Regelbunden praktik – en nyckel till att lära sig meditation

Skapa goda rutiner och tidsutrymme, det är ett par av Magnus Fridhs tips för att införliva meditationen i vardagen.
Läs även: Lär dig meditera – steg för steg
Magnus Fridh började meditera redan i övre tonåren och har sedan dess fortsatt att utbilda sig inom området. Han har även studerat tibetansk kultur och buddhism, både vid universitetet och på plats i Nepal och Indien. Idag jobbar han som meditations- och yogalärare, skriver böcker och utvecklar appar. Hans allra första minne av meditation var den frihet han upplevde av att ha hittat ett verktyg som hjälpte honom att hantera rastlöshet och oro i tillvaron.
– Den effekten var slående, jag fick ett bättre förhållande till impulser och tog inte längre alla tankar och känslor för sanna. Senare i livet har jag upplevt en luftigare och bredare rofylldhet, jag har fått ett vidgat perspektiv på medkänsla och finner mig inte längre lika fastklängande vid vad jag själv upplever.
”Det finns bara en väg för att lära sig meditation och det är att praktisera meditation med regelbundenhet.”
Inom den tibetanska buddhismen, den meditationsform som Magnus inriktat sig på, börjar man alltid med en stillhetsmeditation där man stabiliserar sinnet, följt av en insiktsmeditation, vipassana, där man utforskar vad jaget består av. Mindfulness löper som en komponent genom alla tekniker, liksom dedikationen till kärleksfull medkänsla.
– Personer som mediterar får en perspektivförflyttning från det lilla jaget till en större förmåga till närvaro i vardagen.
Ett större lugn är kanske det första man förknippar med meditation, men Magnus menar att träningen också leder till en uppväckt energi som man bland annat ser hos tibetanska munkar, plus en stor dos humor, självdistans och trivsam lättsamhet. Andra meditativa aktiviteter kan vara gående eller stående meditation eller regelbunden utövning av yoga. Att kalla annan träning för meditation värjer han sig dock emot.
– Vissa kan säga att de mediterar även när de är ute och springer, de upplever att de blir helt absorberade och får en helhetskänsla, men det är inte samma sak som att meditera. Där tror jag mer att man slumpmässigt kommer in på meditativa effekter, medan man inom meditation använder särskilda tekniker. Det är en långvarig träning som hjälper dig vinna den förmågan, vilket jag tycker skiljer sig från andra aktiviteter. Jag upplever inte att meditation improviseras fram utan jag anser att den har tydliga riktlinjer. Däremot kan du absolut använda löpning eller annan träning som meditation om du förstår grundtekniken.
– Det finns bara en väg för att lära sig meditation och det är att praktisera meditation med regelbundenhet, man måste även hitta sin intention och hålla uppe en entusiasm. Därför är korta tider att föredra i början, ofta bara så lite som fem minuter. Vilken typ av meditation du väljer spelar däremot ingen roll bara du skapar tidsutrymme, menar Magnus, som inte ser någon motsättning i att meditation blivit ett varumärke att tjäna pengar på, det kan tvärtom leda till utveckling.
– Så länge arbetet är seriöst och visionen står i cenrum så tycker jag inte att det är ett problem. Många har gjort ett fantastiskt jobb och lyft in meditationen i ett nytt sammanhang, som i vården, och därmed gjort mindfulness tillgängligt för en stor massa. Hade exempelvis inte Jon Kabat Zinn genom olika forskningsprojekt lyckats lyfta ut det essentiella ur meditationsteknikerna hade vi nog inte haft vår västerländska syn på meditation.
Själv har han dragit sitt strå till stacken genom utvecklingen av Mindfulnessappen, som han sedan 2013 jobbar heltid med tillsammans med Martin Wikfalk. Den innehåller en femstegsutmaning för nybörjare och därefter guidade meditationer. Vid en undersökning där användarna fick svara på frågan hur de upplevde appen visade det sig att 89 procent upplevde reducerad stress efter tre månader, efter sex månader upplevde lika många nedsatt stress och 77 procent upplevde dessutom ett utökat fokus. Efter ett år upplevde de samma effekter, men även 75 procent en ökad livsglädje.
– För min egen del upplever jag en förlösning från jaget och i den upplevelsen finns ingen stress eller brist på fokus. Eftersom vi lever som vi gör blir vi avbrutna hela tiden, du måste ha respekt för att livet inte kommer att förändras, men däremot kan du påverka ditt förhållningssätt.