Ett skott i taget är världsmästaren Hanna Öbergs mantra

Ett år efter OS-guldet (och ett par månader före det VM-guld som hon tog igår). Vi träffar Hanna Öberg i ett samtal om uppladdning och urladdning, fokus och vila.
Luta dig tillbaka, häll upp en kopp te eller kaffe – och njut. Här väntar en längre text med inpirerande skidskytten Hanna Öberg, som igår blev världsmästare. Som vi brukar säga: God läsning är också yoga.
Genombrottet har kommit. Efter framgången i OS-debuten i Pyeongchang och tilldelningen av det prestigefulla priset Bragdguldet, vet nog de flesta vem skidskytten Hanna Öberg är. 23-åringen satsar fullt ut på sin idrottskarriär och bygger framgångsrikt upp sitt eget varumärke. För att kunna leva på sin idrott krävs det som bekant sponsorer, och sponsorerna i sin tur vill att hennes ansikte syns i olika reklamsammanhang. Hållbarhet, miljö, hälsa, kost och jämställdhet är ämnen som Hanna Öberg ska symbolisera – spelbolag är inte aktuellt. Hanna har alltid haft lätt för att uttrycka sin åsikt, kunna stå för den och på så vis ta plats. Den tydligheten går även igen i hennes mentala träning, där olika strategier för att hålla borta de negativa tankarna alltid är närvarande, dels i arbetet som skidskytt men också all övrig tid på dygnet.
– Jag kan inte påstå att jag håller på med renodlad yoga och meditation, men jag applicerar mindfulnessövningar på min träning. Det krävs en väldigt hög nivå av fokusering för att jag ska prestera som allra bäst, framförallt på skjutvallen, men till viss del i skidspåret också, säger Hanna Öberg, som är uppvuxen i Piteå men som nu bor i Östersund tillsammans med sin sambo, som också tävlar i skidskytte.
Redan som tvååring fick hon sitt första par längdskidor, och under hela sin uppväxt var hon aktiv inom fotboll, orientering, friidrott, längdskidåkning och skidskytte. Med attityden ”jag kan göra vad jag vill bara jag lägger ner tillräckligt mycket tid på det”, blev även skolarbetet något hon tyckte mycket om, och några gränser för att nå framgång på ett eller annat sätt fanns inte i hennes tankevärld. Att hon så småningom specialiserade sig på skidskytte berodde på hennes kärlek för omväxling.
I början är det som att allt bara hoppar och studsar och man känner av pulsen i hela kroppen, men det är något man kan vänja sig vid finns där.
– Jag har alltid tyckt att det har varit extra roligt med skidskytte om jag jämför, framförallt med längdskidåkningen. Det blir ett moment till. Det är inte bara att sticka ut och köra i spåret och rent fysiskt ta ut sig så mycket man kan, utan det är en kombination av det och att jag snabbt måste kunna ställa om till en utmaning som kräver väldigt hög precision och fokus. Det blir en extra nivå på det hela. Det har jag alltid gillat.
Hon beskriver orientering som en liknande form av idrott, men med löpning istället för skidor, och karta och kompass istället för gevär.
– Då måste jag ha huvudet med mig för att hitta rätt i skogen. Jag har alltid tyckt om sådana typer av idrotter, där man kombinerar olika moment. Just det här att man måste kunna hålla fokus och att det är koncentrationskrävande uppgifter, ger mig en rolig utmaning. Tillfredsställelsen som uppstår när man får till två delar, och inte bara en, är något alldeles extra.
Skidskytte är en vintersport som kombinerar längdskidåkning och gevärsskytte. Vid tävling vinner den tävlande som har den kortaste totala tiden. Beroende på om tävlingsrundorna resulterar i missade skott, läggs en extra distans eller tid till deltagarens totala resultat. Hanna Öberg debuterade i världscupen 2016 i Östersund och i mars 2017 utnämndes hon till ”Female Rookie of the Year” av Internationella skidskytteförbundet. Hon ingick därpå i det svenska lag som kom trea i stafett i världscuptävlingen den 13 januari 2018 i Ruhpolding i Tyskland. Vid Vinter-OS i Pyeongchang 2018 vann Hanna Öberg ett överraskande guld på den individuella distansen, efter fyra rena skottrundor. Några dagar senare såg hon till att Sverige slutade på andra plats i OS-stafetten efter en fantastisk sistasträcka. För detta tilldelades hon i december 2018 Bragdguldet, av Svenska Dagbladet.
