Reuben Sallmander: Yoga och träning är ren självbevarelsedrift

Lite som Villa Villekulla men beläget i Bredäng i södra Stockholm, med utsikt över Mälaren. Och utan Pippi. Det anrika konditoriet Lyran som byggdes i slutet av 1800-talet har haft bland andra Selma Lagerlöf, Henrik Ibsen, Jenny Lind, Gunnar Wennerberg och Victoria Benedictsson som gäster genom årens lopp. Nu är det dags för en skådespelare att sälla sig till den celebra skaran; Reuben Sallmander.
Han dyker upp på avtalad tid och är försiktigt mån om kvällens övriga hållpunkter. Nämner att han måste vara inne i stan kvart i sex.
– Vi ska gå på Lady Gaga, jag och min näst äldsta son som är 19 år. Spelningen är på Globen.
Medan jag lyssnar är jag i tanken fortfarande kvar vid konditori Lyrans yttre likhet med Villa Villakulla. Men, det höga tornet – med ett sirligt räcke längst där uppe som på håll ser ut som ett virkat kantband – och den gulmålade fasaden och den lilla glasverandan med vitspröjsade fönster till trots, tänker jag lite roat att det här är så långt ifrån Pippi Långstrump man kan komma. Men i och för sig lite Tommy och Annika. Ordningsmässigt alltså. Och jag hinner inte dela med mig av mina reflektioner innan Reuben Sallmander fortsätter:
– Jag ska tillägga att jag inte har lyssnat så mycket på hennes musik men de shower jag fått en glimt av på tv är fantastiska.
Lady Gaga, ja. Vars låt “Born this way” jag hade nöjet att i sällskap av några yogisar sitta och sjunga en lördagsförmiddag på Ängsbacka yogafestival i somras:
I’m beautiful in my way
’Cause God makes no mistakes
I’m on the right track, baby
I was born this way
Kaboom! Där fick vi ingången till yogan. Men mer om det senare.
Först ska vi bena ut Reuben Sallmanders alla åtaganden här i livet. Vi tar det från början. Just nu är han aktuell med tvåmansföreställningen Ensamma hjärtan tillsammans med Lill Lindfors, han har nyss haft premiär med den senaste Hamilton-filmen och under våren spelat på Dramaten, fotograferar och tar sånglektioner. Till hösten ska han turnera i USA med Dramatenpjäsen Fanny och Alexander. Listan är minst sagt lång. Lägg därtill även en familj med fru och fem barn. Jag är imponerad. Med den intensiteten förstår jag att det är en fördel att vara så välplanerad att man tar till lite extra tidsmån inför en resa till en avtalad intervju. Man kan ju gå fel, eller ha svårt att hitta. Men det tar vi också lite senare.
Reuben Sallmander sitter alltså framför mig på andra sidan cafébordet ute i trädgården. Med händerna knäppta i knät. Lugn. Fokuserad. Och det vänstra benet korsat över det högra. Det är en, i sanning, vacker sensommarkväll. Slöa getingar irrar runt i luftrummet mellan oss. I den medhavda träningsbagen skymtar ett par färgglada sockor och jag får veta att de är stickade av Reuben Sallmanders svärmor i Dala-Floda. Han brukar värma upp i dem innan ett yogapass. Några tiotal meter bort kånkar ett par grabbar in scenutrustning genom entrédörrarna till konditoriet. Teater Iris håller på att förbereda kvällens föreställning, Trettondagsafton, av Shakespeare, vars tv-version Reuben Sallmander för övrigt varit med i. Det är ytterligare ett sammanträffande som hakar tag i en ny ögla och virkar vindlingar åt ett annat håll. ”Vi får ta det senare” börjar bli lite uttjatat, men jag ser i skrivande stund inga andra alternativ.
För tillfället är Reuben Sallmander mitt uppe i repetitionerna av Ensamma hjärtan, en historia som kretsar kring fyra olika kärlekspar, där Reuben och Lill spelar alla rollerna och med den gemensamma nämnaren att de ställs inför livsavgörande ögonblick. Jag frågar honom vilka avgörande ögonblick han själv har upplevt i livet. ”När mina barn kom till världen”, svarar han. ”Livet blir aldrig detsamma efter det.”
