Så gick det till när Rodengymnasiet fick yogaprofil
När jag kliver av bussen i Norrtälje efter 45 minuters resa från Stockholm är klockan halv nio på förmiddagen en tisdag i mitten av januari. Jag tänker att det här är den sida av Norrtälje som kommunens många sommargäster aldrig ser – få kommuner i Sverige har större skillnad i antalet boende mellan sommar och vinter.
Det är inte svårt att hitta till Rodengymnasiet från busstationen, en strid ström av ungdomar låter mig förstå vilken väg som gäller. Under promenaden i snålblåsten får jag ett meddelande av Annika Moe, tillförordnad rektor på skolan, som jag ska träffa för att få veta mer om hur det gick till när skolan till hösten ger sina elever möjlighet att välja yoga som profil (vilket Yoga för dig berättat om tidigare), ett genombrott som som nu är nominerat till en av hedersutmärkelserna på Yogagalan, den 7 februari.
Anmäl dig till Yogagalan – festen för alla yogisar – allra senast 31 januari.
Hon låter mig veta att hon kanske blir några minuter sen, och hon vill att jag redan nu ska vara förberedd på det. Jag kan vänta utanför hennes rum tills hon kommer, hon förklarar hur jag hittar det.
Jag väntar i skolans korridor. Skolan är en enplans fastighet av rött tegel. På en anslagstavla kan jag läsa mig till vad skolan har att erbjuda sina elever. Där finns även informationen om den förestående yogaprofilen.
Annika dyker upp förvånansvärt punktligt med tanke på varningen hon skickat. Hon leder mig in i en sidokorridor, förbi personalens postfack och till mötesrummet som visar sig vara upptaget. Vi väljer hennes kontorsrum istället, och rumskollegan förklarar att hon ändå just hade ett annat ärende och lämnar rummet.
Annika Moe, tillförordnad rektor.
Med dubbla uppdrag
Annika Moe, uppvuxen i ett lärarhem och själv utbildad ämneslärare i gymnasium som tjänstgjort som rektor på folkhögskola och grundskola, kom till Norrtälje för tjänsten som rektor för en av tre enheter. Efter omorganiseringar i syfte att hålla ned kostnaderna är Annika Moe nu programrektor för fyra av skolans fjorton program och sedan september 2019 också tillförordnad rektor för hela skolan.
Annika Moe har således dubbla uppdrag, för tillfället.
Att Norrtäljes gymnasieelever kan välja yoga som profil till hösten är möjligt tack vare en serie av händelser och omständigheter.
– Till grund finns en politisk viljeinriktning sedan år tillbaka att aktivt försöka stärka relationen mellan kommunens institutioner och invånarna, bland annat genom att aktivt söka samarbeten med lokala företag, föreningar och organisationer, säger hon.
För skolans del har det inneburit att profiler har startats inom fotboll och hockey.
En annan omständighet är rektorernas önskan mot att profilera sig som en skola med tydlig hälsoprofil och deras övertygelse om att det är viktigt, inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv, att erbjuda ett urval profiler som lockar många att röra på sig mer.
Regelbundet arbete med elevers hälsa
Annika Moe förklarar att man inom skolledningen och elevhälsan har regelbundna träffar för att ständigt utveckla och utvärdera arbetet med hälsa. Arbetet med elevers hälsa riskerar ofta att till övervägande del handla om akuta brandsläckningar – aktuella utmaningar kring enskilda elevers situation kan inte vänta. Men Annika förklarar att det även finns utrymme, kraft och engagemang för ett mer långsiktigt arbete, med tonvikt vid att förebygga god hälsa och ge eleverna en bra grund för en hälsosam livsstil och hon är mån om att lyfta fram att det är ett lagarbete, med många engagerade och kunniga medarbetare.
Ja tack, jag vill ha nyhetsbrev från Yoga för dig!
Ja tack, jag vill prenumerera på Yoga för dig och yogafordig.nu!
Arbetet har bland annat lett till att skolan i höstas hade en hälsovecka, med många olika föreläsningar om exempelvis trygghet och livsstilsval. Då fanns även möjlighet att prova på functional fitness och yoga.
– Att ha sådana här veckor vill vi fortsätta med, och vi vill att elever och föräldrar vet att vi är en skola som promotar en hälsosam livsstil, säger hon.
Det förebyggande hälsoarbetet är något som Annika Moe återkommer till under vårt samtal. Skolan har nu även ett samarbete med en skola i England under temat ”Getting ready for a healthy life”.
En av lokalerna på Studio Karma som väntar eleverna som väljer yogaprofil.
Strävar mot ett förebyggande hälsoarbete
Och skolan fortsätter att prova sig fram, i samarbete med lokala aktörer, såväl företag som föreningar.