Många menar att skidskytte är en av de svårare idrotterna som man kan hålla på med, tack vare kombinationen hög puls och precision.
– Men man åker ju inte allt man har fram till skjutvallen, samtidigt handlar det om att lära sig att skjuta med en hög puls i kroppen. I början är det som att allt bara hoppar och studsar och man känner av pulsen i hela kroppen, men det är något man kan vänja sig vid finns där.
Det hon måste jobba extra mycket med när hon ska skjuta är hennes tankar.
– Det är jättesvårt att koppla bort alla tankar, man kan inte bara tänka nu får jag inte tänka det här och det här, det funkar inte. Man får acceptera att vissa tankar finns. Står man och skjuter om ett OS-guld är det klart att det dyker upp både negativa och positiva tankar i huvudet, men det jag försöker göra är att använda ett mantra, jag tänker ”ett skott åt gången”, hela tiden bara ”ett skott till”. Jag ska göra ett skott så bra jag kan hela tiden. Därmed hjälper jag mig själv att fokusera på uppgiften.
– Jag kanske tänker något, men så påminner jag mig själv om att ”nu ska jag skjuta det här skottet”. Ett skott. Inte nästa skott. Jag försöker vara på plats här och nu i mitt medvetande och verkligen fokusera på det jag ska göra, så bra jag kan. Det är bara det jag kan påverka.
De dagar det känns trögt att träna måste Hanna Öberg ändå ta sig ut i skidspåret. Att ta sig över den tröskeln är särskilt svårt när det är regnigt, kallt och mörkt.
– Det kan kännas tungt, men det är i mitt fall ingen ursäkt för att inte sticka ut och träna. För mig är ju träningen ett jobb, det är vad jag gör, alla har ju bättre och sämre dagar på jobbet men man måste ändå gå dit. Jag vet också att för varje pass jag gör och för varje gång jag lyckas med något bättre än tidigare är det högre sannolikhet att det kommer att löna sig när jag ska ge mig ut i en riktig tävling. Det är något jag verkligen drivs av, och det jag utvecklas av, att hela tiden bli bättre på det jag gör. Bara det ger ganska mycket motivation för mig att göra jobbet. För mig är det en livsstil att vara idrottare eftersom jag inte pluggar eller jobbar vid sidan om. Det är det jag gör, jag är skidskytt.
Hur stor del av din träning är mental?
– Jag lägger inte så mycket tid på det separat, jag kan ibland lyssna på avslappningsövningar, men det är inte kontinuerligt utan i perioder när jag känner att jag behöver det och vill det. Däremot är mental träning kopplad till den dagliga fysiska träningen och skytteträningen. Så fort jag skjuter så jobbar jag med fokus och koncentration. Om jag lyckas vara här och nu i skyttet, är det den enskilt största faktorn till om jag träffar eller bommar. Det är något jag ständigt övar på, och då är det tillbaka till mantrat ”ett skott i taget”.
Även vi som idrottar och har höga krav på kosten kan gå mot en mer hållbar och vegetarisk kosthållning. Det är en myt att kött är det bästa.
Andra nycklar hon använder sig av är att ha ett högt tryck på avtryckaren innan skottet ska gå, och att fokusera på vad hon gör i stunden samt vad som är nästa steg.
– Jag gillar inte riktigt uttrycket dagsform, för mig skiljer det sig mer från serie till serie eller hur mycket marginaler jag har. När jag känner att jag har den inre marginalen är jag mindre beroende av min fysiska form. Ibland behöver jag jobba lite hårdare för att träffa, och det kan vara lite frustrerande att känna att det inte går så snabbt eller så lätt som jag vill, men jag försöker tänka bort hur det känns, det spelar ingen roll, det viktiga är vad jag gör trots den dåliga känslan. Det här är likadant i skidåkningen, jag kan ha en sämre känsla på uppvärmningen inför en tävling, men det har ingen betydelse för jag vet att jag kan åka fort på skidor.
