma träning desto lägre kortisolnivåer får man, man kan lära kroppen att sluta reagera på stress.
Vad beror det på?
– Man vet att det finns två områden i hjärnan som har en förmåga att dämpa stressnivåerna. Båda dessa, hippocampus och frontalloben, stärks av fysisk träning, det bildas nya blodkärl i frontalloben och nya celler i hippocampus. Den som har problem med stress har mycket att vinna på att röra sig. Det kan dock vara hårt att lasta på en redan stressad människa att ta sig tid till att träna. Men den som gör det har mycket tillbaka i form av välmående och ökad produktivitet.
– Fysisk aktivitet har en otrolig effekt på hjärnan. Men det är inte självklart att det skulle vara så. Vi behöver inte röra på oss så mycket idag för vår överlevnads skull, men tidigare var vi tvungna att vara fysiskt aktiva.
Utvecklingen från bondesamhälle till det moderna samhälle som omger oss idag medförde att det kravet försvann.
– Evolutionärt har vi människor inte förändrat oss, vi är lika som för 10 000 år sedan, men vår värld ser helt annorlunda ut.
I sitt jobb som psykiatriker har Anders Hansen börjat se förbättringsmönster hos sina patienter.
– När man träffar tusentals pateinter börjar man se mönster och ett jag såg var att de som är fysiskt aktiva återhämtade sig snabbare från depressioner. Jag följer medicinsk forskning på nära håll och där bagatelliserade man upptäckten, man sa: ”Det spelar väl ingen roll om man sticker ut och springer, vad har det med det här att göra?”.
Han rekommenderar alltid sina patienter att röra sig, och förklarar att det ligger forskning bakom som visar att fysisk aktivitet ger en antidepressiv effekt som inga mediciner kan ge.
– Det funkar för olika typer av depressioner, för dem som blir ångestfyllda och inte kan sitta stilla, och för dem som blir väldigt trötta, de kanske inte är ledsna men de har minnesproblem och de kan inte koncentrera sig och är så trötta att de inte kommer ur sängen. För dem är det oerhört viktigt med fysisk aktivitet, man får förklara att det är ren medicin att börja med att promenera runt kvarteret. Antidepressiva mediciner gör stor nytta, men en del människor vill, av olika anledningar, inte ta dessa – och då är det bra att veta att det finns ett alternativ.
Ur eget perspektiv fungerar Anders Hansen också själv mycket bättre tankemässigt efter att han har konditionstränat.
– Det har alltid varit så för mig. Personligen tror jag att denna kunskap kommer att bli allmän egendom om 10-20 år, och då tror jag att man kommer att motionera för att hålla hjärnan frisk, snarare än för att bli smalare.
Effekterna måste sjunka in i samhället och bli allmän egendom och sådant tar tid, det tog decennier innan farorna med rökning sjönk in hos allmänheten.
Han jämför med rökförbudet som kom flera decennier efter att den första rapporten hade publicerats om att rökning orsakar cancer.
– Effekterna måste sjunka in i samhället och bli allmän egendom och sådant tar tid, det tog decennier innan farorna med rökning sjönk in hos allmänheten.
– Det som är positivt är att många kliniker har börjat anamma fysisk aktivitet för patienter med depression och ångest, samt för psykospatienter. De psykotiska symptomen försvinner inte men minne och koncentration förstärks, säger Anders Hansen.
Hur upprätthåller man bra träningsrutiner?
– Jag tror på kunskap. Om man lär sig hur viktigt det är med motion tror jag det går av sig självt. Fysisk aktivitet för barn kanske skulle kunna vara att alltid gå till skolan istället för att skjutsas.
– Kanske kan de lämna in telefonen under rasten. För vuxna kanske det är att alltid gå i trappor och cykla till jobbet. Det man kan få in naturligt i vardagen. Det är inte bara det som sker ombytt på Friskis och svettis eller i gymnastiksalen som räknas.
Anders träningstips
- Vi är lata av naturen för att vi ska spara på energi, kaloririk mat har varit svårt att få tag på, när våra förfäder fick tag på det så skulle man äta upp det på en gång, därför har vi det suget efter kaloririk mat, vi tycker det smakar otroligt bra. Den mekanismen funkar bra när det är ont om kalorier, nu är ju kalorier gratis. Vi har driften att stanna i soffan för att inte bränna våra kalorier, och därför är vi i grunden lata. Latmasken i oss beror på det här. Men om man bara vet om den här mekanismen när man ligger och zappar runt på Netflix kanske man ändå kan ta sig ut…
- Glöm associationen till idrott! Det är mer grundläggande och basalt än så för oss. Eftersom vi inte har förändrats särskilt mycket evolutionärt förstår man varför vi mår så bra av att röra på oss.
- Lägg inte ribban så högt, man behöver inte utgå från att man ska göra så mycket. Hälsomässigt kommer man långt med en 30-minuterspromenad tre gånger i veckan, eller löpning 30 minuter tre gånger i veckan. Det är ingen koppling till sport och prestation, gör bara något enkelt, du har igen det…
- Gör det du gillar, det verkar inte vara något som är bättre än det andra. Styrketräning bör du dock komplettera med någon form av konditionsträning.
- Det är intensiteten och hur länge man motionerar som är avgörande, men gör det som är roligt, då blir det av.
https://www.yogafordig.nu/content/semester-spring-f%C3%B6r-hj%C3%A4rnans-skull