Så gick det till när en yoga som ”pratar om chakra” erövrade svensk sjukvård
Yogaläraren, entreprenören, författaren och – kanske framför allt – yogalärarläraren Göran Boll fortsätter att röra på sig.
Att få in mediyoga på hundratals vårdinrättningar i Sverige och utbilda tusentals personer inom vården inom mediyoga var bara början.
Ja tack, jag vill ha full tillgång till yogafordig.nu för 39 kr/mån.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
När Göran Boll för några år sedan överlät sitt skötebarn Mediyogainstitutet till Pär Krutzén, så var det bland annat i syfte att bygga upp en ny verksamhet inom yogan.
Efter ett års mediterande och reflekterande kunde han sedan, 2018, ge sig hän det nya.
Nu har det gått fem år sedan Göran Boll startade sitt projekt ”I am”.
Skalar av och skalar bort
För att helt och fullt kunna vara i detta nya väljer nu Göran Boll satt skära ned på annat både i Sverige och internationellt. För en tid sedan meddelande han tidningen att han nu skalar av, skalar bort och förenklar på alla områden.
Bland annat kliver han ur den internationella yogaorganisationen IAYT, liksom sin plats i dess rådgivande organ.
För dig som läsare av Yoga för dig innebär den nya fasen att du inte kommer att se honom i spalterna lika ofta som tidigare, åtminstone inte som skribent.
Vill sprida kunskap om yoga
Göran Bolls engagemang för att sprida kunskap om yoga i Sverige har tagit sig många uttryck.
För Yoga för dig har hans närvaro varit påtaglig allt sedan första numret publicerades 2012 till att tidningen 2020 blev en renodlat digital medieplattform. Göran Boll har hela tiden funnits med som fristående skribent, en av experterna i Yogapanelen, idéspruta, bollplank och moraliskt stöd.
Som den entréprenör han är har han även funnit nytta med långvariga annonskampanjer i medieplattformens kanaler.
Yogapanelen ett sätt att sprida kunskap
Jag ställde några frågor till Göran Boll med anledning av att han nu lämnar sin plats i Yogapanelen och avslutar sitt uppdrag som krönikör för tidningen.
Du nämner att skälet till att du vill lämna din plats i Yogapanelen är att du skalar av, skalar bort och förenklar på alla områden, och att du vill sprida yoga så brett som möjligt.
Jag förmodar att det engagemang som kännetecknat dig som deltagare i Yogapanelen helt enkelt tagit för mycket av din tid och energi.
En plats i Yogapanelen borde väl annars passa bra in som en av flera pusselbitar just för att sprida yoga så brett som möjligt?
– Ett av mina beslut i detta ”smalare – enklare – bredare” är att framöver fullt ut fokusera på min egen I am-plattform. Jag blir gärna intervjuad, vilket händer då och då, i poddar, olika tidningar och i andra sammanhang – men mina egna texter lägger jag från nu ut i egna kanaler.
Se Göran Bolls introduktion till wabing.
Efterfrågade yogiskt svar och fick det
När du nyligen deklarerade för tidningen att du vill avsäga dig din plats i Yogapanelen, så sammanföll det i tid med att ett av dina svar fått mött kritik.
Tror du att läsare kan uppfatta det som att det är på grund av denna kritik som du nu väljer att lämna Yogapanelen?
– Som jag skrev till dig, detta har legat på min lista sedan ett par månader. Det initierades av att min älskade katt Tao dog i somras och är en del av olika förändringar jag gör nu framåt. Jag har ingen aning om och inga synpunkter på vad läsare eventuellt eller inte uppfattar i detta. Om man läser signaturen Carinas fråga, där hon efterfrågar ett yogiskt svar på sina besvär, och sen mitt yogiska svar – och samtidigt förstår att Carina via sin utbildning förstår vad jag pratar om – så finns där inget varken mystiskt eller kontroversiellt.
Människor har alltid haft synpunkter
– Samtidigt: människor har alltid haft synpunkter på det jag gör och hur jag gör det. Att en person, som hållit på med yoga i 15 år, upplever en öm tå i detta och avfärdar tusentals år av yogiskt energitänk som tro och esoterik, det säger mer om hen än om Carinas och min interaktion – och är av noll intresse för mig. Jag vet vad jag gör, varför jag gör det, och min inre kompass har hittills alltid lett mig rätt.
