Nyfikenhet, faktakoll och integritet kan skydda dig från andliga auktoriteter

Var nyfiken, ta reda på fakta och rucka inte på din integritet. De råden ger Joel Kramer och Diane Alstad i sin bok The Guru Papers: Masks of Authoritarian Power.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Yoga för dig har i flera artiklar belyst den utsatthet som följer med dysfunktionella grupper och auktoritära ledare, och söker i boken The Guru Papers: Masks of Authoritarian Power, en replik till det inträffade.
Även om boken är utgiven så tidigt som 1993, är innehållet fortfarande aktuellt.
Sett i backspegeln har det historiskt sett alltid funnits auktoriteter som missbrukat sin ställning för egna syften och mål, inte minst inom den alternativa behandlingssfären, och skandalerna kring gurus och andliga ledare har avlöst varandra.
Tack vare författarna Joel Kramers och Diane Alstads gedigna yrkesbakgrund inom både filosofi, genusvetenskap och yoga, fortsätter deras idéer att engagera.
Andlig auktoritet
The Guru Papers, som är en del av en längre publikation kallad Control, har bland annat som syfte att ifrågasätta andlig auktoritet och de filosofier som ligger bakom dess användning och missbruk.
Kramer och Alstad menar att strävan efter att uppnå osjälviskhet och självuppoffring, får människor att tvivla på sig själva, och därför blir de lättare mottagliga för auktoritär manipulation.
Enligt Kramer och Alstad är det omöjligt att vara osjälvisk utan att samtidigt vara självcentrerad.
Istället för att avfärda självcentreringen som något negativt, menar författarna att det är av vikt att ta till vara på den genom kunskapsinhämtning och kritiskt tänkande.
I sektsammanhang handlar det mesta om självuppoffring och självutplåning, vilket skapar en inre konflikt hos individen i förhållande till egot, och det här är ett verktyg som den auktoritäre använder för att förvirra och härska.
Istället för att avfärda självcentreringen som något negativt, menar författarna att det är av vikt att ta till vara på den genom kunskapsinhämtning och kritiskt tänkande.
Individen i centrum
Begreppet självcentrering liknas i detta sammanhang vid positiva termer som kreativitet, nyfikenhet, personligt ansvar och integritet. Respekten för individen, framför gruppen, är också nödvändig för ett sunt klimat, menar författarna.
Boken innehåller vidare en utförlig diskussion om monism/panteism; en gudsuppfattning där hela naturen, världen eller universum är besjälat av ett andligt väsen, i vilket allting är ett.
Panteistiska tankegångar återfinns bland annat inom religioner som hinduism, buddhism, sufism, naturreligioner och shamanism.
Allt är inte ett
Författarna motsätter sig denna filosofi att ”allt är ett”, och menar att den är uppenbart auktoritär. De anser, mycket förenklat beskrivet, att eftersom vi alla möter döden ensamma och ingen annan kan känna vad du känner, finns ingen enhet.
De menar även att sekttendenser främst beror på strukturproblem, att försvarsmekanismer är värdefulla för att kunna sätta gränser, och att den villkorslösa kärleken inte existerar.
Fyra vanliga företeelser inom sekter:
- Gurus som hävdar allsmäktighet framstår som mer kraftfulla och trovärdiga än de som erkänner osäkerhet.
- Celibat får människor att överlämna sig till gurun och hierarkin, istället för till älskare.
- Den faktiska kontrollen styrs med hjälp av altruism: ”gör bara vad som är bäst för andra”.
- Eftersom det fundamentalistiska systemet i sig är det högsta värdet är det helt ok att bryta mot andra regler för att skydda systemet.