Det råder inget tvivel om att Reuben Sallmander värnar om familjen. Trots tidiga morgnar med små barn, hämtning och lämning på dagis, ett hektiskt arbetsschema och synkning med bland annat musiker, finns det ändå tid över till livsguidning för den äldste sonen, ofta via mobilen.
– Han behöver det just nu och då finns jag där för honom.
Jag minns första gången jag såg Reuben Sallmander på scen. Det var på Cirkus i Stockholm där han gestaltade rollen som Sam i den svenska uppsättningen av Mamma Mia! När föreställningen var slut kände jag faktiskt sorg över att ha sett den. För annars skulle jag ju ha haft det ljuvliga kvar. Då, den där gången på Cirkus 2005 blev det stor succé med stående ovationer, länge. Reuben Sallmander har inga svårigheter att kombinera sång med teater och från början ville han egentligen bli operasångare. Ensamma hjärtan, som också innehåller en del sångframträdanden, är skriven av Peter Quilters och bakom produktionen står Riksteatern i Hallunda.
Det är direkt därifrån, från Hallunda, som Reuben Sallmander kommer hit till Lyran. För att sedan åka vidare till Globen. I kväll ska han inte spela någon annan än sig själv.
Yoga är för mig något som införlivas i min vardag, yogan finns med mig överallt, när jag sitter här med dig eller när jag diskar.
Hur hinner han då med allt? Jo, han yogar. Och mediterar.
– Yogan gör att jag kan fokusera bättre. Dessutom ger yoga muskelstyrka och balanserar upp höger och vänster hjärnhalva. Jag är periodare när det gäller yogaträning och har hållit på i många år. Yogan gör livet lättare. Jag är en intensiv person och det jag sysslar med kräver nedvarvning emellanåt. Yoga är för mig något som införlivas i min vardag, yogan finns med mig överallt, när jag sitter här med dig eller när jag diskar.
Reuben Sallmander tror på val och inte på slumpen.
– Jag är jordisk och är inte alls inne på new age. Förebilder och vägledning hittar jag hela tiden i vardagen i alla olika möten med människor.
Som exempel berättar han om promenaden hit, från Bredängs tunnelbanestation. Hur han hade svårt att hitta och frågade en kvinna om vägen.
– En vänlig kvinna berättade hur jag skulle gå och kom sedan springande efter mig när hon insåg att det fanns en bättre väg och instruerade mig noggrannare. Det var en generös handling!
Att stå på scen eller spela in en film kräver god fysik. Även om träningen inför Hamilton 2 inte direkt kom upp i samma frekvens som Mikael Persbrandts.
– Det enda jag tränade innan inspelningen var att röka och att tända ciggen vant med en zippotändare, säger Reuben Sallmander med ett skratt.
Ashtangayoga och bikramyoga tycker han är ett bra komplement till styrketräningen.
– Ashtangayoga kör jag själv precis när jag vill, medan bikramyoga kräver att man tränar i studio. Det tar därför mer tid men det är en otroligt kraftfull yogaform!
Han föredrar att yoga själv istället för att gå på ledda klasser men kombinerar gärna annan träning med poweryoga på Worldclass.
– Poweryoga är bättre än vad namnet säger, det är ingen ”quick-fix-yoga” utan alla utgår från sin egen kapacitet.
På Bali testade han gående yogameditation.
– Det är bra att man kan dra ner på tempot för en period. Det blev ett sätt att uppleva och ta till vara på tiden, stressa ner mellan olika förflyttningar och tona in på något annat. Jag lärde mig att skifta fokus snabbt mellan olika jobb, eller framför allt mellan jobb och hem.
Även meditation tycker Reuben Sallmander är en effektiv träningsform.
– Ju mer man öser kärlek desto bättre blir kärleken! Det är likadant med meditation. Ett tag mediterade jag lite för mycket och det blev för flummigt, jag hamnade på en våglängd som inte omgivningen befann sig på och det blev konflikt i samvaron med andra. Om jag ska vara en bra far och en bra man så är det viktigt med balans i detta.
På frågan om han lever yogiskt på andra sätt också, som när det gäller mat exempelvis, svarar han nej.