– När någon serie är svår försöker jag tänka bort hur det känns, och det är något som jag vet fungerar, jag vet att jag kan ha en dålig känsla i skyttet men att jag fortfarande kan träffa. Det är skönt att kunna luta sig tillbaka mot, det känner jag en stor trygghet i.
Hur hjälper dessa strategier dig i din vardag?
– Jag tror att det handlar mycket om att jag vet vad jag kan påverka och inte. Om det exempelvis är lång kö
på Ica kan jag inte göra något åt det, eller om det är dåligt väder och det regnar ute, då försöker jag att inte lägga energi på att bli irriterad på något som jag ändå inte kan påverka. Som elitidrottare behöver jag hushålla med min energi och lägga den på det som är viktigt för mig, det som gör att jag blir bättre, och om jag lägger energi på dåligt väder så slösar jag tid på något som jag inte kan påverka. Det är samma sak oberoende av vad det är. Det är klart att jag blir irriterad ibland på sådant jag inte kan påverka, och det är svårt att alltid tänka att det här kan jag inte göra något åt, men det är något som jag har blivit bättre på genom åren.
Hur hanterar du negativa tankar?
– Man får acceptera att de finns, det är svårt att ta bort dem, men istället försöker jag vända min uppmärksamhet mot det som jag vet får mig att vara mer närvarande.
Även vi som idrottar och har höga krav på kosten kan gå mot en mer hållbar och vegetarisk kosthållning. Det är en myt att kött är det bästa.
Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) och Världsnaturfonden (WWF) har dragit igång ett gemensamt projekt som heter Vego i världsklass (läs mer sidan 47), och innebär att ta fram och servera hållbar, näringsberäknad vegetarisk mat till högpresterande idrottare. Syftet är att visa att det är möjligt för fler att ställa om till en mer hållbar livsstil. Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för projektet, och Hanna Öberg är en av dem. Hon vill visa att det är möjligt för alla att ställa om utan att kompromissa med hälsa eller prestation.
– Även vi som idrottar och har höga krav på kosten kan gå mot en mer hållbar och vegetarisk kosthållning. Det är en myt att kött är det bästa.
Att ersätta köttet med vegoalternativ är inte det enda man behöver tänka på.
– Det jag måste ha i åtanke är att det finns källor som innehåller mycket protein, men alla källor till protein innehåller inte alla typer av aminosyror, så jag behöver exempelvis komplettera bönorna med ett fullkornsbröd för att få i mig alla de essentiella aminosyrorna som jag behöver för att kunna bygga muskler. Det är klart att det skiljer sig mellan olika livsmedel hur mycket protein varje vara innehåller, men det finns absolut möjlighet för mig att äta vegetariskt, man behöver bara tänka till lite mer. Det handlar inte endast om att ta bort köttet från min tallrik, utan det handlar mer om vad, lägger jag till.
Härnäst väntar världscupen med fyra tävlingshelger på olika orter i Europa.
– Det kommer bli jättespännande att dra igång säsongen, man är ju lite nervös men det ska bli spännande att se hur man står sig, om det har hänt något jämfört med förra året. Man vet ju fortfarande inte riktigt hur kroppen har svarat på träningen. Det stora målet för säsongen är VM på hemmaplan i mars, det är då jag vill vara som bäst både mentalt och fysiskt, för att kunna prestera på topp. Jag ser verkligen fram emot att få tävla i ett mästerskap på hemmaplan, det kommer att bli väldigt häftigt!
Mer om skidskytten Hanna Öberg
- Född: 2 november 1995, i Kiruna
- Familj: Sambon Jesper Nelin, mamma, pappa och lillasyster Elvira
- Aktuell: Tilldelades Bragdguldet i december 2018, tog guld i vinter-OS 2018.
- Bor: Östersund
- Senast sedda film: A star is born
- Senast lästa bok: The wedding av Nicholas Sparks
- Vill påverka och förändra: Få människor att leva mer hälsosamt och hållbart.
- Äter helst middag med: Familjen
- Stark sida: Målmedveten
- Svag sida: Otålig
- Roligaste idrottsminnet: Hela OS-upplevelsen!
- Längtar efter: Ett VM i toppform!
- Intervjun och mycket mer kan du även läsa i senaste numret av Yoga för dig. Här hittar du tidningen i en butik när dig.