Mediyoga och modern forskning
Under tio års tid, på 90- och 00-talet tog jag med stor framgång in denna (chakraorienterade) yoga brett in i näringslivet,
För många av tidningens läsare är du sannolikt mest känd som mannen som grundade Mediyogainstitutet och lyckades sprida mediyoga inom den svenska sjukvården.
Tror du att denna etablering inom sjukvården hade varit möjlig utan mediyogans tydliga koppling till modern vetenskap och forskning?
– Förstår vad du är ute efter här. Finns ett par olika vinklar på svaret: Under tio års tid, på 90- och 00-talet tog jag med stor framgång in denna (chakraorienterade) yoga brett in i näringslivet, till flera hundra av landets allra största arbetsplatser. Under många år medverkade jag exempelvis i all ledarskapsutbildning inom Investor/Novare och fick där, tillsammans med Jan Eliasson den högsta utvärderingen av alla föredragshållare.
– När Telia 2015 via Handelshögskolan Executive Education teambuildade alla ledningsgrupper direkt under styrelsen i de 20 länder Telia då hade dotterbolag i så var jag och min (chakra)yoga en del av det teambuildandet.
Skattepengar går till yoga som pratar om chakra
Den yoga som skattebetalarna betalat för är en yoga som inkluderar chakrakunskap, något som forskningsstudierna på mediyoga inte handlat om. Dessa har i stället varit inriktade på stress, ryggproblem, blodtryck samt hjärtrelaterade problem som hjärtinfarkt, hjärtsvikt, förmaksflimmer och stroke.
Den yoga som vården sen ”fick för pengarna” det var den yoga som pratar om chakra.
– På grund av vårdens höga trösklar så var forskningen på KI, KS, Danderyds sjukhus med flera på mediyoga helt essentiell för att få in mediyoga i vården. Dock – den yoga som vården sen ”fick för pengarna” det var den yoga som pratar om chakra, som lär ut chakrakunskap till de flera tusen vårdpersonal som utbildat sig i mediyoga så här långt.
Mediyogan dominerar inom sjukvården
Göran Boll kan konstatera att andra yogaformer ofta lyser med sin frånvaro inom sjukvården.
Mediyoga dominerar med sina 320 vårdenheter fullständigt här, av någon anledning, som andra får analysera.
– Det har forskats på andra yogaformer, både internationellt och de senaste 15-20 åren även i Sverige, utan att det resulterat i att andra yogaformer kommit in i vården i någon större utsträckning för det. Mediyoga dominerar med sina 324 vårdenheter fullständigt här, av någon anledning, som andra får analysera.
Blir det mer av gammal yogisk vetenskap nu?
I flera av dina texter på Yoga för dig refererar du till gammal yogisk vetenskap. Som läsare är det lätt att få uppfattningen att du nu i ökad utsträckning vill ägna dig åt och ytterligare fördjupa dig i denna samlade erfarenhet och kunskap som vi kan kalla den yogiska vetenskapen. Kommentera gärna!
– Det blir ingen nyorientering yogiskt. Fortsatt samma riktning! Den kompassen har varit tydlig, entydig och väl kalibrerad sen 90-talet. Om man följer mig och I am yoga online så framgår det med all önskvärd tydlighet att jag utgår från det djupare yogiska perspektivet i allt jag gör, förmedlar, lär ut, utbildar i, skriver och pratar om.
Yogans centrala budskap och syfte har alltid varit att öka människors medvetenhet – och detta behövs i allt större utsträckning framöver.
Vad önskar du att Yoga för dig som plattform kan spela för roll och bidra med framöver?
– Att Yoga för dig på olika sätt bidrar till att ytterligare brett sprida kunskap om och odla intresset för yoga i befolkningen. Yogans centrala budskap och syfte har alltid varit att öka människors medvetenhet – och detta behövs i allt större utsträckning framöver – där väldigt mycket känns som att det går åt fel håll i världen just nu.