– Jag tänker att det som är gott är nyttigt för mig, det vill säga en glad kyckling smakar bättre än en ledsen. En sanning med modifikation så klart, men de extra kostnader som den inställningen medför lägger jag gärna på maten. Sedan älskar jag kaffe, jag behöver det verkligen, men annars är mitt drogintag måttligt.
Att påverka världen gör man enligt Reuben Sallmander helst genom att utgå från sig själv ur ett empatiskt perspektiv.
– Alla sätt är bra utom de dåliga! Att påverka världen med hot och våld är dåligt. Alla andra sätt är bra! Jag motsätter mig alla former av sekteristiskt tänkande, eller något som blir religiöst pådyvlande. De stora världsreligionerna har tappat kärleksbudskapet. För mycket krig och intriger springer ur religionerna. Religionerna har mycket bra att komma med men det moraliska och etiska ansvaret ligger hos var och en. Jag är jude. Det finns traditioner inom judendomen som jag tycker om att delta i men de bygger på andra saker än just religion. Andlighet upplever jag hela tiden ändå.
Musikslingan från Lady Gaga är tillbaka. Tonerna letar sig fram under parasollen, svävar längs stuprännan, upp till räcket, runt de lövsågade detaljerna, över den guldskimrande lyran i trä.
No matter black, white or beige
Chola or orient made
I’m on the right track, baby
I was born to be brave
Han står framme vid grusgången nu, klar för avfärd. Vi har dragit över tiden med några minuter, men den rutinerade planerar ju alltid med marginaler.
– Det går nog snabbast att ta tunnelbanan in till stan.
Men visst ja, det var ju det här med Trettondagsafton och tv. Vi får ta det kort. Året var 1999….
Och: Bryt!

12 saker du kanske inte visste om Reuben
- Styrka: Inkännande och empatisk
- Svaghet: Lite för snabb
- Längtar efter: Jag kan längta efter kaffe, mina barn, min fru – och det är ingen inbördes rangordning i det. Att längta är en slags drivkraft, den värderar jag högt. Längtan är härlig!
- Bakgrund: Skådespelare och sångare. Har medverkat i en lång rad teaterföreställningar, filmer och tv-produktioner. I urval: Fem kända musiker döda i seriekrock, Drömkvinnan på Dramaten, Dödsdansen på Stockholms Stadsteater, Spanska flugan på Intiman, Älskade teater Giljotin, har gestaltat rollen som Sam i den svenska uppsättningen av Mamma Mia!, spelat i den svenska thrillerserien om Irene Huss och Maria Wearn – När mörkret faller, i tv har han medverkat i bland annat Bibliotekstjuven, Coacherna, Höök, Längtans blåa blomma, Trettondagsafton och Cluedo.
- Aktuell: Har under våren spelat pjäsen Fem kända musiker döda i seriekrock, av John Ajvide Lindqvist på Dramaten. Kommer under hösten att turnera med Riksteatern och tvåmansföreställningen Ensamma hjärtan tillsammans med Lill Lindfors. Premiär för den andra Hamiltonfilmen Men inte om det gäller din dotter, där han spelar pappan till den kidnappade flickan.
- Försöker påverka och förändra: Jag är engagerad i olika organisationer. Det avgörande är hur jag beter mig mot dem i min närhet, att jag visar mina barn respekt, att vi bryter de dåliga mönstren från våra ursprungsfamiljer.
- Äter helst middag med: Min fru
- Musik: Jag är allätare av musik, allt skapande som är ärligt är bra! Kommer från rock- och punkgenren som jag lyssnade mycket på som ung, men även Led Zeppelin, Black Sabbath, Elton John, älskar klassisk musik och jazz.
- Senast sedda film: Tyrannosaurus, den var hård, en omvälvande film
- Senast lästa bok: De hatade av Magnus Linton, en annan är Beata Grimsruds bok En dåre fri.
- Roligaste svenska uttrycket: ”Man ska sluta när det är som roligast” (det måste vara bland de dummaste uttrycken som finns)
- Framtida projekt: Ska åka på turné i USA med Fanny och Alexander, där jag har rollen som Gustav Adolf.