– När jag kom till skolan fanns bland annat funderingar på ett samarbete med en ridskola. Förra året erbjöd vi functional fitness som profil, men då vi inte fick tillräckligt många sökande så har den inte startat än. Den här gången har vi varit ute i god tid med tydlig information, bland annat med ett öppet hus i höstas.
Annika Moe, vars största intresse är ridning – hon har egna hästar på en gård några mil från Norrtälje – men som gärna rullar ut yogamattan där hemma om tid och möjlighet ges, kände sedan tidigare till yogaläraren Sofia Dejke, som driver den centralt belägna yogastudion Studio Karma. Det var vid ett av de tillfällen som de råkade på varandra som Annika väckte tanken på en yogaprofil och ställde frågan. Kanske var det möjligt att samarbeta kring en yogaprofil?
Sofia tvekade inte, och sedan dess har åtskilliga möten hållits för att sätta ramarna för kursinnehåll och kursupplägg, i första hand med skolans idrottslärare, Martin Zung Stribell.
– Att vi nu har en yogaprofil är en följd av att vi plockat upp tråden (från politiskt håll om att försöka öka samarbetet med företag och föreningar), att skolledning och elevhälsan brinner för den här typen av hälsa och vägledning, säger hon.
Till denna serie av lyckliga omständigheter hör även att yogastudion Studio Karma sedan tidigare hade presenterat sig för kommunen och välkomnat olika typer av samarbeten.
Beredd att möta motstånd
Yoga i skolmiljö fortsätter att då och då stöta på patrull i den så kallade religionsfrågan.
Annika Moe har dock inte märkt av denna typ av motstånd, säger hon. Men hon är väl medveten om att den frågan kan dyka upp.
– Man kan få de mest oväntade reaktioner. När vi lyssnade på föreläsarna under en manifestation för klimatet nyligen var det en förälder som reagerade starkt och hävdade att vi uppmuntrade eleverna att inte vara i skolan. Men att delta i manifestationen var en form av studiebesök och en del av utbildningen.
Annika Moe låter förstå att det finns många intressen att ta hänsyn till när en skola fördjupar sina relationer med externa aktörer. Men att alla ska bli nöjda är inte alltid möjligt, och hon har kommit till insikt om att det ofta inte går att genomföra förändringar utan motstånd.
– Någonstans måste man vara beredd att stå för det man är övertygad om.
Många processer som samverkar
Jag inser att det var en mängd processer som politiska beslut om viljeinriktning, ett kunnigt och hälsomedvetet team av lärare och personal inom elevhälsan, en positivt inställd yogastudio med gott anseende och, som tungan på vågen, en person som – i det här fallet den tillförordnade rektorn Annika Moe – ser möjligheterna med sin roll och samtidigt är öppen inför att prova nya saker och ställer en enkel fråga, som gjort att skolan nu tar steget att erbjuda yoga som profil.
Sofia Dejke, Studio Karma.
Tillbaka i centrum passar jag på att besöka Sofia Dejke på Studio Karma. Hon visar lokalerna som väntar de elever som väljer att fördjupa sig i yoga. Och hon har gjort vad hon kan för att informera om den nya profilen. Bland annat stod hon utanför Roslagsskolan en vanlig skoldag i förhoppning att nå ut till de elever i årskurs 9 som i dagarna gör sitt var.
– Men det är svårt att nå ut till elever som kommer i grupper. Jag kunde se att en och annan elev tittade nyfiket åt mitt håll. Annorlunda var det på öppet hus på Rodenskolan, för då kom samma elever med sina föräldrar. Där märkte jag av ett stort intresse för yogan, säger hon.
Om nu bara föräldrarna och eleverna tar chansen att testa detta nya, och yogaprofilen får chans att etablera sig, så är en grund lagd som ger goda chanser till ökad medvetenhet kring yoga i Roslagen.
Yoga för dig kommer att fortsätta följa utvecklingen i skolan i Norrtälje.
Liksom i andra delar av Sverige.
Mer om yogaprofil på gymnasium
- Gymnasieskolor som erbjuder yoga som profil finns på några få platser i Sverige. Men i samtliga fall är verksamheten så pass ny att Rodenskolan och Studio Karma valt att ta fram ett eget studiematerial och kursupplägg.
- Såväl teori, bland annat om yogans historia, och praktik kommer att ingå.
- Detaljerna kring upplägget blir klart i dagarna, när eleverna gjort sitt studieval och skolan vet hur många som vill hoppa på yogaprofilen.
- Yogan på skolan är formellt en så kallad specialisering 1 och 2 inom ämnet idrott och hälsa och följer centralt innehåll och kunskapskrav för de kurserna. Här kan du ta del av Skolverkets beskrivning.