Skolyoga ger tryggare elever
Sedan Möllebackens förskola införde yoga på schemat har relationerna mellan barnen förbättrats. Många skolor och förskolor följer exemplet och från och med i höst kan yoga bli skolämne.
”Ong namo guru dev namo”. Musiken och mantrat som betyder ungefär ”jag öppnar mig för den oändliga visheten inom mig som ska leda mig till insikt” fyller lokalen där 15 förskolebarn i åldrarna fem till sex år sitter på sina mattor. Ett levande ljus är tänt trots att majsolen skiner in genom fönstren. Det är tisdag morgon och dags för yoga på Möllebackens förskola i Karlshamn.
– Sätt er i lotusställning eller skräddarställning så börjar vi med växelandning, säger förskolläraren Leona Fristedt och barnen följer instruktionerna – håller för ena näsborren, andas in, håller för andra näsborren och andas ut.
När det är extra stimmigt, som när det är dags för mellanmål, kan vi säga: ’ta ett djupt andetag’. Då svarar barnen: ’precis som i yogan’.
Sen följer kon och katten, kobran och en solhälsning. Det är i stort sett vanlig hathayoga med lekfulla inslag som uppskattas av barnen. Tvättmaskinen – en andningsövning från kundaliniyogan – får temperaturen att stiga, medan smörgåsen väcker kreativiteten när barnen själva får välja pålägg.
– Mmmm, Nutella, säger en flicka och viker sig dubbel på mattan.
Barnens flexibilitet i övningar som huvudstående och hjulet skulle göra de flesta vuxna gröna av avund. Barnen tycks även sakna den rädsla för att falla ur en pose som sitter i huvudet på många vuxna.
Under ledning av Leona och hennes kollega Lena Nilsson har barnen yogat en gång i veckan under nästan två års tid.
– Vi började med yoga när vi såg att barnen inte orkade med vanlig jympa. De var svaga i nacke och bål av allt sittande framför läsplattor och datorer, säger Leona.
När de introducerade yoga möttes de inledningsvis av motstånd från barnen som tyckte att yoga verkade trist. Men de höll ut, vilket de är glada för i dag.
– Föräldrar kommer och tackar och påpekar att det är en så harmonisk grupp, säger Leona.
Och för barnen har yogan kommit att bli veckans höjdpunkt. Ofta ser hon dem öva själva.
– Vi införlivar det i verksamheten. När det är extra stimmigt, som när det är dags för mellanmål, kan vi säga: ’ta ett djupt andetag’. Då svarar barnen: ’precis som i yogan’, berättar Leona.
Sedan förskolan började med yoga är det, enligt Leona och Lena, färre konflikter i gruppen.
– Det känns som de tar det med sig. Jag tycker att de är väldigt kärleksfulla mot varandra, säger Lena.
Yoga för dig har tidigare berättat om ett projekt i Alingsås där alla kommunala skolor införde yoga på skoltid under åtta veckors tid. Övningarna visade sig minska stressen hos eleverna avsevärt och en av skolorna hoppas införa yoga på schemat på sikt. I höst planerar Nya Tidens Montessoriskola i Täby norr om Stockholm att införa yoga på skolan.
– Utredningar visar att elever behöver röra på sig mer för att lära sig fokusera, säger Henrik Haglund, rektor på friskolan med 228 elever från förskoleklass till och med nian.
Förslaget att införa betyg från fjärde klass anser han är fel väg att gå för att höja kunskaperna. Till skillnad från skolor som redan anammat betyg från tidigare ålder arbetar Nya Tidens Montessoriskola för att öka självkänslan hos eleverna.
– Om eleverna är trygga kommer de att lära sig mer, säger han.
Och det är här yogan kommer in i bilden. Under våren har rektor och sju lärare utbildats i barn- och tonårsyoga enligt en amerikansk modell som kallas Karma Kids, en metod som introducerar yoga, gruppövningar och hjärngymnastik på ett lekfullt sätt.
– Jag tror att yogan kan ge eleverna mod och självkänsla. Att finna sig själva i gruppen och inse att var och en är viktig för helheten, säger Sibel Brooks, lärare i svenska och engelska som gått utbildningen.
Beslutet att införa yoga på schemat har väckt reaktioner hos vissa föräldrar som tror att det handlar om religion. 2012 ifrågasattes yogaundervisningen i en Stockholmsskola av samma skäl. Skolinspektionen fastslog dock att det inte handlade om religion och skolan fick fortsätta med yoga.